Najpopulárnejšie športové hodinky súčasnosti


13.06.18
Publikoval Matej Zavacký

Po dlhej zime je tu konečne leto a príjemné počasie mnohí vvyužívame na športovanie. Ideálnym spoločníkom sú v týchto prípadoch športové hodinky, ktoré zaznamenávajú a vyhodnocujú vašu aktivitu. Preto som sa rozhodol zamerať na najpopulárnejšie športové hodinky súčasnosti.


Huawei Fit

Huawei Fit síce nepatrí k horúcim novinkám na trhu so športovými náramkami, no ponúka všetky potrebné funkcie za priaznivú cenu. Základom hodiniek je okrúhly 1,04 monochromatický LCD displej s rozlíšením 208 x 208 px, ktorý je stále podsvietený a jasne čitateľný. Zariadenie ponúka viacero športových režimov, akcelometer, gyroskop, snímač tepovej frekvencie a vodotesnosť.

Pripojenie hodiniek k smartfónu prebieha klasicky pomocou Bluetooth 4.2 a vďaka tomu zabudovanému máte prehľad o svojich športových výkonoch. Zaujímavosťou je vyhodnotenie výsledkov, ktoré poukáže na vaše slabé stránky a motivuje vás k postupnému zlepšovaniu. Vaše športové výkony poctivo zaznamená 80 mAh batéria, ktorá by mala vydržať necelý týždeň bežného používania vďaka jednoduchému operačnému systému, ktorý na svoj chod a prácu využíva iba tie najnutnejšie komponenty.

Samsung GearFit 2 Pro

Samsung jednoznačne patrí medzi lídrov na trhu s inteligentnými hodinkami a náramkami. Samsung GearFit 2 Pro je veľmi dobre spracovaným vylepšením minuloročného modelu GearFit Pro. Pozitívnou praktickou novinkou oproti minuloročnému modelu je zapínanie klasickou prackou ako na bežných hodinkách. Telo hodiniek je z plastu a vďaka certifikácii MIL –STD – 810G sú vhodné aj na plávanie a potápanie do 50 metrov.

Základ hodiniek tvorí 1,5 palcový OLED displej s rozlíšením 216 x 432 pixelov. Srdce tohto športového náramku tvoria dvojjadrový 1 GHz procesor Exynos 3250 a 512 MB operačná pamäť. Operačný systém je Tizen a k dispozícii je 4 GB úložisko. Od výroby je v náramku k dispozícii niekoľko aplikácii ako napríklad prehrávač hudby, časovač, stopky, kalendár, počasie či meranie tepu, ktoré si možno nastaviť natrvalo alebo občasne.

Pre ovládanie náramku je potrebné nainštalovať aplikáciu Samsung Gear. Keďže ide o športový náramok, všetky dôležité športové informácie sú sústredené v aplikácii Samsung Health, kde nájdete prehľad o počte krokov, prejdenú vzdialenosť a vyhodnotenie spánku. Náramok vás doslova núti k športovej aktivite a za výsledky ponúka rôzne odznaky. A to už je pekný spôsob motivácie. Svoje športové aktivity si môžete porovnať s ostatnými používateľmi na webovej stránke .

Samsung pri GearFit 2 propaguje výdrž zhruba tri dni pri bežnom používaní. K dispozícii je 200 mAh batéria. Platí známe pravidlo, že čím viac aplikácií používate, tým rýchlejšie sa batéria vybije. Nabíjanie prebieha klasicky pomocou priloženej kolísky a trvá zhruba hodinu a pol. Najväčšími výhodami Samsungu GearFit 2 Pro je hmotnosť 33 gramov, dobrá čitateľnosť na slnku a podanie farieb. Medzi nevýhody patrí vyššia cena a málo zmien oproti minuloročnému modelu.

Garmin Forerunner 645 Music

Garmin okrem iných svojich výnimočných modelov ponúka športové GPS hodinky s prehrávačom hudby. Na uloženie skladieb má k dispozícii 4 GB úložisko. Aby ste si svoju hudbu mohli vychutnať, sú potrebné bezdrôtové Bluetooth slúchadlá. Veľkou výhodou je podpora streamovacích služieb.  Dizajnovo ide o veľmi vydarený kúsok, ktorý je kombináciou športových hodiniek s fénix sériou.

Hlavným účelom sú športové funkcie ako analýza behu, bicyklovania, plávania či iných športových aktivít. Plusom je barometer, integrovaný snímač srdcového tepu či WIFI. K dispozícii je aj funkcia Training Status, ktorá vám pomôže monitorovať zaťaženie počas tréningu a následne vypočítať čas na zotavenie. Medzi výhody zariadenia patrí hmotnosť 42,5 g a relatívne dlhá 5-hodinová výdrž batérie v GPS režime. Pri bežnom používaní sa vieme dostať zhruba na týždeň.

Garmin Fenix 5X

Garmin Fenix 5X je skutočne skvostné zariadenie. Hodinky pôsobia mimoriadne robustne, no po chvíľke nosenia ich na ruke prestanete vnímať. Postupne si na ne začnete zvykať aj pri športových aktivitách.  Konštrukcia hodiniek je z kvalitného kovu a sú extrémne odolné, aj vďaka zafírovému sklíčku. Dominantou je displej s priemerom 1,2 a rozlíšením 240 x 240 pixelov. Čitateľnosť na slnku je ako pri ostatných modeloch výborná, a preto budete podsvietenie potrebovať iba v noci.

Hlavným hrdinom spodnej strany je veľký skener srdcového tepu a vylepšený konektor na nabíjanie, na ktorý stačí už iba kábel. Garmin Fenix 5X má k dispozícii všetky možné senzory – výškomer, kompas, barometer, gyroskop či teplomer a zvládnu ponorenie až do hĺbky 100 metrov. Keďže ide o športový model, hodinky umožňujú sledovať a vyhodnocovať niekoľko desiatok športov – klasické plávanie, behanie, bicyklovanie či dokonca bicyklovanie na stacionárnom bicykli, veslovanie vo vnútri, ale aj golf.

Vzhľadom na množstvo funkcií si každý príde na svoje. Okrem športových funkcií sú, samozrejme, k dispozícii aj SMART funkcie, ktoré sú mimoriadne návykové. Prepojenie s telefónom umožňuje Bluetooth a aplikácia Garmin Connect je jednou z najprepracovanejších aplikácií, ktoré sú momentálne na trhu. Čo sa týka výdrže batérie, v tomto smere v podstate Garmin nemá konkurenciu. Pri bežnom používaní a využívaní Smart funkcií sa výdrž pohybuje okolo 2 týždňov.

Pri aktívnom využívaní GPS spolu s meraním srdcového tepu vydržia necelý deň. Garmin Fenix 5X obsahujú všetko, čo by mal správny športovec mať k dispozícii, a preto je ťažké nájsť nevýhody. Cena je trošku vyššia ako pri ostatných modeloch, no Garmin za to na oplátku ponúka mimoriadne kvalitné zariadenie s množstvom do detailov prepracovaných funkcií.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: