5 dôvodov, prečo je MDM nevyhnutné aj pre vašu firmu


05.12.2017
Publikoval Štefan Rak

Žijeme v dobe múdrych telefónov, tabletov a iných mobilných zariadení, ktoré nie sú len súčasťou nášho osobného života, ale prenikajú aj do profesionálnej sféry. S trendmi, ako je BYOD (Bring Your Own Device), ľudia a organizácie na celom svete povzbudzujú pracovnú silu k tomu, aby svoje súkromné zariadenia využívali aj v práci. Samozrejme, na spomínanú prácu.


Práve malé a stredné podniky môžu z tohto trendu využívania inteligentných telefónov na prácu profitovať najviac. Získali šancu zlepšiť pracovnú atmosféru, zvýšiť spokojnosť a zároveň zabezpečiť vyššiu angažovanosť svojich zamestnancov, predovšetkým sú však schopné výrazne znížiť svoje náklady.

Poďme sa teraz pozrieť na druhú stranu mince. Osobné mobilné zariadenia, ktoré sa pripájajú k firemnej sieti, môžu situáciu aj skomplikovať. Do určitej miery predstavujú veľké riziko pre údaje uložené alebo prenášané v podnikovej sieti. Osobné zariadenia používané na prácu musia byť zabezpečené. Práve tu vstupuje do hry MDM, teda tzv. Mobile Device Management – správa mobilných zariadení. Mnoho malých a stredných podnikov už dnes nedá na MDM dopustiť. Pomocou neho zabezpečujú všetky mobilné zariadenia pripojené k svojej sieti, zatiaľ čo údaje v podnikových sieťach zostávajú v bezpečí.

Päť hlavných dôvodov, prečo je správa mobilných zariadení nevyhnutná pre všetky malé a stredné podniky:

1. MDM je nákladovo efektívne

Pre malý podnik nie je efektívne mať plnohodnotné IT oddelenie, ktoré sa okrem iného stará aj o správu mobilných zariadení. Investovanie do MDM riešenia je preto rozumným krokom. Pri výbere je, samozrejme, nutné prihliadať na požiadavky a rozpočet. V každom prípade, zvoliť si dobré a efektívne MDM riešenie ušetrí firme kopu peňazí a vrások.

Náklady, ktoré by mohli vzniknúť investovaním do IT oddelenia, by sa tak mohli presmerovať na rozšírenie podnikania. Malé a stredné podniky sa tiež môžu obrátiť na poskytovateľov komplexných služieb na mieru, ako napríklad Slovak Telekom, aby sa im o správu zariadení postarali.

2. Je to jednoduché

MDM sa do firmy zavádza veľmi ľahko. Samotné riešenie je navrhnuté tak, aby inštalácia a následné používanie softvéru na zariadeniach boli čo najjednoduchšie.

3. Robí veci transparentnými

Priveľký počet osobných zariadení pripojených k podnikovej sieti prakticky znemožňuje monitorovanie každého jedného z nich. S MDM dostane firma k dispozícii dôkladne aktualizované informácie o každom zariadení pripojenom do siete, takže je všetko transparentné a bezpečné.

4. Zaručená bezpečnosť všetkých zariadení

Toto je asi najdôležitejší aspekt a zrejme najpodstatnejší dôvod, prečo implementovať MDM. Zabezpečuje maximálnu možnú bezpečnosť všetkých zariadení, od smartfónov cez tablety atď., ktoré sú pripojené k podnikovej sieti. Pomáha zaistiť šifrovanie zariadenia, ale aj nastaviť e-mail alebo WiFi na diaľku. Umožňuje spravovať, monitorovať a zabezpečovať každé zariadenie s maximálnou presnosťou.

5. Zaručená bezpečnosť všetkých dát

Použitie MDM zároveň pomáha zabezpečiť firemné dáta. Chráni všetky údaje uložené na mobilných zariadeniach pripojených k podnikovej sieti a tiež umožňuje zaistiť, aby organizačné dáta alebo zákaznícke údaje uložené v systémoch spoločnosti nemohli byť odcudzené zo žiadneho z týchto mobilných zariadení. Okrem šifrovania a zabezpečenia každého zariadenia pomáha MDM zamknúť alebo vymazať stratené, prípadne ukradnuté zariadenia.

Zistite viac o efektívnej správe mobilných zariadení vo svojej firme.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: