Prečo je dobré mať okrem práce aj nejakého toho koníčka


01.08.18
Publikoval Michal Pindiak

V predchádzajúcom príspevku sme sa zoznámili s Kolegyňou Monikou (K. M.). Na nás, kolegov, pôsobí ako optimistický, spokojný a vyrovnaný človek. Možno aj preto, že má zdravý životný štýl, športuje, relatívne zdravo sa stravuje a má nezvyčajné šťastie: baví ju blogovanie a okrem toho, že sa mu venuje v súkromí, má na starosti ešte aj náš firemný obsah.


Všetci vieme, že s ľuďmi, ktorí sú dobre naladení a „v pohode“, sa nám spolupracuje oveľa lepšie. Sú výkonnejší, kreatívnejší a plní energie. Sú so sebou spokojnejší, menej unavení a ufrflaní, a ak sa objavia nečakané výzvy, nestrácajú motiváciu. A takto sa pomaly dostávame k pojmom psychohygiena alebo duševná rovnováha.

Psychohygiena ako pracovná motivácia

Psychohygiena bola v minulosti definovaná ako opak, absencia psychických porúch alebo ako spôsob na predchádzanie týmto poruchám. Dnes je skôr spájaná so zdravým životným štýlom. Čo všetko si pod tým môžeme predstaviť?

  • Dostatok odpočinku. Tvrdenie, že priemerný ľudský jedinec by mal spať 8 hodín denne, má niečo do seba. Ak sa dobre nevyspím, neviem sa dobre sústrediť, ale som rád, že vôbec nejako fungujem, a nie ešte, aby som bol v práci efektívny a tvorivý.
  • Dostatok dobrých tekutín. Minerálka, voda alebo čaj sú v poriadku. Denne 6 káv alebo liter niečoho sladeného s bublinkami síce spĺňa význam slova „dostatok“, ale skôr škodlivý ako vhodný. Skúste si len predstaviť, že by ste si v pol litri vody rozpustili 20 kociek cukru a potom to vypili.

  • Jedlo. Vo všeobecnosti sa vie, že treba jesť zdravo a pravidelne. Ale ak ťaháte tretí deň s raňajkami za volantom a bez obeda, je otázne, aký výkon naozaj dokážete podať o druhej či tretej popoludní. A ak popri tom ešte aj šoférujete, dávajte si naozaj pozor.
  • Pohyb. Nezáleží až tak na tom, či je to beh, bicyklovanie box alebo joga, dôležitá je pravidelnosť. V tom ideálnom prípade by sme sa mali športu venovať niekoľkokrát týždenne.
  • A čo koníčky? Dôležité je, aby nás nedefinovala len práca. Je dobré mať hobby, niečo, čo ma baví a pri čom sa rozvíjam. Ak mám ťažký deň v práci plnej ľudí, možno mi pomôže turistika, hodinka na záhrade alebo večer s gitarou v ruke. Naopak, ak som celý deň v práci nad tabuľkami, možno si vyvetrám hlavu polhodinou lezenia na umelej stene alebo futbalom s kamarátmi. Hlavne, nech je to niečo „moje“, niečo, čo ma baví, čo robím rád a pri čom si fyzicky alebo psychicky oddýchnem.     

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: