Nepočujú a predsa chcú podnikať, Slovak Telekom

Nepočujú a predsa chcú podnikať

25. 01. 2012

Nepočujú a predsa chcú podnikať

Bratislava, 24. január 2012 – Nepočujúci s odvážnymi plánmi otvoriť si vlastné podnikanie sa školia až do soboty 28. januára 2012 v Tatrách na bezplatnom kurze Ako začať podnikať. Zareagovali na výzvu grantového programu Nadačného fondu Telekom Nadácie Pontis, Hľadáme ďalší zmysel – PRE PODNIKANIE, ktorý už piatym rokom pomáha Nepočujúcim realizovať sny o zamestnaní, v ktorom by sa našli.

Na kurz Ako začať podnikať sa dostalo devätnásť najmotivovanejších, ktorí ukázali na úvodnom pohovore, že majú predpoklad úspešne si založiť živnosť. Radi by si otvorili napríklad kaderníctvo pre psov, centrum posunkového jazyka, súkromnú škôlku či zlatníctvo. Cieľom kurzu je informovať Nepočujúcich o ekonomicko-právnych záležitostiach pri zakladaní podnikania či zasvätiť ich do tajov komunikácie so zákazníkom. Každá prednáška kurzu sa tlmočí do posunkového jazyka. „Nepočujúci si prácu hľadajú oveľa ťažšie. Mnohí z nich majú problém pochopiť informácie z napísaného textu, a preto sa dennodenne boria s nedostatkom informácií. Práve kurzy, tlmočené do posunkového jazyka, sú pre nich šancou získať vo svojom jazyku know-how, ako rozbehnúť vlastné podnikanie,“ hovorí šéf korporátnej komunikácie Telekomu Andrej Gargulák.

Špeciálnym hosťom školenia bol zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska, ktorý sa podelil s Nepočujúcimi o svoje skúsenosti. „Na stretnutí som videl ľudí, ktorí majú nesmiernu chuť zabojovať a som si istý, že budú v živote úspešní. A hoci si to sami niekedy neuvedomujú, prichádzajú do podnikania lepšie pripravení. Stretli sa totiž s problémami, ktoré my ostatní nepoznáme a tie ich zocelili. Moja rada pre budúcich podnikateľov znie – zamerajte sa v prvom rade na nachádzanie a napĺňanie potrieb svojich budúcich zákazníkov, až potom na zisk."

Po absolvovaní kurzu a úspešnom obhájení podnikateľského plánu môžu Nepočujúci získať podporu na rozbeh podnikania až do výšky 3 320 eur z Nadačného fondu Telekom Nadácie Pontis. „Neskôr sa môžu venovať tomu, čo ich naozaj baví a nemusia pociťovať vo svojom kariérnom živote žiadne bariéry," hovorí Gargulák. Podľa potrieb Nepočujúcich im môže byť po kurze odporučený odborník z oblasti, v ktorej chcú pomôcť. Konzultanti sa tejto práci venujú dobrovoľne. Takéto „sprevádzanie“ Nepočujúcich pri rozbiehaní ich firiem by im malo pomôcť lepšie zvládnuť prvé mesiace podnikania, ktoré sú pre nich najťažšie.

Informácie o doposiaľ vyškolených Nepočujúcich podnikateľoch z minulých ročníkov spolu s video profilmi niektorých z nich nájdete na stránke www.nepocujucipodnikatelia.sk.