Time management: Ako pracovať menej a urobiť viac II.


05.10.17
Publikoval Michal Pindiak

V predchádzajúcej časti na tému time management som si posvietil na jeden z hlavných problémov – vyrušenia a s nimi súvisiacu nesústredenosť. Zoznámili sme sa s metódou na zvýšenie efektivity pomodoro a hovorili sme o tom, že pracovať dlhšie nemusí byť nutne výhodou, skôr naopak.


Dnes sa pozrieme na možnosti, ako získať čas, o ktorý by sme inak prišli. Samozrejme, deň má stále iba 24 hodín a čas navyše vytvoriť nedokážeme. Môžeme ale lepšie využiť ten, ktorý už máme, dokonca aj bez toho, aby nás to vyčerpalo. Ako? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Podcasty

Mnohí z nás trávia denne desiatky minút v dopravných zápchach. Tieto chvíle za volantom sa dajú využiť rôzne, nielen pozorovaním toho, čo sa deje v autách oproti. Jednou z možností sú aj podcasty. Ide o zvukové nahrávky v podobe správ, rozhovorov, článkov či informácií o zaujímavých témach.

Namiesto bezmyšlienkovitého sledovania dlhej línie áut si vďaka nim môžete každé ráno vypočuť najnovšie správy, novinky zo svojej obľúbenej oblasti alebo čokoľvek iné, čo vás zaujíma. Osobne si v aute rád pustím BBC správy (skutočné správy, nie zoznam nehôd, vrážd a škandálov), Global News Podcast alebo The World This Week. Rádiožurnál Slovenského rozhlasu ponúka správy o 7:00, 12:00 a 18:00, skvelé sú aj TED radio či Sky and Telescope.

Na počúvanie podcastov môžete využiť množstvo aplikácií pre smartfóny s operačnými systémami Android alebo iOS. Ja mám odskúšané appky Pocket Casts a Podcast Republic.

Audioknihy

Ďalšou z možností, ako využiť čas, keď sú ruky a nohy zamestnané šoférovaním auta, sú audioknihy. Na rozdiel od klasických náprotivkov ich stačí počúvať – v princípe je to rovnaké, ako keď si v aute pustíte hudbu, len namiesto pesničiek z reproduktorov počúvate hovorené slovo.

Kvalitné audioknihy sú dostupné napríklad na stránke Librivox (tie, ktoré nahovorili dobrovoľníci, sú na stiahnutie zadarmo), prípadne cez službu Audible od Amazonu. Zo slovenských zdrojov je určite skvelý Martinus.sk.

TED

A na záver niečo, čím sa dá využiť čas pri čakaní – TED videá. TED je skratka troch anglických slov „technology, education, design“ (technológia, vzdelávanie, dizajn). Nezisková organizácia TED sa snaží šíriť krátke videá, v ktorých sa odborníci z určitej oblasti snažia priblížiť zaujímavé a dôležité myšlienky.

Videá spravidla trvajú najviac štvrť hodiny, témy sa týkajú naozaj všetkých oblastí ľudskej činnosti. Stačí sa pozrieť na TED stránku, nájsť si oblasť, ktorá vás zaujíma, a dozviete sa niečo nové.

Okrem webového prehliadača môžete využiť aj aplikácie pre Android alebo iOS.

Ak neviete, kde začať, ponúkam malú inšpiráciu.

Pattie Maes + Pranav Mistry – Meet the SixthSense interaction

Jamie Barlett – How the mysterious dark net is going mainstream

Lisa Harouni – A primer on 3D printing

Anand Varma – The first 21 days of a bee’s life

Takaharu Tezuka – The best kindergarten you’ve ever seen

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: