Technické posúdenie virtuálny či fyzický server


03.10.17
Publikoval Miroslav Pikus

Nie ste si istí, či je pre vašu aplikáciu vhodnejší virtuálny server v cloude alebo dedikovaný fyzický stroj? Kedy vybrať ktorý a ako sa líšia v škálovaní potrebného množstva zdrojov? V nasledujúcom článku vám priblížime výhody a nevýhody oboch riešení.


Virtuálny server

Ak je vaším cieľom zefektívnenie hardvérovej infraštruktúry, virtuálny server je pre vás to pravé riešenie. Odpadá pri ňom potreba investovať do nákupu vlastného železa. Virtuálny server je prístupný hneď, preto sa hodí do dynamickejšieho podnikania, všade tam, kde je potrebné rýchlo meniť či pridávať IT služby. Aj z technického hľadiska existuje množstvo scenárov, v ktorých má cloud jednoznačne navrch:

  • aplikácia má veľmi nízke požiadavky na výpočtové zdroje – načo kupovať vlastný hardvér, ktorý nebude využitý naplno,
  • výpočtové potreby sa často menia a v cloude sa dajú dynamicky prispôsobiť,
  • horizontálne škálované aplikácie využívajú rýchle vytváranie a rušenie virtuálnych serverov v cloude,
  • pre aplikácie s veľkým množstvom statických informácií, ako sú obrázky, sú vhodné platformové služby v cloude, napríklad objektové úložisko,
  • servery s nízkym množstvom previazaní na dáta či aplikácie v domácom prostredí mimo cloudu.

A ako správne škálovať virtuálny server? Pri migrovaných aplikáciách si stačí pozrieť záťaž CPU, spotrebu a kapacitu RAM a IOPS záťaž diskov za nedávne obdobie. Pri nových aplikáciách ju musíte odhadnúť.

Tieto parametre prerátajte na hardvérovú platformu v cloude, napríklad v prípade CPU podľa dostupných benchmarkových výkonov. Vyberte si taký virtuálny server, aby výsledná záťaž bola zhruba medzi 30 % až 70 % alokovaných zdrojov. Popáliť sa veľmi nedá, lebo na rozdiel od fyzického sveta môžete v tomto prípade svoje rozhodnutie ľahko zmeniť.

Dedikovaný server

Vlastný server je fyzický počítačový server, ktorý slúži výlučne vašim potrebám. Nemusíte ho kupovať, existuje aj možnosť prenájmu. Dokonca nemusí byť uskladnený ani u vás doma, dá sa pohodlne housovať v kolokačnom dátovom centre poskytovateľa.

Dedikovaný server je správnou voľbou tam, kde je kladený extrémny dôraz na bezpečnosť. Licenčné modely niektorých aplikácií vyslovene znevýhodňujú nasadenie v cloude, vtedy je dedikovaný server ekonomickejší. Z technického hľadiska sa hodí v týchto prípadoch:

  • sú kladené veľmi vysoké nároky na výpočtové zdroje, obzvlášť na diskový výkon, ako napríklad databázy,
  • kladie sa dôraz na dobre predvídateľné a stabilné výpočtové potreby,
  • na niektoré výpočtové potreby nestačí štandardizovaný hardvér a OS – sem patria rôzne hardvérové zariadenia na šifrovanie, grafické procesory či okrajové operačné systémy,
  • aplikácie, ktoré sú napísané tak, že je veľmi náročné presunúť ich do cloudu, napríklad ak majú pevne zapísané IP adresy, s ktorými komunikujú.

Ako správne škálovať fyzický server? Podobne ako virtuálny, ale nechajte si pri všetkých parametroch aspoň 50 % výkonnostnú rezervu a ďalšiu možnosť rozšírenia doplnením komponentov.

Výber správneho servera a celkovej hardvérovej platformy je pri akomkoľvek podnikaní jedno z najdôležitejších rozhodnutí. Správna voľba záleží od krátkodobých a dlhodobých technických požiadaviek, ale ovplyvňujú ju aj biznis ciele firmy a celkové podnikateľské prostredie.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: