Oddýchnite si od pracovného stresu s dobrou knihou v ruke


09.01.19
Publikoval Monika Floreková

Väčšina z nás trávi v práci osem hodín denne, pre iných je pracovný čas ešte dlhší. Po príchode domov sa venujete domácnosti, partnerovi alebo deťom a na iné aktivity už nezostáva veľa času. V príručkách o work-life balance ste sa určite dočítali, že si musíte nájsť počas dňa pár minút alebo hodín aj pre seba. Pre mňa je jedným zo spôsobov, ako si oddýchnuť od pracovného stresu, kniha. A preto som sa rozhodla priniesť vám výber kníh, ktoré boli vydané v minulom roku a pri ktorých sa s radosťou stratíte v knižnom svete.


Anna Cima – Probudím se na Šibuji

Bez mučenia sa priznám, že radšej ako po domácej literatúre siahnem po tej zahraničnej. Dlhšie som mala takéto predsudky aj voči našim západným susedom, ale už pár rokov ma slovenskí aj českí autori presviedčajú o svojich kvalitách. Minulý rok ma takto dostala kniha Probudím se na Šibuji z vydavateľstva Paseka. Rozpráva príbeh  17-ročnej Jany, ktorá konečne išla na výlet do svojho vysnívaného Tokia, pričom jej jediným želaním je zostať v Japonsku navždy. Ani nevie ako, sen sa stane skutočnosťou – ocitne sa uzavretá a skrytá pred svetom v štvrti Šibuja. Paralelne s jej príbehom sa zoznamujeme s 24-ročnou Janou, ktorá študuje japonológiu a trápi sa nad prekladom starej japonskej poviedky od neznámeho spisovateľa Kawašita. Aj keď na prvý pohľad sa môže zdať, že tieto dva svety nemajú nič spoločné, mýlite sa.

Maeve Brennan – Príbehy z New Yorku od Rozvláčnej dámy

Maeve Brennan, dáma, ktorej poznávacím znamením boli výrazne narúžované pery a cigareta v ruke, písala pre módny časopis Harper’s Bazaar a neskôr pravidelne prispievala do rubriky Šum mesta v časopise New Yorker pod pseudonymom Rozvláčna dáma. Práve z jej stĺpčekov vznikla kniha Príbehy z New Yorku, ktorá predstavuje zbierku jej postrehov zo života tohto mesta, ktoré nikdy nespí, od roku 1954 do roku 1981. Písala o všetkom, čo videla okolo seba, o ľuďoch, ktorí okolo nej prechádzali na ulici, o čom sa zhovárali, čo sa dialo v reštaurácii, do ktorej sa šla najesť, ale aj o spoločenskej situácii, ktorá formovala mesto. Hovorí sa, že práve Maeve Brennan inšpirovala Trumana Capoteho k vytvoreniu hlavnej hrdinky jeho knihy Raňajky u Tiffanyho.

Tom Hanks – O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch

Áno, vidíte dobre. Člen posádky Apollo 13, stroskotanec alebo Forrest Gump napísal knihu, ktorá vyšla minulý rok v slovenskom a českom preklade. Možno to neviete, ale Tom Hanks je vášnivým zberateľom písacích strojov. Začal s tým v roku 1978, keď si kúpil svoj prvý plastový písací stroj, a dnes ich má vo svojej zbierke viac ako 100. O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch je zbierka jeho poviedok, pričom všetky majú niečo spoločné – hlavný hrdina príde do kontaktu s písacím strojom. Príbehy sú skutočne rôznorodé – nájdete tu osudy veteránov, slobodných matiek aj dospievajúcej mládeže. Ak si budete knihu kupovať, odporúčam české vydanie s ilustrovanou obálkou od grafického dua Tomski&Polanski. Stane sa pokladom vašej knižnice.

Jonas Hassen Khemiri – Všetko, čo si nepamätám

Myslím si, že vydavateľstvo Artforum vám nemusím predstavovať. Nedávno však prišlo s novou edíciou -klad, ktorá sa zameriava na kvalitnú súčasnú prekladovú beletriu. Jednou z nich je kniha Všetko, čo si nepamätám, v ktorej nemenovaný spisovateľ pátra po stopách Samuela, ktorý spácha samovraždu. Kniha je zostavená z rozhovorov jeho kamarátov a rodiny, pomocou ktorých sa snaží utvoriť celkový obraz o jeho živote, ale hlavne o posledných dňoch, ktoré s nimi prežil.

Elena Ferrante – Dni opustenia

Na záver si neodpustím svoju obľúbenú taliansku spisovateľku Elenu Ferrante, ktorá si získala srdcia čitateľov so svojou Neapolskou ságou – príbehom dvoch kamarátok Eleny a Lily, ktoré vyrastajú na okraji Neapola. Postupne sa do prekladu dostali aj jej skoršie diela a jedným z jej posledných, ktoré pribudlo do kníhkupectiev, je kniha Dni odpustenia. Hlavnou hrdinkou je Olga, ktorá vymenila kariéru spisovateľky za rodinný život. Pätnásť rokov sa starala o manžela a ich dve deti, kým ich jedného dňa Mario neopustí. Zrazu zostala na všetko sama. Musí sa starať o domácnosť, ale aj o financie, deti, psa, no hlavne o seba. Odchod manžela, ktorý vôbec nečakala, ju dostane do stavu, keď začína strácať samu seba, a ak chce, aby všetko fungovalo tak ako doteraz, musí sa z neho dostať.

V minulom roku vyšlo niekoľko kvalitných kníh, ktoré sa do môjho výberu nedostali. Ak by som mala napísať o všetkých knihách, ktoré sa mi páčili, bolo by to dlhé čítanie. Budem však rada, keď sa aj vy podelíte so svojimi knihami, ktoré vám v roku 2018 pribudli do knižnice.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: