Akčné kamery, ktoré zachytia vaše adrenalínové zážitky


26.06.19
Publikoval Matej Zavacký

Kto z nás by si nechcel zachytiť zaujímavé momenty zo svojich dobrodružstiev? Časy, keď sme nahrávali videozáznamy výhradne na videokameru, sú za nami a na trhu existuje množstvo iných možností. Mimoriadne populárne sú akčné kamery, s ktorými bez problémov zachytíte adrenalínové športové zážitky či rodinnú dovolenku. A aké akčné kamery ponúkame a čo všetko dokážu? Aj o tom sa dozviete v dnešnom blogu.


GoPro Hero 7 Black

Kamery GoPro sa tešia medzi používateľmi mimoriadnej obľube a ich aktuálny model GoPro Hero 7 Black je v súčasnosti absolútnou špičkou. Ako sme už u kamier GoPro zvyknutí, balenie je pomerne jednoduché a okrem samotnej kamery s ochranným rámčekom v ňom nájdeme len dva nalepovacie držiaky a USB – C kábel. Kamera je spracovaná mimoriadne precízne – vzhľadom na to, že ide o akčnú kameru, telo musí byť a aj je odolné. Výhodou je vodotesnosť bez použitia akéhokoľvek príslušenstva.

O chod kamery sa stará vysokovýkonný procesor GP1 z dielne GoPro. K dispozícii má 2 GB RAM a ponúka záznam vo formáte HEVC s rozlíšením 4K pri 50/60 snímkach za sekundu. Novinkou je HyperSmooth stabilizácia obrazu aj vo formáte 4K a stabilizácia funguje aj v časozbernom videu. Užitočnou funkciou je Timewarp, ktorý z vašich časozberných videí vyrába majstrovské diela. Kameru je možné ovládať pomocou 2-palcového dotykového displeja umiestneného na zadnej strane.

Určite oceníte aj ovládanie základných funkcií hlasom. Ku kamere je možné na zlepšenie zvuku pripojiť mikrofón s 3,5 mm jackom. Čo sa týka obrazu a stabilizácie videa, je na profesionálnej úrovni a je len ťažké nájsť konkurenciu. GoPro Hero 7 dokáže okrem kvalitného videa aj fotiť. Výsledky sú rovnako dobré. Náročnejších používateľov rozhodne poteší podpora RAW formátu. GoPro Hero 7 nemá žiadnu vnútornú pamäť, a preto je potrebné zadovážiť si mikro SD kartu. Kameru je samozrejme možné prepojiť s mobilným zariadením pomocou aplikácie QUIK. Svoje zábery tak môžete okamžite zdieľať, kdekoľvek potrebujete.

Batéria s kapacitou 2650 mAh je vymeniteľná a je možné ju nabíjať aj priamo zo zariadenia. Pri vysokom rozlíšení a využívaní kamery naplno má výdrž okolo jednej hodiny. Odporúčam kúpiť náhradnú batériu, prípadne so sebou nosiť powerbank. GoPro Hero 7 je skutočne výnimočné zariadenie, ktoré ponúka omnoho viac ako konkurencia.

Lamax X9.1

V prípade, že hľadáte spoľahlivú akčnú kameru s množstvom príslušenstva za super cenu, určite by ste sa mali poobzerať po Lamax X9.1. V balení sa nachádza všetko potrebné príslušenstvo, ktoré si viete predstaviť, či dokonca aj diaľkový ovládač. Aj napriek tomu, že kamera je vyrobená z plastu, pôsobí kvalitným dojmom. Prednej strane dominuje objektív a malý predný displej. Hlavný 2-palcový dotykový displej pokrýva takmer celú zadnú stranu.

Váha zariadenia je 72 g a kamerka padne doslova do ruky. S dodaným diaľkovým ovládačom je možné ovládanie aj na diaľku a jeho ovládanie je mimoriadne jednoduché. Kameru je taktiež možné pomocou aplikácie Lamax Hi Cam prepojiť s mobilným zariadením prostredníctvom wi-fi. Lamax X9.1 dokáže natáčať videá až v rozlíšení 4K pri 30 fps. Samozrejmosťou je Full HD pri 60 fps alebo HD pri 120 fps. Milovníkov manuálneho nastavenia poteší možnosť nastavenia ISO, ostrosti, vyváženia bielej či rôznych farebných filtrov.

Lamax X9.1 dokáže vyhotoviť snímky s rozlíšením 12 Mpx. Zábery je možné pomocou priloženého puzdra zhotovovať aj pod vodou. Batéria s kapacitou 1050 mAh je podobne ako u konkurencie vymeniteľná a jej výdrž je zhruba hodinu a pol pri náročnejšom používaní. Lamax X9.1 je vo svojej cenovej kategórii dokonalým spoločníkom na cestách a aj počas rôznych adrenalínových zážitkov. Vďaka bohatému príslušenstvu je možné začať používať kameru bez obmedzení ihneď po rozbalení.

Xiaomi Mi Action Camera 4K

V prípade, že ste fanúšikom výrobkov od Xiaomi, rozhodne zbystrite pozornosť. V ponuke je dostupná akčná kamera Xiaomi Mi Action 4K. Kamera ponúka elegantný dizajn. Prednú časť tvorí vystupujúci objektív, 2,4-palcový dotykový displej s rozlíšením 960 x 480 pixelov sa nachádza rovnako ako u ostatných modelov konkurencie na zadnej strane.

Čitateľnosť je na dobrej úrovni a je možné aj nastavenie jasu. Na ľavej strane sa nachádza mikro USB konektor a mikrofón. Spodná časť obsahuje výsuvný kryt batérie a slot pre mikro SD kartu až do 64 GB. Kameru je vďaka závitu možné upevniť aj na statív. Xiaomi Mi 4K dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení 4K s 30 snímkami za sekundu – žiaľ, bez stabilizácie. Tá je možná len pri 1080 p a 60 fps. Fotografie je možné vyhotovovať v maximálnom rozlíšení 8,3 Mpx a na výber sú 2 formáty – JPG alebo DNG.

Mi 4K je možné pripojiť k mobilnému zariadeniu pomocou aplikácie Mi Home. Batéria má kapacitu 1450 mAh a pri 4K videu vydrží až takmer dve hodiny. Pri menšom rozlíšení ponúka podstatne dlhšiu výdrž. Kamera nie je vodoodolná a vzhľadom na to, že v balení sa vodoodolné puzdro nenachádza, je potrebné si ho zakúpiť.

Na trhu sa nachádza množstvo akčných kamier v rôznych cenových reláciách. V našej ponuke máme tri zariadenia, ktoré rozhodne nikoho nesklamú. Či už vyžadujete top kvalitu, prijateľnú cenu, alebo pokročilejšie príslušenstvo.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: