Prečo sa oplatí mať podnikové aplikácie v cloude?


14.11.17
Publikoval Miroslav Pikus

Aplikácie, ktoré zabezpečujú riadenie dodávateľských reťazcov, správu ľudských zdrojov, účtovníctvo či riadenie vzťahov so zákazníkmi, tvoria piliere firiem a organizácií zo všetkých oblastí. Technologický pokrok, digitalizácia a online svet prinášajú do tohto tradičného prostredia ERP a CRM aplikácií revolučnú zmenu.


Aplikácie musia byť:

  • flexibilné, aby zvládali neustále sa meniace požiadavky na pracovné zaťaženie,
  • k dispozícii a funkčné, aby podporovali nepretržitú prevádzku,
  • bezpečné, ale zároveň otvorené tretím stranám vrátane dodávateľov a zákazníkov,
  • schopné agilne poskytnúť novú funkcionalitu.

Sú podnikové aplikácie bariérou inovácie?

Realita je taká, že len málo tradičných podnikových aplikácií dokáže splniť všetky tieto nové požiadavky. V skutočnosti sa podnikové aplikácie často vnímajú ako hlavná prekážka v dosahovaní dynamického podnikania. Takéto podnikanie spoločnosti potrebujú na to, aby boli schopné reagovať alebo rýchlo inovovať v rámci svojho portfólia produktov a služieb.

Práve staršie „legacy“ aplikácie môžu byť tou najväčšou prekážkou brániacou veľkým organizáciám v dosiahnutí potrebnej dynamickosti, ktorá, naopak, nechýba malým startupom.

Cloud – technológia, ktorá mení paradigmy

Cloud zmenil schému a model myslenia. Jeho flexibilita a cenový model „pay-as-you-go“ umožňujú dosiahnuť škálovateľnosť, ktorú vyžadujú trhové sily alebo vnútrofiremné zmeny. Virtuálny server v cloude je prinajmenšom vhodnou náhradou bežného firemného servera, ktorý sa používa na chod klasických podnikových aplikácií.

Verejné cloudy využívajú virtualizačné technológie, ktoré simulujú svet klasického „železa“, a tak si podnikové aplikácie pri prevádzke v cloude nevšimnú žiadny rozdiel.

Výhody preklopenia fyzického servera na ten virtuálny je možné pocítiť okamžite. Výpočtové zdroje sa zrazu dajú upraviť kliknutím myši. Avšak úplné využitie potenciálu cloudu, pokiaľ ide o škálovateľnosť a dostupnosť, môže vyžadovať zmenu aplikačnej architektúry takým spôsobom, že sa záťaž rozkladá na farmu vyvažovaných serverov.

Cloud dokáže odbremeniť od prevádzky hardvérovej infraštruktúry, ale aj od softvérovej medzivrstvy, nad ktorou aplikácie bežia. Databáza a objektový storage sú príklady platformových služieb, ktoré vedia prevádzku podnikových aplikácií zefektívniť a vylepšiť.

Hybridné riešenie pre viacvrstvové aplikácie

Väčšina podnikových aplikácií je viacvrstvová so štrukturálne oddelenou prezentačnou vrstvou, aplikačnou vrstvou a databázou. Jednotlivé vrstvy sa môžu líšiť v tom, do akej miery sú vhodné na presun do cloudu.

Keď zoberieme do úvahy výkon alebo licencovanie, je niekedy výhodnejšie ponechať databázovú vrstvu na dedikovanom hardvéri. Na druhej strane však horizontálne škálované aplikačné či prezentačné servery sú pre cloud priam ideálne. V tejto situácii využijete hybridné cloudové riešene. Oba svety však nesmú byť príliš sieťovo izolované. Medzi jednotlivými vrstvami sú potrebné nízke latencie a široké pásmo priepustnosti.

V takomto prípade má výhodu dodávateľ, ktorý dokáže pokryť cloudové služby, housing klasického železa a poskytnúť silnú konektivitu. Tá je esenciálna vždy, keď ide o dôležité aplikácie. Dedikované pripojenie sa odporúča v záujme výkonnosti a bezpečnosti.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: