Projekt WiFi4EU prináša internet do miest a obcí


05.04.18
Publikoval Alexander Sejna

V dnešnej pretechnologizovanej dobe, keď ma každý z nás prístup ku všetkému možnému, je niekedy náročné preraziť s niečím výnimočným. Niekedy však aj motyka vystrelí. Pre ľudí, ktorí žijú v mestách, je prístup k internetu samozrejmosťou. Čím bližšie sme k hlavnému mestu, ktoré je ekonomicky najsilnejšie, tým viac zvykneme brať podobné technické záležitosti ako prirodzene prítomné.


Ale čo zvyšok miest a obcí, ktoré nedisponujú takým rozpočtom ako hlavné mestá? Aj ich obyvatelia by si určite radi prečítali novinky na internete, zistili, aké sú nové trendy v móde, varení či technológiách. Práve zvýšenie internetovej gramotnosti si vzala za úlohu Európska komisia a pripravila projekt pre mestá a obce zvaný WiFi4EU.

Ako to celé funguje?

Iniciatíva WiFi4EU nie je úplná novinka. Už prvé zmienky o internetizácii Európy sa objavili pred pár rokmi, no finalizácia projektu a vyčlenenie financií posunuli projekt až do roku 2018. Európska komisia sa rozhodla podporiť myšlienku bezplatného WiFi pripojenia pre občanov aj návštevníkov v parkoch, námestiach, vo verejných budovách, knižniciach, zdravotných strediskách alebo v múzeách, jednoducho v akýchkoľvek verejných priestoroch v rámci Európy.

Až 120 miliónov pre Európsku úniu

Celkový rozpočet na iniciatívu WiFi4EU je 120 miliónov eur a prerozdelí sa medzi všetky členské krajiny, ktoré sa zapoja do projektu. Hlavným kritériom bude dodržanie zemepisnej vyváženosti, aby vysokorýchlostné prepojenie bolo prínosom pre obyvateľov, ako aj návštevníkov tisícok miestnych komunít v celej EÚ. Do konca roka 2020 by ich malo byť až 8-tisíc.

Pre koho je projekt určený?

Na iniciatíve WiFi4EU sa môžu podieľať mestá a obce. Kompletný zoznam pre jednotlivé krajiny vrátane Slovenska je dostupný na oficiálnej stránke projektu WiFi4EU. Do projektu sa môžu zapojiť aj dodávatelia technických riešení, ktorí budú zverejnení online, čím obce získajú informácie o možných poskytovateľoch konkrétnych služieb.

Až 15 000 EUR pre jednu obec na technické vybavenie

Každá obec môže získať poukaz WiFi4EU s pevnou sumu vo výške 15 000 eur na technické zriadenie služby. Poukaz môžu použiť aj na čiastočné financovanie projektov s vyššou hodnotou.

Obce, ktoré tento poukaz získajú, si vyberú „strediská verejného života“, kde sa nainštalujú hotspoty WiFi4EU (bezdrôtové prístupové body). Tieto body budú slúžiť obyvateľom i návštevníkom na bezplatné surfovanie po internete. Jediná podmienka využitia poukazu spočíva v tom, že príjemca sa zaväzuje, že bude najmenej tri roky platiť za samotné internetové pripojenie, ako aj údržbu technického vybavenia.

Ako sa do projektu zapojiť?

Aktuálne je v hre viac než 15 poukazov pre jednu krajinu. Celkový počet bude upresnený na základe zaslaných žiadostí. Každá krajina má však rezervovaných už spomínaných 15 poukazov. Maximálny počet, ktorý môže získať je 8 % z celkovej sumy, teda až 80 poukazov. Obce a mestá, ktoré chcú dostať dotáciu, sa najskôr musia zaregistrovať na už spomínanej webovej stránke WiFi4EU do 15. 5. 2018, keď bude otvorená výzva na predkladanie ponúk.

Dňa 15. 5. o 13.00 každý registrovaný žiadateľ požiada o dotáciu cez tú istú stránku, kde sa registroval. Ide však o čas. Ak bude medzi prvými žiadateľmi, od Európskej komisie dostane dotáciu vo výške 15 000 €. Výsledky budú známe v lete 2018.

Následne si vyberie dodávateľa riešenia registrovaného na stránkach Európskej komisie (v súlade s pravidlami verejného obstarávania) a môže sa pustiť do realizácie.

Chcem sa dozvedieť viac o projekte WiFi4EU.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: