Marketingové trendy, ktoré sa tento rok oplatí vyskúšať: Video


23.05.18
Publikoval Monika Floreková

Tipov a trikov, ktoré by ste v oblasti marketingovej komunikácie mali vyskúšať, je veľké množstvo. Influenceri, novinky na sociálnych sieťach, ale aj rozšírená realita. To je iba zlomok z toho, čo dnes vládne svetu. O tom však niekedy inokedy. Dnes sa budeme venovať obľúbeným videám.


Videá a sociálne siete

To, že videoobsah je budúcnosťou online marketingu, predpovedal už pred zopár rokmi Facebook, keď umelo podporoval videopríspevky stránok tak, aby mali vyšší dosah. Bolo to okolo roku 2014, keď vylepšili aj štatistiku prezerania jednotlivých videí, ktoré boli nahrané priamo a neboli zdieľané cez Youtube. Vtedy ste na svojej nástenke našli viac videí ako obyčajne.

Na základe týchto štatistík už nevidíte iba základné metriky, ako sú dosah a počet lajkov, komentárov a zdieľaní. Po rozkliknutí konkrétneho videa uvidíte retenčný graf, a teda percentuálne vyjadrenie, dokedy si používateľ video pozrel, respektíve kedy konkrétne video pozerať prestal. Takto získate štatistický prehľad o priemernej dĺžke prezretia videa, ale aj o tom, koľko používateľov si vaše video pozrelo až do tridsiatej sekundy. Pokiaľ má vaše video menej ako 30 sekúnd, považuje sa táto hranica za kompletné prezretie videa.

Pomôcť pochopiť vaše publikum a zlepšiť produkciu videí do budúcnosti vám pomôže aj Youtube Analytics. Oproti Facebooku si tu môžete vybrať, či chcete vidieť štatistiky svojho kanála a videí za posledných 28 dní, mesiac, týždeň alebo si zvolíte vlastné časové rozmedzie.

Zaujímavé dáta nájdete v časti Realtime, kde vidíte odhad dát pozretí svojho kanála alebo konkrétneho videa za posledných 48 hodín alebo 60 minút. Odhad je to preto, lebo kým sa dáta finálne dostanú do grafov, Youtube predtým verifikuje účty a odstraňuje spamy. Preto ak chcete vidieť čísla takmer okamžite, oplatí sa sledovať tento prehľad.

Okrem toho vás Youtube poteší aj prehľadom zdroja návštevnosti, demografickými údajmi, ale aj štatistikami o zariadení, ktoré používatelia na prezeranie vášho kanála a videí používajú. Youtube ponúka skutočne veľa údajov a každý fajnšmeker grafov a tabuliek si príde na svoje.

Videoobsah vládne svetu

Videá, či už hrané alebo ilustrované, používajú značky hlavne pre ich schopnosť vysvetliť hlavnú myšlienku za niekoľko sekúnd, na ukážku fungovania produktu alebo služby im stačí minútka alebo dve a ľahko vytvoria aj návody pre svojich zákazníkov. Ďalšou jeho silnou stránkou je spôsob použitia. Okrem sociálnych sietí ho môžete publikovať aj na web a pomôcť tak predaju služby alebo produktu.

Ak sa stále bránite vytváraniu videí alebo máte šéfa, ktorý tomuto obsahu neverí, pomôcť by vám mohli rôzne štatistiky, ktoré sa venujú tomuto typu obsahu. Z mnohých zistení spomeniem iba niektoré:

  • na Youtube sa každý deň prehrá viac ako 500 miliónov hodín videí,
  • 87 % marketérov používa videoobsah,
  • 1/3 online aktivít používateľov putuje do pozerania videí,
  • online videá najčastejšie sledujú muži a ženy vo veku 25 – 34 rokov,
  • social video generuje o 1 200 % viac zdieľaní v porovnaní s obrázkom a textom.

Viem, že video nie je prelomová novinka, aká tu nikdy nebola, ale ide o formu obsahu, na ktorú sa tak často nemyslí. A pritom stojí za vyskúšanie, čo poviete?


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: