Smart City: Lovec parkoviskový


08.08.17
Publikoval Alexander Sejna

Pre niekoho možno vtipný názov článku, ale pre väčšinu šoférov každodenná realita. Každý, kto ráno dochádza do práce autom alebo sa snaží dostať z domova do džungle veľkomesta, sa automaticky stáva lovcom parkovacieho miesta. Nebolo to však vždy tak.


Rozmachom automobilového priemyslu a zvýšenou dostupnosťou vozidiel sa počet voľných parkovacích miest rapídne znížil a môžeme ho považovať za vyhynutý druh. V dnešnej uponáhľanej dobe sa dá len ťažko určiť, kedy sa začína a končí ranná špička, ktorá obmedzený počet voľných parkovacích miest vystavuje lovcom zo všetkých kútov miest. 

Chytré riešenie pre Smart City

Spoločnosť Deutsche Telekom sa v spolupráci s T-Systems rozhodla vyjsť parkovacím lovcom v ústrety. V druhom najväčšom nemeckom meste Hamburg začínajú postupne implementovať parkovacie technológie Smart Parking, ktoré uľahčia vodičom parkovanie po celom meste.

Špeciálne technológie skryté pod skratkou IoT (Internet of Things) budú mapovať 11-tisíc parkovacích miest po celom meste a signalizovať ich obsadenosť prostredníctvom špeciálne navrhnutej aplikácie „Park and Joy“ pre mobilné zariadenia.

Aplikácia dokáže na základe zadefinovaných kritérií ukázať aktuálny stav na želanej ulici, možnosť bezplatnej rezervácie daného miesta a bezproblémovú navigáciu. Uvedený spôsob výberu pakovacieho miesta odbúra ranný stres pri hľadaní parkovacieho miesta a podľa prvotných prieskumov zníži vyťaženosť cestných ťahov a nehodovosť. 

Ako to celé funguje

Po príchode na miesto stačí len stlačiť potvrdzujúce tlačidlo v aplikácii a zaplatiť za požadovaný počet hodín, ktoré chce vodič stráviť na danom mieste. Deutsche Telekom plánuje umiestniť parkovacie technológie okrem štandardných spoplatnených zón i na bezplatné miesta, napr. na parkoviská pred panelákmi, ktoré sú počas dňa voľné z dôvodu migrácie ľudí za prácou do iných častí či miest.

Nový spôsob parkovania by mal byť k dispozícii už počas tohtoročného leta. Predstavitelia mesta Hamburg vrátane zainteresovaných spoločností Deutsche Telekom a T-Systems vidia v týchto technológiách budúcnosť miest, ktoré sa postupne zmenia na Smart City s rôznymi vymoženosťami pre svojich obyvateľov a uľahčia im tak každodenný život.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: