Fotoreport: Čo prináša Blockchain revolúcia?


23.01.18
Publikoval Slavomír Oslej

Koniec minulého roka sa v rámci Innovation Geeks niesol v znamení technológie pravdy. Tušíte správne. Posledný event v roku 2017 sme venovali Blockchainu, technológii, ktorú jedni milujú a iní zas nenávidia.


Program plný hviezd

O tom, že diskusia bude zaujímavá a rôznorodá, svedčil už výber spíkrov. Prvým ohláseným hosťom bol Vladimír Miškovský, projektový manažér Tesla Labs. Cez oblasti ako marketing, PR a IT sa dostal až k identifikácii podnikateľských nápadov a k podpore startupov. V spoločnosti Tesla Labs sa venuje Blockchainu a fundraisingu prostredníctvom kryptomien.

Druhým spíkrom bol Lukáš Hatala z DXC Technology. V oblasti digitálnej transformácie zbieral skúsenosti vo firme HP Labs v Amerike, bol súčasťou globálneho Hewlett Packard Enterprise a digitálnych tímov v regióne EMEA. Dnes pomáha klientom premeniť ich podnikanie smerom k digitálnej ekonomike a digitálnym obchodným procesom.

Medzi našimi spíkrami nechýbal ani Milan Gajdoš, COO spoločnosti Decent, ktorého ste mali možnosť stretnúť aj na podujatí Startup Awards. Milan 13 rokov pôsobil v konzultačnej spoločnosti KPMG, kde sa orientoval na tvorbu korporátnych stratégií a operational excellence.

Posledným spíkrom večera bol Pavol Lupták, CEO spoločnosti Nethemba. Už od vysokej školy sa venuje oblasti bezpečnosti, na svojom konte má prestížnu bezpečnostnú certifikáciu, vedie slovenskú pobočku OWASP a je zakladateľom IT bezpečnostnej firmy Nethemba.

A čo by to bolo za podujatie bez moderátora! S mikrofónom v ruke ste mohli vidieť Dávida Stancela, spoluzakladateľa Blockchain Slovakia a Paralelnej Polis v Bratislave.

Čo je to ten Blockchain?

Na začiatku eventu, ktorý sa konal v priestoroch coworkingu HubHub, zadefinoval Dávid Stancel termín Blockchain. Týchto definícií je skutočne veľa a takmer každý ho vníma inak. My sme sa bavili o Blockchaine ako o distribuovanej databáze, ktorá je rozprestretá po celej peer-to-peer, teda decentralizovanej sieti, v ktorej sa nachádzajú tisícky rovnakých uzlov a kde neexistuje centrálna autorita. Každý z týchto uzlov vlastní rovnakú kópiu Blockchainu. Sú to teda zápisy rovnakej transakcie, ktoré sa v tejto sieti uskutočnili, a následne sa ukladajú do blokov.

Milan Gajdoš sa pozrel na to, prečo je Blockchain taký populárny. Podľa neho za to môže bezpečnosť a dôvera na internete, ktoré so sebou prináša. Hovorí sa o ňom ako o internete 2.0 alebo 3.0. a prognózy tvrdia, že väčšie množstvo HDP bude práve na Blockchaine. Zároveň prináša element, ktorý na internete chýba – vzájomnú kontrolu zapojených subjektov. Vladimír Miškovský vidí prínos Blockchainu aj vo firmách, kde dokáže zefektívniť procesy, napríklad v logistike.

Pavol Lupták potvrdil, že Blockchain je aj buzzword. Ľudia ho chcú nasadiť všade, ale v 95 % prípadoch im túto technológiu ani netreba. Jeho problém je, že nie je optimálny pre všetky situácie. Je pomalý, ťažko škálovateľný a množstvo dát na uloženie je malé. Hovorí sa, že Blockchain je vhodný pre situácie, kde hrozí, že vašu aplikáciu alebo biznis zakáže štát. Pretože ak ste decentralizovaní na Blockchaine, ide to už ťažšie.

Všetci spíkri sa však zhodli, že Blockchain má zmysel, netreba ho však využívať v každej situácii, ale iba v tých, na ktoré je skutočne určený. Je hlavne vhodný vtedy, keď potrebujete reálny záznam o niečom, čo sa skutočne stalo. Napríklad doň môžete uložiť celý kataster, register poznávacích značiek alebo informácie o výrobe výťahov, kde viete zaznamenať všetko od použitých materiálov cez dátum inštalácie až po čas spustenia.

Výhody a nevýhody Blockchainu

  • Je možné, že do 10 rokov budeme v rámci Európskej únie voliť o tom, či mať na Blockchaine uložené aj zdravotné karty občanov.
  • Najväčšia výhoda je v decentralizácii akéhokoľvek podnikania. Reálne príklady už vidíme pri službe Uber a hovorí sa aj o decentralizovaní služby Airbnb. Aktuálne je zdieľaná ekonomika regulovaná štátom a v budúcnosti by to už nebolo možné.
  • Možnosť vytvorenia vlastných štátnych kryptomien, s čím prichádza vyššia daňová kontrola.
  • Nevýhoda z technického hľadiska je určite pomalá odozva a malé množstvo dát.
  • Pikoška: Blockchain je populárny medzi komunistami, pretože v ňom vidia vyššiu mieru štátnej kontroly.

Event Čo prináša Blockchain revolúcia? si môžete historicky prvýkrát pozrieť aj vo videozázname

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: