Vinyl, CD, audiokazety: Ako sa menil spôsob počúvania hudby?


29.05.19
Publikoval Matej Zavacký

Ruku na srdce, kto z vás nemá rád hudbu? Hudba nám spríjemňuje voľné chvíle, prechádzky, nákupy v obchodoch alebo cestovanie autom. Spôsob, akým si užívame obľúbené melódie, sa rokmi menil. Pamätáte si ešte pretáčanie kaziet ceruzkami, volkmeny a CD prehrávače, ktoré ste závideli kamarátom? Aj o tom je dnešný blog.


Vinyl

Prvý gramofón bol vyrobený ešte v 19. storočí. Gramofónové platne sa zo začiatku vyrábali zo šelaku, neskôr z vinylu a výrazne ich ovplyvnil začiatok rozhlasového vysielania, keď bol vynájdený elektronický záznam, ktorý umožnil lepšiu kvalitu. Spojenie rozhlasového prijímača a gramofónu sa následne považovalo za samozrejmosť. Vývoj nezastal a v 60. rokoch sa rozšírili platne, ktoré ponúkli najskôr 20 minút záznamu a časom sa dostali až na 60 minút. Vinylové platne zažili svoj najväčší boom v období rokov 1940 až 1980, no rozhodne svoje miesto na trhu nestratili ani dnes. Aj napriek zvýšenej starostlivosti o platne a pomerne vyššej cene sú mimoriadne populárne a často sa považujú za skvelé zberateľské kúsky.

Audiokazety

Prvá audiokazeta bola predstavená firmou Phillips v roku 1963 na výstave v Berlíne spolu s kazetovým magnetofónom. Po vinylových platniach sa zrazu na trhu objavil produkt, ktorý bol oveľa kompaktnejší, nevyžadoval si starostlivosť a bolo naň možné nahrávať pol hodiny na každú stranu. Audiokazetám výrazne dopomohli v 70. rokoch volkmeny či autorádiá s kazetovým prehrávačom.

Tak ako mali audiokazety svoje výhody v (pre niekoho) lepšom zvuku bez šumu, tak mali aj nevýhody. Iste si každý z nás pamätá, ako sa mu páska sem-tam vymotala, prípadne roztrhla. Vzhľadom na to, že kaziet sa predávalo čoraz viac, začal sa objavovať aj pojem hudobné pirátstvo – ľudia si medzi sebou prehrávali pásky, čím hudobné spoločnosti a autori prichádzali o zisk z predaja.

CD a MP3

V roku 1979 došlo v hudobnom priemysle k výraznému posunu. Audiokazety nahradili cédečká, teda obsah už nebol analógový, ale digitálny. Cédečká priniesli výrazný posun v kvalite zvuku. Pôvodné CD dokázalo uložiť 74 minút záznamu, neskôr 80 minút. Volkmeny boli postupne nahradené diskmenmi a časom MP3 prehrávačmi. S nástupom počítačov a internetu sa začalo v porovnaní s audiokazetami ešte viac rozširovať pirátstvo. Hudobné spoločnosti mali rekordné straty.

Streamovacie služby

Neobmedzená hudba vo vysokej zvukovej kvalite. Pár rokov späť takmer nepredstaviteľné. Dnes je to však inak. Vďaka streamovacím službám viete mať všetkých svojich obľúbených interpretov doslova vo vrecku. Osobne využívam Deezer, s ktorým mám prístup k viac ako 50 miliónom hudobných skladieb. Viem si vytvoriť vlastný playlist, čítať texty skladieb či stiahnuť offline svoju obľúbenú hudbu a mať ju pri sebe aj bez internetového pripojenia. Deezer poskytuje množstvo možností a neustále pridáva nové funkcie.

Hudba je okrem toho aj cenovo dostupnejšia. Namiesto investovania peňazí do hudobných nosičov, ktoré navyše zaberajú miesto, platím mesačný poplatok. Deezer využívam v mobile, tablete a taktiež na počítači. K dispozícii je viacero streamovacích služieb v rôznych cenových kategóriách. Výhodou je, že všetka hudba je po zaplatení legálna a dostupná kedykoľvek a kdekoľvek potrebujete.

Dostať sa k svojej obľúbenej hudbe je dnes mimoriadne ľahké – či už preferujete klasický zvuk vinylových platní, audiokazety, alebo si rozširujete svoju zbierku cédečiek. Každý spôsob má svoje čaro a svojich priaznivcov. Momentálne sú na vrchole streamovacie služby, vďaka ktorým máte svoju hudbu neustále pri sebe. Naskytá sa otázka, či sa ešte vôbec máme kam posunúť, no to ukáže len a len čas.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: