Smart city Trenčín: Inteligentné technológie nemusia končiť na prahu vášho domu


21.11.18
Publikoval Alexander Sejna

Smart alebo inak povedané inteligentné technológie si podmanili už niekoľko domácností. Radiátorové hlavice, ktoré šetria energiu, zásuvka, ktorá sama vypína alebo zapína spotrebiče. To je iba veľmi malá časť produktov, ktoré pridajú vašej domácnosti označenie smart. Čo však už mnoho ľudí nevie, je, že smart technológie majú presah aj mimo domácnosti. A práve smart technológie, ktoré sa stávajú čoraz dostupnejšie pre väčšie aj menšie mestá, dokážu predstavovať pre obyvateľov najväčší prínos.


Sú to na prvý pohľad drobnosti, ako bezplatné WI-FI pripojenie na námestiach, zlepšenie prehľadu o parkovacích miestach alebo verejné osvetlenie, čo prispievajú k vyššej spokojnosti občanov. To, že technológie a hlavne modernizácia sú v dnešnej dobe kľúčové, si uvedomilo aj mestské zastupiteľstvo v Trenčíne. Jedno z troch najstarších miest na Slovensku sa nebálo využiť nové technológie a vyriešiť viacero problémov, ktoré trápili obyvateľov.

Parkovanie naše každodenné

Hľadanie parkovacieho miesta sa stalo našou už každodennou rutinou. Jazdenie z jedného konca ulice na druhý s očami na stopkách a malou dušičkou, či snáď niekto uvoľní miesto pre nás. Problémy s plynulosťou dopravy a nedostatkom parkovacích miest sa týkajú viacerých miest. Fakt je, že áut na cestách neustále pribúda. Ľudia si na život radšej volia mestá ako priľahlé obce, a ničím výnimočným nie je už ani každodenné dochádzanie. Matematika je teda jasná. Dopyt po parkovacích miestach v centre, ale aj širšom okolí, je jednoducho vyšší ako ponuka. Riešení na túto situáciu môže byť niekoľko.

Jedným z nich, ktoré využili aj v Trenčíne, je inteligentné parkovanie. Obyvatelia, ale aj návštevníci mesta môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie ParkDots efektívne zaparkovať priamo v centre na Palackého ulici. Podľa zadaného cieľa nájde najvhodnejšie parkovacie miesto a navyše vás k nemu aj naviguje. Vopred máte prehľad v obsadenosti parkoviska, ale aj o cene a možnosti úhrady za parkovanie. Takýmto spôsobom sa čas na nájdenie voľného miesta výrazne skracuje. Aplikácia navyše dokáže aj bezpečne uložiť údaje o EČV a platobnej karte, vďaka čomu môžete uhradiť parkovné priamo z mobilu. Medzi užitočné funkcie nepochybne patrí notifikácia, ktorá vás upozorní 15 minút pred uplynutím času, na ktorý máte parkovanie zaplatené. Aplikácia ParkDots monitoruje vonkajšie parkovisko, ale aj parkovací dom na Palackého.

Pre bezpečnejšie ulice a mestá

Zachytiť priestupok, či už nepovolený vjazd do pešej zóny, alebo vandalizmus a zakročiť včas, niekedy nie je jednoduché. Jednou z možností, ako skrátiť reakčný čas, sú kamerové systémy, na ktoré dozerá pracovník monitorovacieho centra. Ten v prípade potreby vyšle na miesto hliadku. Sledovať a vyhodnocovať situáciu na desiatkach kamier môže byť však náročný proces, pri ktorom sa môže stať, že niektorá situácia sa prehliadne. Aby sa eliminovali tieto prípady, kamery sa integrujú na analytické systémy. Avšak kamery, ktoré sú napojené na analytické systémy, dokážu podľa vzorca detegovať nebezpečenstvo a upozorniť naň príslušné orgány.

V Trenčíne nájdete vyše 60 kamier, ktoré monitorujú bezpečnosť na uliciach a v centre, a mnohé z nich vďaka analytickému systému slúžia aj ako dôležitý zdroj údajov, napríklad o návštevnosti kultúrnych podujatí alebo o tom, či sa zásobovacie vozidlá riadia určeným harmonogramom a nezdržujú sa na námestí dlhšie, ako je to povolené, alebo či niekto neporušil prikázaný smer jazdy alebo neprekročil povolenú rýchlosť. Na kontrolu vjazdu vozidiel s povolením slúžia kamery, ktoré okrem EČV monitorujú aj smer ich pohybu a dokonca umožňujú odhaliť vozidlo, ktoré stojí na mieste so zákazom parkovania.

Okrem týchto technológií obyvatelia a turisti Trenčína využívajú na surfovanie v centre mesta verejnú WI-FI sieť a  Palackého ulicu dopĺňajú lampy, ktoré sa samy zapínajú a vypínajú podľa astronomického času. Pri lampách sa do budúcnosti plánujú implementovať inteligentné funkcie, napríklad stlmenie svetla, ktoré šetrí náklady na energiu. Tieto technológie predstavujú pekný príklad toho, ako sa spojenie mesta so spoľahlivým partnerom so skúsenosťami v dodávke a prevádzke komplexných riešení dokáže pretaviť do služieb s pridanou hodnotou pre ľudí. 
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: