Bonn a Darmstadt predstavujú raj pre elektromobily


14.11.18
Publikoval Alexander Sejna

Dnešný článok začnem trochu netradične. Koľkí z vás boli poctiví a cez noc si nabili svoj mobilný telefón? Zámerne vyberám mobil a nie iné zariadenie odkázané na elektrickú šťavu. Mobil je našou každodennou súčasťou, ktorá nás síce niekedy otravuje, no väčšinou nám uľahčuje život.


Až do chvíle, keď príde na rad nízka úroveň batérie. Nasleduje splašené hľadanie nabíjačky, aby sme si aspoň trošku nabili svojho najdôvernejšieho priateľa. A tu sa na chvíľu pozastavím. Rovnaký princíp platí aj pri ostatných zariadeniach, ktoré na svoj život potrebujú elektrickú energiu. Možno už tušíte, kam tým mierim.

Viac elektromobilov a vyšší počet nabíjacích staníc

Áno, dnes bude reč o autách, lenže nie o hocijakých, ale konkrétne o elektrických. Aj keď popularita využívania elektromobilov na Slovensku je stále v úzadí, predsa len na cestách sem-tam zbadáme nejaké to vozidlo odkázané na elektrickú zásuvku. Pravdou je, že vozidiel využívajúcich iný spôsob tankovania je málo a celkový počet elektrostaníc je relatívne dostatočný.

Situácia v západnej Európe je mierne odlišná. Rôzne úľavy, lepšie benefity a výhodnejšie príspevky na nové elektroautá robia z týchto drahých „ikon“ dostupnejšie dopravné prostriedky. Vyššia penetrácia takýchto vozidiel si vyžaduje aj vyspelú infraštruktúru dobíjacích staníc, ktorá musí uspokojiť narastajúci počet alternatívnych vozidiel odkázaných na elektrinu.

Využitie už existujúcich možností

Deutsche Telekom, ako inovátor v smart city technológiách, prišiel s myšlienkou rozšírenia počtu nabíjacích staníc rafinovaným spôsobom. Určite ste sa stretli so „šedými boxmi“, ktoré sú umiestnené tesne pri cestách. Sú to krabice obsahujúce rôzne uzly, ktoré sa používajú pre rozvádzače fixných sietí či optických káblov. Práve tieto miesta sú okrem iného napojené na elektrickú sieť, ktorá dokáže poslúžiť ako doplnkový zdroj pre elektromobily.

Prvá séria spoločných e-boxov sa nachádza v mestách Bonn a Darmstadt. Každý z takýchto boxov dokáže paralelne poskytnúť energiu 11 kW pre dve vozidlá. Takáto nabíjacia stanica dodá autu energiu na približne 50 až 75 km, v závislosti od typu vozidla a náročnosti terénu. Pilotný projekt, ktorý odštartoval iba prednedávnom, sa teší veľkému záujmu. Druhá fáza projektu bude pokračovať so zvýšením výkonu až na 150 kW, čo umožní skrátiť nabíjací interval na približne 10 minút a dodať vozidlám energiu až na 100 km.

Niekedy aj úplne jednoduché nápady môžu zlepšiť kvalitu života v meste. Presne ako toto riešenie, ktoré využíva existujúcu infraštruktúru a prináša ďalší benefit v podobe nabíjacej stanice. Vďaka takýmto vylepšeniam sa život v meste stáva viac SMART.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: