Výnimočné smartfóny: prehľad top modelov na trhu


26.04.18
Publikoval Matej Zavacký

Obzeráte sa po novom telefóne a máte záujem o skutočne kvalitné zariadenie? V tom prípade ste tu správne. Pripravili sme pre vás prehľad troch momentálne najlepších smartfónov na našom trhu.


Samsung S9+ so skenerom očnej dúhovky

V Samsungu stavili na overenú kartu, a preto sa tohtoročná vlajková loď od minuloročného modelu odlišuje iba minimálne. Väčšiu časť telefónu tvorí sklo, rohy sú elegantne zahnuté, čo z neho robí príťažlivé zariadenie. Ak máte menšie dlane, možno budete mať problém. Telefón s označením plus je skutočne veľký, ale v konečnom dôsledku sa drží príjemne.

Najväčšou zmenou prešla zadná strana telefónu, kde bol skener odtlačkov prstov presunutý pod fotoaparát. Ďalšou novinkou je duálny fotoaparát. Samsung S9+ disponuje veľkým 6,2-palcovým displejom s rozlíšením 1 440 x 2 960 pixelov. Pred nástrahami okolitého sveta ho chráni odolné Gorilla Glass.

Spoľahlivý a bezproblémový chod telefónu zabezpečuje nový čip Exynos 9810 Octa a 6 GB RAM. Samsung S9+ si môžete vybrať s verziou 64, 128 či 256 GB vnútornej pamäte. Ako aj pri ostatných telefónoch v tejto cenovej kategórii, chod aplikácií je svižný a telefón si bez najmenších problémov poradí aj s najnovšími a najnáročnejšími hrami.

Srdce systému tvorí predinštalovaný systém Android 8.0 Oreo. Samsung S9+ ako jediný na trhu disponuje skenerom dúhovky a nájdete v ňom aj barometer alebo skener srdcového tepu. Poteší plná podpora GPS a Bluetooth 5.0. V Samsungu na rozdiel od konkurencie ešte ostali verní 3,5 mm jacku, čo znamená, že do telefónu zapojíte všetky bežné druhy slúchadiel. Novinkou v oblasti zvuku je certifikácia Dolby Atmos.

Ak radi fotíte, S9+ vás nesklame. Telefón umožňuje mechanické prepínanie clony a k dispozícii má 12 MP fotoaparát s premenlivou clonou f/1.5, resp. f/2.4. Výsledné fotografie sú mimoriadne kvalitné a detailné. Duálny fotoaparát ponúka aj portrétový režim a kvalitný dvojnásobný optický zoom. Samsung S9 + dokáže nahrávať 4K video s frekvenciou 60 FPS s výborným zvukom.

Aby ste si mohli telefón naplno užívať, k dispozícii máte 3 500 mAh batériu. Ak chcete nabíjanie telefónu urýchliť, k dispozícii je nabíjanie Qualcomm Quick Charge 2.0. Samsung S9+ je so svojím dizajnom, nádherným displejom a do detailu prepracovaným fotoaparátom skutočne vynikajúce zariadenie, na ktorom by ste negatívne stránky hľadali len veľmi ťažko.

Huawei P20 Pro s trojitým zadným fotoaparátom

Huawei sa roky snaží konkurovať veľkým menám ako Samsung či Apple, a preto je ich aktuálna vlajková loď Huawei P20 Pro jedným z ich najlepšie vybavených zariadení. Vďaka kovovej konštrukcii prekrytej sklom sa z telefónu stal doslova módny doplnok. Huawei P20 Pro disponuje 6,1-palcovým Full HD displejom s vyrezaným malým kúskom, kde umiestnili reproduktor a fotoaparát.

Pozorovacie uhly sú vynikajúce a zážitok pri prezeraní videí ešte viac umocňujú stereoreproduktory – jeden na spodnej strane a druhý v slúchadle na hovory. Výkon zabezpečuje procesor Kirin 970 a 6 GB operačnej pamäte, a preto je chod aplikácií svižný a bezproblémový. K dispozícii je 128 GB úložisko bez možnosti rozšírenia. Čerešničkou na torte sú tri zadné Leica fotoaparáty. Prvé dva snímajú 40 Mpx a 20 Mpx snímky, ktoré následne výsledok skombinujú do jednej snímky. Tretí disponuje rozlíšením 8 Mpx a je určený hlavne na optický zoom. Výsledné fotografie sú vďaka obrovskému senzoru mimoriadne kvalitné a detailné. Rovnako dobre sú na tom aj videá.

Ak máte záujem o smartfón s najlepším fotoaparátom, potom bude pre vás Huawei P20 Pro jasnou voľbou. Veľkou výhodou je aj výdrž batérie. K dispozícii je obrovská 4 000 mAh batéria, čo znamená, že telefón ani pri náročnom používaní nie je potrebné nabíjať každý deň. Mimoriadne poteší kvalitné rýchlonabíjanie, ktoré telefón nabije za zhruba hodinu a trištvrte. Huawei P20 Pro je nepochybne jedným z najlepších telefónov súčasnosti.

iPhone X ovládaný gestami

iPhone X je na našom trhu už nejaký piatok, no stále ide o jeden z top telefónov súčasnosti. Dominuje mu 5,8-palcový OLED displej, ktorý pokrýva takmer celú prednú časť. Apple tak dal zbohom domovskému tlačidlu so snímačom odtlačkov prstov, ktorý nahradili pohybové gestá, a telefón odomykáte pomocou technológie Face ID, ktorá mapuje a rozpoznáva 3D obraz tváre.

Hrany telefónu sú pekne zaoblené, vďaka čomu iPhone pohodlne sadne do ruky. Zadná strana, ktorej dominuje dvojica vertikálne uložených fotoaparátov, je zo skla. iPhone X má vďaka procesoru A11 Bionic, ktorý je zložený zo šiestich jadier (dve výkonné a štyri úsporné), výkonu na rozdávanie. Dokonca svojím výkonom prekonal aj MacBook Air.

Prostredie iOS 11 je bezchybné a sú mu prispôsobené všetky aplikácie od Apple. Jednou z najväčších predností iPhone X je nepochybne duálny fotoaparát zložený z dvoch 12 Mpx senzorov – hlavný širokouhlý fotoaparát s clonou f1/8 a optickou stabilizáciou, ako aj teleobjektív s clonou f/2,4. Novinkou je portrétový režim, ktorý rozmaže pozadie, zatiaľ čo snímaný objekt ostane ostrý, a k dispozícii je aj niekoľko rôznych nastavení osvetlenia.

Samozrejmosťou je nakrúcanie 4K videí pri snímkovaní 60 fps. Full HD spomalené videá je možné nakrúcať až pri 240 fps. iPhone X ponúka 2 716 mAh akumulátor zložený z dvoch samostatných článkov z dôvodu lepšieho využitia miesta. Telefón svojím jedinečným dizajnom, bezchybným a dobre vyladeným prostredím, skvelými funkciami a vynikajúcim fotoaparátom s možnosťou nakrúcania 4K videa poteší aj tých náročnejších používateľov. Face ID či pohybové gestá sú silne návykové a fungujú úplne bezchybne.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: