Ako začať podnikať: Prvé kroky pred spustením biznisu


15.05.19
Publikoval Eduard Határ

Asi každému časom napadne jedna pracovná kacírska myšlienka. Začnete sa hrať s nápadom, či by nebolo lepšie osamostatniť sa. Byť sám sebe pánom prináša veľa príležitostí a výhod, na druhej strane, ak sa poriadne na vlastné podnikanie nepripravíte, môže sa skončiť ešte skôr, ako sa skutočne rozbehne. Nad otázkou, ako začať podnikať, som sa zamyslel aj ja a aby som vám aspoň trochu zjednodušil štart vlastného podnikania, podelím sa o svoje postrehy.


Jednotlivé požiadavky na domáce pracovné prostredie by som rozdelil do nasledujúcich kategórií:

  1. firemné priestory (kancelária, rokovacie miestnosti),
  2. pracovné prostriedky (notebook, softvér),
  3. IT služby (Helpdesk),
  4. doprava a ubytovanie,
  5. ostatné (daňové a právne poradenstvo atď.).

Noví podnikatelia, ktorí si zakladajú vlastnú firmu, sa v začiatkoch pozerajú na výšku nákladov. Treba počítať s tým, že počas prvých dní budú náklady vyššie, ale je možné ich optimalizovať pri zachovaní dostatočnej kvality. Pri mojich úvahách, ako začať podnikať, sa riadim vzorcom:

  1. Pomer cena – výkon;
  2. Nie som taký bohatý, aby som kupoval nekvalitné veci alebo služby.

1.Firemné priestory

Ako hypotetický začínajúci podnikateľ nechcem hneď investovať do prepychovej kancelárie v centre mesta. Žijeme predsa v digitálnej dobe, keď práca z domu už nie je výsadou, ale takmer každodennou súčasťou našich pracovných životov. Zo začiatku je preto výhodou využiť na prácu domáce prostredie a s klientom sa stretávať digitálne. Osobným stretnutiam sa niekedy človek nevyhne. Na neformálne stretnutia poslúžia dobré kaviarne. Ale čo s tými formálnymi? Našťastie existujú coworkingy alebo start-up inkubátory, ktoré prenajímajú zasadačky, prípadne ak vás omrzí práca z domu, môžete využiť aj ich pracovné stoly a miesta.

2. Pracovné prostriedky

Keď sa pozriem na potrebné pracovné prostriedky očami ítečkára, nepotrebujem najvýkonnejší počítač s vybavením, ktoré by mi závidel nejeden hráč online hier. Takže poďme k tomu, čo ako začínajúci podnikateľ potrebujem:

3. Ako začať podnikať – IT služby (Helpdesk)

Toto je pre mňa asi tá najzábavnejšia časť. Napriek tomu, že som ítečkár, aj ja občas potrebujem pomôcť s počítačom, prípadne iným technickým vybavením. Určite aj vás láka, keď si môžete zavolať na pomoc odborníka. Samozrejme, aj ja mám v rodine stále veľa zákazníkov, ktorí ma pozvú na návštevu a zhodou okolností im nejde počítač. Našťastie pre nás všetkých, existujú tzv. service desk služby aj pre malých podnikateľov, ktoré nezožerú väčšinu vášho rozpočtu.

4. Doprava a ubytovanie

Ako zamestnanec sa na služobné cesty pozeráte trochu inak. Predsa len, náklady si v tom ideálnom prípade nemusíte hradiť sami a môžete počítať aj s diétami. Ako však riešiť prepravu a ubytovanie po vlastnej línii? Vlaková alebo letecká preprava je dostupnejšia než kedykoľvek predtým.

Ak však potrebujete ísť na krátku trasu a buď nemáte, alebo z nejakých iných dôvodov nechcete použiť vlastné auto, riešením sú taxislužby. Za zmienku stoja aj „sharingové“ služby, kde si viete požičať bicykel, prípadne sa nechať odviezť autom na vami určené miesto. S medzimestskou dopravou je to horšie a osobne stopovanie pri diaľnici vylučujem. Ale našťastie aj diaľková „zdieľaná doprava“ sa rozvíja a má svojho zástupcu aj u nás. 

Tento článok berte ako chuťovku, kde som nadhodil témy, ktoré budem ďalej rozvíjať v samostatných blogoch. V najbližšom článku sa pozriem na svoju najobľúbenejšiu tému – softvérové vybavenie.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: