Aplikácie IFTTT a Zapier alebo Ako prepojiť rôzne služby a zjednodušiť si život


28.11.18
Publikoval Michal Pindiak

Každý z nás dennodenne využíva množstvo rôznych služieb. Mnohí z nás už žijeme v inteligentných domácnostiach – a to sú nielen žalúzie, ktoré reagujú na počasie alebo na denný čas, samostatné robotické vysávače alebo osvetlenie, ktoré mení svoju intenzitu či farbu podľa toho, aký film práve pozeráme. Každý deň píšeme e-maily, četujeme, delíme sa o fotky, plánujeme si stretnutia, blogujeme, venujeme sa svojmu biznisu a používame veľa rôznych pracovných aplikácií.


Aplikácia IFTTT – ak toto, potom tamto

Množstvo služieb so sebou prináša aj veľa rôznych používateľských rozhraní, cez ktoré tieto služby nastavujeme, ovládame či používame. A našťastie sú tu aj šikovné riešenia, ktoré nám toto nastavovanie a samotné používanie dokážu zjednodušiť, čím nám ušetria naozaj veľa času.

Prvou zo služieb, ktorú si dnes predstavíme, je IFTTT. Názov je vlastne skratkou z anglického „If This Then That“, v preklade približne „Ak (sa stane) toto, potom (urob) tamto“.

IFTTT je riešenie, ktoré nám umožní vytvárať si „recepty“ (recipes), prostredníctvom ktorých si jednoducho nadefinujeme:

  • akciu (napr. „ak do Gmailu dostanem e-mail od sestry“, „ak mi na telefón, v ktorom mám nainštalovanú aplikáciu IFTTT, príde konkrétna SMS“),
  • reakciu (napr. „ulož obrázky z e-mailovej správy do priečinka ‚Súrodenec‘ na Google Drive“, „zapni robotický vysávač“).

Týchto akcií a reakcií je k dispozícii veľké množstvo. Ich aktuálny zoznam nájdete na oficiálnom webe.

Hoci IFTTT podporuje aj množstvo biznisových riešení, je zamerané skôr na bežné, domáce používanie. S tým súvisí aj jeho jednoduché rozhranie. Stačí si vytvoriť konto a aplikáciu je možné začať používať okamžite s tým, že ovládanie je veľmi intuitívne. K dispozícii je webové rozhranie, ako aj aplikácia pre Android a iPhone. A to najdôležitejšie – pre bežného používateľa je IFTTT úplne zadarmo.

A ak by ste si chceli pomocou IFTTT zjednodušiť používanie robotického vysávača, ktorý ste si od Telekomu kúpili vo vianočnej kampani, odporúčam začať na tejto stránke.

Automatizácia aj pre biznisy

Druhým z riešení je Zapier, zameraný skôr na biznisových zákazníkov. Princíp jeho fungovania je veľmi podobný. To, čo pri IFTTT poznáme ako recept (recipe), sa pri Zapieri volá „zap“, a teda si rovnako nadefinujeme akciu a reakciu. Možno vás zaujíma, v čom sa navzájom líšia, keď princíp nastavovania úloh je takmer totožný. Hlavnými rozdielmi Zapiera v porovnaní s IFTTT sú:

  • Zapier vo všeobecnosti podporuje viac služieb než IFTTT; ich počet už prekročil 1000.
  • Medzi podporovanými službami nájdeme viac biznisovejších riešení, ako napr. MySQL či PostgreSQL, Jira alebo Google Analytics (ich zoznam nájdete na webe), pričom IFTTT podporuje viac aplikácií pre bežných používateľov, akými sú Facebook, Messenger či Blogger.
  • Na rozdiel od IFTTT pri Zapieri môže jedna akcia vyvolať viac reakcií. Okrem toho sú k dispozícii rozšírené možnosti filtrovania – napr. ak nastavím ako reakciu „ak mi príde e-mail“, mám viac možností, ako nastaviť, aby reakcia prebehla len pri konkrétnom e-maile, s konkrétnymi kľúčovými slovami.
  • Zapier je možné využívať iba cez webové rozhranie. Takisto je k dispozícii zadarmo v rámci skúšobnej verzie, má však veľmi osekanú funkcionalitu – môžete používať najviac 5 „zapov“, nemôžete využívať viackrokové reakcie, „zapy“ sa spúšťajú len raz za 15 minút. Ak chcete Zapier využiť naplno, potrebovali by ste platenú verziu a tá už je pomerne drahá.

IFTTT a Zapier sú dve z najznámejších riešení v oblasti automatizácie. Ak s podobnými riešeniami ešte nemáte skúsenosti, odporúčal by som začať s IFTTT, kde si môžete jednoducho vyskúšať, čo všetko je možné. A ak sa rozhodnete, že by ste chceli podobné riešenie využívať vo svojej firme – na zjednodušenie svojich procesov či zvýšenie efektivity –, je tu pre vás viac biznisovo zameraný Zapier.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: