Prehodnotenie vašej bezpečnosti IT


25.07.17
Publikoval Miroslav Pikus

Je prirodzené, že každý zákazník je citlivý, pokiaľ ide o bezpečnosť ukladania dát a prevádzkovanie IT služieb v cloude. Naši zákazníci chcú pochopiť, prečo sa môžu na nás v tejto oblasti spoľahnúť.


Ako prvé by ste si mali vo svojej firme položiť tri kľúčové otázky:

Je vaša vlastná serverovňa alebo dátové centrum dostatočne bezpečné? O akú bezpečnosť ide v porovnaní s tým, čo ponúkajú hlavní hráči na trhu?

Ak porovnáme budovanie a prevádzkovanie špičkových bezpečnostných technológií v obyčajnej spoločnosti s možnosťami skúsených poskytovateľov, s najvyššou pravdepodobnosťou má poskytovateľ viac zdrojov, znalostí a skúseností.

Dôverujete vašej vlastnej IT infraštruktúre a vnútropodnikovým možnostiam v zabráneniu narušenia bezpečnosti a špionáže?

Skupina Deutsche Telekom neumožňuje tretím stranám žiadne nahliadnutie do systémov ochrany. Neumožňuje zákazníkom fyzický prístup či návštevu dátových centier, ktoré sú hostiteľmi cloudových služieb.

A práve preto úroveň dôvery zákazníkov neustále rastie. Za všetko hovorí poskytovanie bezpečných telekomunikačných a IT služieb pre organizácie všetkých veľkostí a zo všetkých sektorov po celé desaťročia. Z vlastnej skúsenosti vidíme, že veľa zákazníkov uvádza bezpečnosť ako hlavný dôvod pre presun do cloudovej infraštruktúry.

Sú nejaké IT služby, ktoré by ste mali radšej oddelene od vašej lokálnej infraštruktúry?

Dokonca aj finančné inštitúcie a spoločnosti z iných odvetví, ktoré sú citlivé z hľadiska bezpečnosti, čoraz častejšie uvažujú nad zrušením vnútropodnikového IT.

Vďaka cloudu môžu poskytovať hosting spolupracujúcim prevádzkovateľom a vymieňať si dáta s tretími stranami mimo ich vlastných priestorov. V takýchto prípadoch pôsobíme ako neutrálne územie.

Cloud a telekomunikácie – nebeské spojenie

Ak sa rozhodnete premiestniť určitú časť alebo celú IT infraštruktúru do cloudu, myslite na to, že podstatnú úlohu v kvalite služieb na báze cloudu zohráva konektivita. Bohužiaľ, mnohí poskytovatelia cloudových služieb sú do značnej miery závislí od verejného internetu, pokiaľ chcú zákazníkom poskytovať prístup k ich službám: teda neponúkajú žiadne záruky z hľadiska rýchlosti a bezpečnosti.

Tip: Pri výbere svojho poskytovateľa venujte zvýšenú pozornosť typu pripojenia, ktoré  vám ponúka pre prístup do cloudu.

Byť telekomunikačnou spoločnosťou so sebou prináša rozdielny prístup k bezpečnosti ako celku. Našou hlavnou činnosťou je konektivita. A to je to, čo robíme najlepšie. Oproti iným poskytovateľom cloudových služieb máme výhodu v tom, že môžeme ponúknuť bezpečné súkromné dátové linky od jednotlivých zákazníkov priamo do cloudu. Tie sú kryté dohodou o úrovni služieb (SLA).

Blockchain: technológia, ktorú sa oplatí sledovať

Spoločnosti, ktoré poskytujú cloudové služby alebo firmy, ktoré uvažujú nad používaním týchto služieb, by mali sledovať vývoj blockchainu. Platforma, ktorá prišla spolu s virtuálnou menou bitcoin, je považovaná za znepokojivú technológiu – nielen pre finančný sektor, ale pre celú ekonomiku. Mohla by spôsobiť revolúciu v tom, ako budeme dôverovať cloudovej infraštruktúre v budúcnosti.

Ako to funguje:

  • Blockchain funguje ako decentralizovaný register informácií, ktorý je kopírovaný do viacerých počítačov, pričom jeho integrita je chránená šifrovaním.
  • Blockchain nespravuje jeden orgán: na schválenie akýchkoľvek zmien je potrebný konsenzus medzi prepojenými subjektmi. Preto sa mu dá bezpodmienečne dôverovať.

Čo to znamená:

  • V budúcnosti by mohli byť štandardné IT služby, ako sú programovanie, siete a ukladanie dát,  budované podľa princípov blockchainu.
  • Cloud na báze blockchainu by sa stal superbezpečnou entitou, ktorá by bola dôveryhodná pre ukladanie aj najcitlivejších dát.

Bez ohľadu na to, ako rýchlo technológia blockchain prinesie tieto potenciálne prevratné zmeny,  je nepopierateľné, že sme už vstúpili do doby cloudu. Mnoho zákazníkov ešte potrebuje čas, aby si zvykli na myšlienku, že stratia kontrolu nad ich hardvérovou alebo softvérovou infraštruktúrou.

Na druhej strane stoja motivačné faktory, ako sú flexibilita, agilita a vyššia bezpečnosť, ktoré je čoraz ťažšie ignorovať. 

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: