Ako prekonať obdobie prokrastinácie


29.05.18
Publikoval Michal Pindiak

Náš blog má na starosti kolegyňa Monika (ďalej v texte ako K. M. a viac info o K. M. nájdete, napríklad, na jej profile). Keď sme sa s K. M. začali rozprávať o prípadnej téme na májový článok, prišla s odvážnym nápadom: „Michal, a čo keby si napísal niečo o tom, ako zvládať prokrastináciu?“


K. M. svoj nápad čoskoro nielen oľutovala, no netrvalo dlho a už aj otvorene preklínala deň, keď ho prvý raz vyslovila. Blogový príspevok, ktorý chcela mať vo svojej e-mailovej schránke začiatkom mája, som jej – keď už prokrastinácia, tak poriadna – dodal v posledný májový týždeň.

Čo to tá prokrastinácia je?

Už tento úvod sám osebe krásne ukazuje, čo je prokrastinácia. Latinská predpona „pro-“ a výraz „-crastinus“, odvodený od „cras“ (zajtra), spolu vytvoria slovo významovo podobné španielskemu „mañana“. Ide teda o prekladanie, resp. posúvanie činností na neskôr. Dôležité je, že prokrastinácia nie je lenivosť.

Prokrastinácia, naopak, môže byť často neuveriteľne plodná a činorodá vlastnosť, vďaka ktorej sa jedinec venuje všetkému možnému, len nie tomu, čo by mal urobiť. Čas sa dá vyplniť množstvom aktivít. Mám K. M. napísať článok na blog, ale namiesto toho budem radšej robiť prezentácie, kontrolovať výsledky alebo riešiť operatívu – skrátka robiť všetko ostatné.

Do určitej miery to robíme všetci. Len je dobré, aby prokrastinácia nemala negatívny vplyv na náš život ako taký – ak niekto sedí v práci bežne desať hodín len preto, že štyri hodiny pozerá videá na Youtube a potom nestíha urobiť to, čo urobiť potrebuje, môže to byť problém. Ak je niekto pravidelne v strese, lebo „nič nestíha“ – pritom stíha Facebook, Viber, Youtube, ale požiadavka na prípravu prezentácie ho neuveriteľne zavalí – tiež to môže byť problém. Píšem „môže“, lebo nie každému to prekáža natoľko, aby to chcel zmeniť.

Môžeme prokrastináciu poraziť?

Čo môžu robiť tí z nás, ktorí to zmeniť chcú? Dôležité je uvedomiť si, že príčin môže byť obrovské množstvo. Odkladanie vecí na neskôr môže byť vašou psychickou črtou, s ktorou vám pomôže kouč či psychológ. Alebo môžete mať veľa drobných či niekoľko veľmi zložitých úloh a ich odsúvanie môže byť formou obrannej reakcie. Je teda vhodné vedieť, aký je dôvod prokrastinácie vo vašom konkrétnom prípade, a riešiť práve ten. Spravidla môžu pomôcť:

  • Eliminovanie vyrušení – ak si poviem, že dnes potrebujem urobiť konkrétnu vec, pomôže mi, ak mi do toho nebudú skákať e-maily, Facebook ani nič podobné.

  • Spísanie úloh a ich priorizácia – ak mám úloh priveľa, najprv si ich spíšem, aby som videl prehľad toto, čo mám vlastne urobiť. Následne ich zoradím, vďaka čomu zistím, ktoré potrebujem riešiť ako prvé. Najlepšie riešenie niektorých úloh môže byť vôbec sa im nevenovať. Ak sú úlohy, ktoré už stratili svoj význam alebo majú minimálnu pridanú hodnotu, a potrebujem urobiť prioritne niečo iné, možno stojí za to dohodnúť sa s ich zadávateľom, či ich naozaj ešte chce riešiť.
  • Divide et impera alebo Rozdeľuj a panuj – ak je nejaký projekt zložitý, rozdelím si ho na čiastkové úlohy. Keby som ho riešil celý naraz, môže to byť problém, ale ak ho rozdelím na 50 menších úloh, zrazu to bude jednoduchšie.
  • Odmenenie sa – keď urobím niečo, čo mi predtým robilo problém. Nemusí to byť vždy len v materiálnej forme (dokončím prezentáciu a kúpim si nanuk, na ktorý mám od rána chuť).
  • Ale podľa mňa to najdôležitejšie je: hecnúť sa a urobiť to.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: