4 hlavné výhody cloudu


17.08.17
Publikoval Miroslav Pikus

IT prostredie firiem a organizácií sa čoraz viac presúva do cloudu. Prečo? Pre tieto štyri hlavné dôvody:


  1. Flexibilita nákladov – za servery či aplikácie v cloude sa platí priebežne, na mesačnej báze. Zaplatíte len za toľko minút či megabajtov, koľko máte reálne k dispozícii. Služby sa dajú naškálovať podľa aktuálnej potreby – cloud môžete mať dnes povedzme s kapacitou 100 GB, zajtra s kapacitou 500 GB a pozajtra 0 GB. Investície nazvyš tak odpadajú.
     
  2. Nižšia cena – ak porovnávate mesačnú cenu virtuálneho servera v cloude s nákupom klasického železa, do kalkulácie nákladov vlastnej infraštruktúry treba prirátať aj umiestnenie servera a jeho prevádzku, softvérové vybavenie, sieť, kapacitný priestor na výkyvy a rast či ďalšie servery na monitoring, správu a zálohy. Toto všetko nájdete obvykle pri cloude v cene.


     
  3. Bezpečnosť - máloktorá firma či organizácia má v porovnaní s cloudovým poskytovateľom toľko zdrojov, skúseností a času komplexne sa zaoberať bezpečnosťou. Tá sa nedá vyriešiť jednorazovo. Je to kontinuálny proces, ktorému treba venovať množstvo energie. Zabezpečenie samotnej platformy v sebe cloudové služby už zahŕňajú.

    Je dôležité zabezpečiť aj pripojenie do cloudu. V tejto oblasti majú výhodu telekomunikační operátori, lebo ponúkajú privátne siete či šifrované VPN spojenia. Zveriť bezpečnosť do rúk poskytovateľa si vyžaduje nemalú dôveru zo strany zákazníka – preto je lepšie zveriť prevádzkovanie cloudu poskytovateľom, ktorí si už získali vašu dôveru v iných oblastiach.
     
  4. Dynamika podnikania – ekonomika a spoločnosť sú v dnes vystavené neustálym zmenám. Online prostredie konkuruje aj v tradičných „kamenných“ odvetviach a mení spôsob, akým podnikáte, komunikujete či vytvárate vzťahy. Aby firmy uspeli – či vôbec prežili –, musia sa vedieť rýchlo prispôsobiť. Ak si organizácie budujú vlastnú infraštruktúru, je čoraz ťažšie spraviť to tak, aby sa dokázali prispôsobiť meniacim sa trhovým podmienkam.

    Dominantným motivátorom na vstup do cloudu sa stáva jeho agilita. Dynamické cloudové služby, ktoré sú dostupné ihneď a zároveň umožňujú vykonávať okamžité zmeny podľa potrieb používateľa, totiž predstavujú základný kameň moderných IT služieb, ktoré adresujú potreby dnešnej aktívnej doby.
 
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: