Hygge vám vyčaruje príjemnú atmosféru po celý rok


15.02.18
Publikoval Monika Floreková

Vianočný čas je už bohužiaľ dávno za nami, ale to neznamená, že musíte všetky svetielka a sviečky odložiť do skrine. Vďaka slovíčku hygge, za ktorým sa skrýva celá filozofia, si vyčarujete príjemnú atmosféru celý rok.


Hygge – kľúč k šťastnému životu

Hygge v posledných rokoch u nás preslávili Dáni, ktorí patria k najšťastnejším národom na svete. Platia vysoké dane, ich odvody štátu sa pohybujú pre nás v neskutočných číslach. Tak prečo by mali byť spokojní s tým, ako žijú? Odpovede sú hneď dve:

  1. Dáni vidia, že ich financie, ktoré odchádzajú štátu, sa aj reálne využijú.
  2. Hygge.

V Dánsku majú vlastný Inštitút šťastia, kde zisťovali, prečo sú tí Dáni takí šťastní. Medzi najčastejšími odpoveďami sa vyskytovalo hygge. Nazvite to filozofiou alebo životným štýlom. Čaro hygge sa ukrýva aj v každodenných maličkostiach, keď si po príchode z práce doprajete chvíľku pokoja v obľúbenom kresle s dobrou knihou.

Čo to hygge vlastne je?

Pod týmto pojmom sa ukrýva všetko, čo vám robí radosť, vykúzli vám príjemnú atmosféru, pri čom si oddýchnete a nemusíte myslieť na zlé veci. Tento prístup predstavuje pre každého iné aktivity, ale medzi najčastejšie hyggelig momenty patria:

  1. Zapálené sviečky. Dáni patria medzi najväčších spotrebiteľov vosku. Sviečky horia v ich domácnostiach takmer nonstop, pretože poskytujú želané tlmené svetlo.
  2. Tlmené svetlá. Pri tom tlmenom svetle ešte chvíľku zostanem. Hygge sa premietlo aj do interiérového dizajnu. Ak chcete žiť ako Dáni, zabudnite na jednu centrálnu lampu so silným svetlom. Namiesto toho rozmiestnite po izbe viacero malých lampičiek s teplými tlmenými tónmi.
  3. Kútik na čítanie alebo pre návštevy. Každý hygge domov má svoj kútik, kde môže byť jedno alebo dve kreslá, lampičky alebo svetelná reťaz a stolík. Kútik môže byť dokonca schovaný pod schodmi. Pointa je, aby ste sa tam cítili dobre a vyžarovala z neho príjemná atmosféra.

  1. Dizajnové kúsky. Dáni si v rámci hygge doprajú jednu alebo dve dizajnovky. Najčastejšie je to kreslo alebo lampa od Poula Henningsena.
  2. Spoločný večer. Aby to nevyzeralo tak, že hygge sa ukrýva iba v materiálnych veciach, je predovšetkým o momentoch. Pozvite svojich kamarátov na večeru, hrajte sa stolové hry a spravte si z toho milú tradíciu. Hostia sa u vás budú cítiť dobre, vy budete spokojný hostiteľ a zažijete to pravé hygge.
  3. Rodinné chvíľky. Čas strávený s rodinou pred telkou, keď každý ťuká do mobilu alebo surfuje na notebooku, nie je hygge. Pointa je, aby ste aktivity robili spolu. Môžu to byť opäť spomínané stolové hry, ale aj pečenie palaciniek s deťmi, prípadne vychutnávanie si domáceho čerstvého pečiva s partnerom.

  1. Piknik za každých okolností. Jedenie vonku k hygge bezpodmienečne patrí. Vychutnať si obed s rodinou na záhrade alebo večeru v lese počas západu slnka prináša príjemné spomienky. Oprášiť môžete aj staré dobré opekačky, ktoré sme ako deti milovali.
  2. Zeleň. Máte doma jednu rastlinu a tým sa vaša obývačková džungľa končí? Hygge vás podporí v pestovaní zelených rastliniek, ktoré pôsobia upokojujúco a každý kúsok vášho bytu bude pôsobiť útulne.

S takýmto zoznamom by som mohla pokračovať donekonečna. Hygge nás však učí jednu vec – vážiť si čas strávený s rodinou a kamarátmi.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: