Fotoreport: Smart Living na Magio pláži


21.09.17
Publikoval Slavomír Oslej

V auguste sme v rámci Innovation Geeks pripravili na Magio pláži panelovú diskusiu na tému Smart Living. Tému inteligentného bývania sme si nevybrali náhodou. Ide o novinku na našom trhu, ktorú od marca tohto roka ponúkame aj našim zákazníkom pod názvom Magenta SmartHome.


Odborníci na inteligentné bývanie

Do diskusie na pláži prijali pozvanie zaujímaví spíkri, ktorí v rámci rôznych profesii pracujú s technológiami SmartHome.

  • Martin Šichman je mladý slovenský architekt, u ktorého je na prvom mieste ekológia a experiment.
  • Ivan Minárik je v súčasnosti doktorandom a výskumníkom na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU, pričom sa zaoberá komunikáciou medzi človekom a počítačom.
  • Jakub Zlatňanský sa venuje riadiacim systémom budov a inteligentným budovám už dekádu.
  • Ondrej Macko od roku 1990 pracuje ako IT novinár a v roku 2015 založil vlastný technologický magazín TOUCHIT.
  • Rudolf Klein ako produktový manažér v Slovak Telekome zastrešuje koncept inteligentnej domácnosti Magenta SmartHome.

Čo by to bolo za panelovú diskusiu bez moderátora. Tejto dôležitej úlohy za zhostil Ľubo Straka.

A čo sa účastníci eventu Smart Living na pláži dozvedeli? Spíkri v prvom rade predstavili, čo si pod názvom inteligentné bývanie predstavujú, aké sú prínosy tejto technológie, jej úskalia, ale aj trendy do budúcnosti.

Ako fungujú smart riešenia?

Smart bývanie v podstate umožňuje zákazníkom plynulé vzdialené spravovanie ich pripojených domovov odkiaľkoľvek a kedykoľvek na ľubovoľnej obrazovke v reálnom čase. Výsledkom má byť čo najšetrnejšie bývanie voči hospodáreniu s energiami, a teda aj financiami, ako aj zvýšenie komfortu.

Predstavte si, že cestujete z práce domov v horúcom letnom dni. Namiesto toho, aby ste klimatizačnú jednotku zapli až vtedy, keď prídete domov a čakali na vychladenie domácnosti, jednoducho prostredníctvom svojho smartfónu nastavíte svoj inteligentný termostat na nižšiu teplotu v momente, keď opustíte svoju kanceláriu.

Ivan Minárik zastáva názor, že inteligencia domácnosti musí predstavovať viac než len medzi sebou komunikujúce zariadenia. Cieľom je dospieť do stavu, v ktorom smart technológie aktívne zjednodušujú život v domácnosti a na ovládanie nepotrebujú technicky zdatného človeka.

Pre Ruda Kleina predstavuje smart bývanie najmä automatizácia domácnosti, ktorá sa časom bude vedieť naučiť aj naše zvyky. Smart technológie teda nie sú len o stláčaní tlačidiel v aplikácii v reálnom čase. V takom prípade by sme mali vo vrecku iba predražený diaľkový ovládač, ktorý by sa nepostaral o nastavenie scenárov správania zariadení.

Podľa Martina Šichmana môže smart domov byť aj pasívny – počnúc chladením domov či prostredníctvom inteligentných fasád. Väčšina týchto systémov sa však rieši elektronicky. V starej historickej architektúre boli všetky tieto veci vymyslené tak, že by za ne pracoval samotný priestor. Konkrétne samochladenie sa, napríklad, dá dosiahnuť čisto tvarovaním interiéru.

Smart Living je realita aj na Slovensku

SmartHome riešenie inteligentného bývania predstavuje pre slovenský trh relatívne veľkú novinku. V podstate je táto téma stále v plienkach a ľudia si na slovo smart, pod ktorým si každý predstavuje niečo iné, ešte len zvykajú.

V diskusii sa naši hostia zhodli na tom, že domácnosť bude inteligentná až vtedy, keď bude za nás vedieť predvídať naše správanie a potreby. Typologicky by sme mohli rozdeliť SmartHome riešenia do dvoch veľkých kategórií: prvú tvoria riešenia na kľúč, druhá sa skladá z dostupnejších plug n play či škatuľových riešení. Vodu na slovenskom trhu rozčeril práve vo februári 2017 aj Slovak Telekom produktom SmartHome.

V budúcnosti sa môžete tešiť na ďalšie zaujímavé eventy aj na Magio pláži. Vždy čerstvé informácie nájdete na webe innovationgeeks.sk.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: