Neviete sa sústrediť? Odpoveďou môže byť meditácia


06.03.19
Publikoval Monika Floreková

Odídete z domu, suverénne si vykračujete po chodníku a zrazu začnete uvažovať, či ste zamkli. Nech rozmýšľate, ako dlho len chcete, neviete si spomenúť. A tak sa otočíte a vrátite sa skontrolovať dvere, ktoré sú, samozrejme, zamknuté. Verím, že v tomto jednoduchom príklade sa spoznali viacerí z vás. Ale uvažovali ste niekedy o tom, prečo sa do takejto situácie dostanete?


Niektoré činnosti opakujeme pravidelne a v niektorých prípadoch aj niekoľkokrát za deň. Môže to byť už spomínané zamykanie dverí, cesta do práce alebo odkladanie vecí do skríň. Vaše telo a mozog sú na tieto úkony naučené do takej miery, že ich vykonávajú podvedome. V takom prípade si odložíte šaty do skrine bez toho, aby ste si to plne uvedomovali, a pri inej činnosti si spomeniete, že by ste šaty, čo ste dnes mali v práci, mali zavesiť na vešiak. Tie tam však už dávno sú. Celá záhada je v tom, že naša myseľ sa na tieto činnosti nekoncentruje. Naše vedomie si žije vo vlastnom svete a necháva telo robiť naučené pohyby.

Druhým prípadom straty koncentrácie je jednými milovaný a inými nenávidený multitasking. Snažíte sa napísať výročnú správu pre svojho šéfa, ale vtom vám mobil ukáže notifikáciu z Messangera. Správu si prečítate, odpíšete na ňu, znova začnete pracovať, ale dostávate sa do tejto úlohy už o niečo ťažšie. Zrazu na vás zakričí kolega a pýta sa vás, kam chcete ísť na obed. V tomto stave je vaša koncentrácia na prácu takmer nulová. Podľa psychológa a žurnalistu Daniela Golemana nie je náš mozog stavaný na multitasking a pri každom vyrušení od pracovnej činnosti naša koncentrácia upadá.

Meditácia ako pomoc pri zlepšení koncentrácie

Je jedno, či si chcete zlepšiť koncentráciu preto, aby ste si pamätali už zautomatizované činnosti, alebo preto, aby ste sa lepšie sústredili na prácu. Podľa vedcov môže v oboch prípadoch pomôcť už 10 minút meditácie denne. Ak ste si povedali, že odmietate kupovať meditačný vankúš, vonné tyčinky a vyhradiť si vlastnú miestnosť, ktorá bude vašou oázou pokoja, nemusíte hneď vešať meditáciu na klinec. Meditovať môžete aj počas chôdze cestou do práce. Pustite si obľúbenú hudbu, udržujte pravidelný krok a snažte sa vyčistiť si hlavu a na nič nemyslieť. Alebo si pred spaním ľahnite do postele, zatvorte oči a snažte sa vypnúť svoju myseľ.

Ak ste fanúšikom technológií, oceníte aplikácie ako Brain.fm alebo Headspace, ktoré vám s meditáciou pomôžu. Brain.fm ponúka hudobnú kulisu na sústredenie, meditáciu alebo spánok. Hudba vám podľa typu činnosti, ktorú ste si vybrali, pozitívne ovplyvní kognitívny stav mysle. Headspace vás prevedie celým procesom meditácie a dokonca vás zachráni aj v prípade drobného psychického zrútenia. Nováčikovia v oblasti meditácie môžu začať zvoľna 5-minútovými lekciami.

Vedci vidia prínos meditácie na naše mentálne zdravie hlavne v troch oblastiach:

  1. Po vyrušení lepšia koncentrácia na pôvodnú činnosť. Princípom meditácie je nemyslieť. Ak si počas nej uvedomíte, že rozmýšľate nad tým, čo máte kúpiť alebo vybaviť, sústredíte sa na svoje dýchanie a presuniete svoju koncentráciu od myšlienok na to, čo sa s vaším telom aktuálne deje. Takéto okamžité „prepnutie“ posilňuje neurotickú činnosť v mozgu.
  2. Jednoduchšie zvládanie stresových situácií. Osobne patrím k ľuďom, ktorí sa v stresových situáciách „zložia“ a chvíľu nedokážu myslieť ani dýchať. Podľa výskumov sa vďaka meditácii stimuluje amygdala (časť mozgu, ktorá reaguje na stres) a takéto chvíle dokážete zvládať s prehľadom a pokojom.
  3. Pomoc pri ADD (poruche pozornosti). Už sme si povedali, že meditácia pomáha pri redukovaní stresu. Vedci v Harleme sa zamerali na triedu detí so špeciálnymi potrebami. Najčastejšie sa u žiakov vyskytovala práve ADD. Naučili ich jednoduché dychové cvičenia a zistili, že po čase boli pokojnejšie a zlepšila sa ich koncentrácia.

Samozrejme, netvrdím, že meditácia je všeliek na všetky problémy so sústredením, no môže to byť jeden z prostriedkov, ktoré prispejú k šťastnejšiemu a pokojnejšiemu pracovnému životu.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: