Kurzy online ušetria čas aj peniaze


02.11.17
Publikoval Michal Pindiak

Téme, ako ušetriť čas a pracovať efektívne, sme sa venovali už v seriáli o time managemente. Predstavili sme si metódu Pomodoro a pozreli sme sa na audioknihy a podcasty ako na niečo, čo nám pomáha využiť čas, o ktorý by sme inak prišli v dopravných zápchach, pri upratovaní či iných podobných „potrebných, no neproduktívnych“ činnostiach.


Online kurzy – zn. rýchlo a zadarmo

Dnes sa pozrieme na možnosti, ako sa svojím tempom naučiť niečo nové vtedy, keď na to práve máte čas. Množstvo špičkových univerzít a iných vzdelávacích inštitúcií bezplatne sprístupňuje svoje prednášky či kurzy online pre každého, kto o ne prejaví záujem. Aj vy sa tak môžete dozvedieť niečo nové o histórii Číny, o programovaní v jazyku Python či o správnej starostlivosti o bonsaje.

Z veľkého počtu webov, na ktorých nájdete kurzy online a prednášky, som vybral tie, ktoré som sám otestoval:

1. edX

Projekt založili spoločne Massachusetts Institute of TechnologyHarvard University v roku 2012 a odvtedy sa edX stal jednotkou medzi podobnými zdrojmi vzdelávania. Kurzov sa môžete zúčastniť bezplatne, za certifikáty – ak chcete ten oficiálny – si musíte doplatiť.

Ak sa chcete vzdelávať na tejto stránke, je to jednoduché. Zadarmo sa zaregistrujete na edx.org a vyberiete si tému, ktorá vás zaujíma. Študovať môžete cez PC a internetový prehliadač, ale aj cez mobilné telefóny, k dispozícii sú aplikácie pre Android a iPhone/iPad.  

Medzi kurzmi nájdete napríklad:

Digital Leadership,
Introduction to Health and Wellness,
Introduction to Clinical Psychology

a niekoľko stoviek ďalších.

2. Coursera

Asi najpopulárnejšia stránka, ktorá v súčasnosti ponúka kurzy online. Podobne ako edX, aj tu nájdete množstvo zaujímavých tém a môžete sa im venovať cez svoj obľúbený prehliadač, Android alebo iPhone/iPad.

3. Udemy

A do tretice Udemy. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch stránok sú kurzy platené, nájdete medzi nimi však pestrý výber z množstva oblastí, napríklad Handbuilt Pottery Techniques and Projects alebo

Sushi Made Easy.

Stačí si už iba vybrať kurz, ktorý vás zaujal, a začať sa vzdelávať.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: