Smart Metering: merajte spotrebu energií efektívnejšie


31.05.18
Publikoval Alexander Sejna

Kto ma rád nečakané prekvapenia? Teraz nemyslím zorganizovanie tajnej party k vaším narodeninám či nájdenie 100-eurovej bankovky na chodníku. Skôr si predstavte oznam na bráne či dome, ktorý obsahuje informáciu s konkrétnym dátumom a časovým rozhraním návštevy, respektíve odpočtu niektorých dodávaných služieb vašej domácnosti.


Zväčša zvolený termín ani čas nikomu nevyhovuje. Buď sme všetci v práci, alebo ak nie, tak trčíme v dopravnej zápche, ideme po deti na krúžky, nakupujeme alebo jednoducho máme iný program. Vtedy sa začneme zamýšľať, prečo v súčasnej dobe, keď je náš smartfón výkonnejší než stolový počítač, musíme trčať doma a čakať, kým nám odpočtár zazvoní pred dverami? Nebolo by jednoduchšie mať nejaké smart riešenie, ktoré by sa o to postaralo za nás? Nebudeme si klamať, určite ste odpovedali áno. Aj ja hovorím áno novej technológii Smart Metering and Monitoring, ktorá dokáže túto agendu vybaviť za vás.

Smart merače a sledovanie spotrieb energií

Smart Metering by sme mohli definovať ako inteligentný merací systém, ktorý umožňuje zber, spracovanie a prenos nameraných údajov o výrobe a spotrebe elektriny, tepla, celkovo teplej a studenej vody, plynu a elektriny.

Pristupovať k nameraným údajom o spotrebách je potom možné cez online rozhranie pomocou akéhokoľvek PC, tabletu alebo mobilného telefónu. Prvé smart merače sa na svete objavili začiatkom 80. rokov v USA, ktoré v tej dobe slúžili na signalizáciu požiarov. Tieto meracie systémy dali základ tým, ktoré poznáme dnes.

Na Slovenku označujeme Smart Metering slovenským ekvivalentom Inteligentné meracie systémy (IMS). Vďaka európskej legislatíve sa aj na našom území stali tieto meracie systémy povinné. Energetický zákon (č. 251/2012 Z. z.) stanovil Ministerstvu hospodárstva v spolupráci s ÚRSO povinnosť zaoberať sa IMS vo svojom § 42. Na základe tohto paragrafu MH SR vydalo Vyhlášku Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 358/2013 Z. z., ktorou sa ustanovuje postup a podmienky v oblasti zavádzania a prevádzky inteligentných meracích systémov v elektroenergetike. Tá definuje postup, ako sa majú IMS do roku 2020 zaviesť pre najmenej 80 % odberných miest koncových odberateľov.

Aktuálne informácie o meraní spotreby môžu meniť správanie spotrebiteľa

Prístup a jednoduchšie sledovanie spotreby vrátane aktuálnych štatistík poskytujú správcom nehnuteľností možnosť automatizovať svoj energetický manažment, čím môžu šetriť svoj čas. Tým, že dochádza takpovediac k odstráneniu povinnosti vykonávať fyzické odpočty, šetria čas aj finančné prostriedky svojich klientov či nájomníkov. Prístup k online číslam o aktuálnej spotrebe dokáže optimalizovať správanie v domácnostiach podľa situácie a potreby dosahovania úspor.

Hlavná devíza týchto pokročilých systémov spočíva v neustálom prístupe k aktuálnym údajom, vďaka čomu sú používateľ, ako aj správca upozorňovaní na prípadné poruchy, havárie (napr. prasknuté potrubie), rôzne úniky vody, nadspotrebu tepla a elektrickej energie alebo prekročenie objednaného množstva plynu. Pomocou systémových aplikácií sa spotrebitelia dokážu vyhnúť zbytočnému prekurovaniu v zimnom období alebo neprimeranej spotrebe vody, plynu či elektriny.

Zmena spotrebiteľského správania môže fungovať iba vtedy, ak sme vystavení priamym číslam, ktoré hovoria v prospech nás. Bez pravidelného prístupu k prehľadom o spotrebe je snaha o reguláciu s cieľom ušetriť náklady dopredu prehratý boj. Ak sa nevieme dostať k číslam v reálnom čase, hľadať vinníka v ročnom zúčtovaní je dosť ťažký oriešok. Pravidelný prístup k spotrebe a jej celkový, jednoduchý a hlavne zrozumiteľný prehľad nás môže podvedome presvedčiť k racionálnejšiemu pristupovaniu k šetreniu, regulácii či obmedzovaní spotreby tepla, vody a celkovo energií.

Smart Metering v praxi

Zavedenie Smart Meteringu do bežného života umožní koncovým odberateľom využívanie viactarifných sadzieb na efektívnejší presun spotreby mimo špičku s nižšou tarifou. Keďže meracie systémy sú plne automatické, dôjde aj k zníženiu fyzických odpočtov, ktoré zaťažujú prevádzkovateľa ako koncového odberateľa. Smart Metering umožní efektívnejší monitoring distribučnej sústavy, účinnejšie odhaľovanie nelegálnych odberov, rýchlejšiu identifikáciu porúch a ich následné odstránenie. A na záver musíme opäť zopakovať, že prístup k aktuálnym číslam dokáže meniť spotrebiteľské správanie a tým zlepšiť šetrenie nákladov.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: