Startup Awards: To najlepšie zo slovenských startupov


21.12.17
Publikoval Slavomír Oslej

Prvého decembra sa konal galavečer 7. ročníka Startup Awards. Ako už z názvu vyplýva, celý večer bol zameraný na udeľovanie cien. Startup Awards však nie je len o jednom večeri v roku. Je to súťaž, ktorá posledných 7 rokov výrazne formuje startupový ekosystém na Slovensku, pomáha prepájať inovatívne tímy s investormi a v neposlednom rade buduje povedomie o startupoch a inováciách.


V minulosti si ňou prešli úspešné firmy ako Slido, Staffino, CulCharge alebo Agent Balance. Startup Awards je v podstate súťaž, ktorá sa začína v septembri a končí sa galavečerom, ktorý je prehliadkou tých najlepších slovenských startupov.

Cesta do finále

Do siedmeho ročníka súťaže Startup Awards sa mohli prihlásiť tzv. early stage technologické startupy s globálnym potenciálom, ktoré pochádzajú zo Slovenska, prípadne v ktorých je aspoň jeden zo zakladateľov slovenskej národnosti. Z prihlásených startupov organizátori vybrali 20, ktoré následne postúpili do semifinálového bootcampu. Počas neho mali startupy možnosť prostredníctvom skúsených mentorov vylepšovať svoje riešenie a precvičiť si jeho prezentovanie.

Finále

Tohtoročnou novinkou bolo rozdelenie celého eventu na dve hlavné časti: konferenciu Future Now a samotné Startup Awards. Konferencia priniesla prednášky zahraničných spíkrov na témy ako Future Internet, Future Government a Future Mobility. Vrcholom konferencie bol keynote od Amina Toufaniho zo Singularity University.

Od konferencie sme sa plynulo posunuli k samotnému odovzdávaniu cien. To otváral svojím príhovorom Peter Kolesár z Neulogy a prezident Andrej Kiska. Po príhovoroch nasledovali prezentácie finálovej osmičky, o ktorej budeme ešte počuť.

Kontentino

Kontentino je intuitívny nástroj pre správu sociálnych médií. Ak ste manažér sociálnych médií, grafický dizajnér, brand manažér alebo majiteľ firmy, Kontentino vám prináša spoločný nástroj pre lepšiu spoluprácu na tvorbe obsahu pre vybrané sociálne siete. Medzi jeho spokojných klientov patria značky ako SAB Miller, Pilsner Urquell, BMW, Cheil, M&M alebo Pixel Federation.

Matsuko

Matsuko prináša technológiu zmiešanej reality (AR), ktorá vám umožní skočiť do reality niekoho iného v podobe plnohodnotného 3D hologramu. Takže ak máte na mítingu AR headset, môžete prostredníctvom neho komunikovať s kolegom, akoby sedel vedľa vás.

Minty

Minty je globálna platforma ktorá spája ilustrátorov s vydavateľmi a obchodníkmi. Zároveň predstavuje aj revolučný systém udeľovania licencií, v ktorom kupujúci šetria peniaze a každý ilustrátor dostane šancu na budúci príjem po vypršaní platnosti práv na umelecké diela.

Neseda

Neseda je revolučná stolička, ktorá vychádza z faktu, že ľudské telo bolo stvorené na pohyb a neexistuje jediná najlepšia poloha na sedenie. Stolička umožňuje niekoľko rôznych spôsobov sedenia – v tureckom sede, v drepe alebo v kľaku. Podstatou Nesedy je pravidelné menenie polôh.

Unimus

Unimus predstavuje riešenie konfigurácie sieťového vybavenia na zálohovanie a správu dát, pričom zároveň udržuje vašu sieť v prevádzke. Cieľom je poskytnúť najlepšie riešenie pre obnovu po haváriách (disaster recovery), konfiguráciu auditu a správu zmien pre sieť.

Poetic Studio

Poetic Studio založil v roku 2014 Andrej Vojtas ako malé nezávislé herné štúdio, ktoré prináša do života zmysluplné a inovatívne hry. Príkladom je hra Sacred Fire, ktorá sa vyznačuje novým rozmerom hrania. Hráč má možnosti voľby, ktoré prinášajú riziká, ale aj odmeny, vďaka čomu hra ponúka  viacero hracích štýlov a rôznych koncov.

Saftra Photonics sa predstavili s projektom NanoScreen. Ide o prenosné zariadenie vo veľkosti USB, ktoré detekuje perzistentné organické látky vo vode. Tie sú škodlivé rovnako pre ľudí, ako aj pre životné prostredie. Zariadenie od Saftra Photonics je prelomové v tom, že v porovnaní so súčasnými  metódami na odhalenie znečisťujúcich látok je lacnejšie a hlavne časovo efektívnejšie.

Virtual Medicine

Ľudská anatómia je nevyhnutnou súčasťou medicíny. Aplikácia od Virtual Medicine predstavuje jedinečný prístup k učeniu všeobecnej anatómie. Vďaka VR, vynikajúcej grafike, informatívnemu obsahu a inovatívnym funkciám je učenie omnoho pútavejšie.

Kto vyhral?

Asi najvydarenejšie prezentácie mali podľa mňa Kontentino a Neseda, ale mojím kandidátom na víťaza bolo Minty. Po prezentáciách finálovej osmičky musela porota zasadnúť a rozhodnúť o víťazoch, čo pre nás všetkých znamenalo krátku prestávku na kávu a následne odovzdávanie cien.

Cenu Challenger Award pre najlepší tzv. scale-up (alebo po slovensky vyrastený) startup si odniesol DECENT zaoberajúci sa technológiu blockchain. Cenu si prevzal Milan Gajdoš, ktorého sme privítali aj na našom poslednom evente Innovation Geeks. Cenu Mission Award získala firma Sensoneo, ktorá sa zoberá inteligentným manažmentom odpadu.

Víťazom Startup Awards sa stal tím Saftra Photonics, ktorý získal kombináciu finančnej odmeny, služieb od partnerov a ceny na rozvoj biznisu v americkom US Connections Award v celkovej hodnote viac ako 50-tisíc eur. 

7. ročník Startup Awards bol organizačne skvele zvládnutý. Spojenie Startup Awards a Future Now prinieslo kvalitný celodenný program, výborný priestor na networking, inšpiráciu a najmä dal šancu vyniknúť osmičke skvelých slovenských startupov. Aj pre tieto dôvody určite nebudem na 8. ročníku Startup Awards chýbať. 

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: