CAT S61 – nezastaviteľný pomocník


16.01.19
Publikoval Matej Zavacký

Nie, dnes som sa nerozhodol písať o hrdinovi z komiksov, ale o najnovšej vlajkovej lodi spoločnosti CAT – smartfóne CAT S61, ktorý je pokračovaním minuloročného modelu S60. Najnovší nástupca sa môže pochváliť vylepšenými funkciami, vyšším výkonom a lepším displejom. V prípade, že máte záujem o naozaj kvalitné zariadenie v robustnom tele, ktoré odolá rôznym nástrahám okolitého sveta, nasledujúce riadky vám vo vašom rozhodovaní pomôžu.


Balenie – všetko potrebné na jednom mieste

Balenie CAT S61 je skromnejšie, no obsahuje všetko potrebné. Samotný telefón je ukrytý v škatuli s typickými čierno-žltými farbami spoločnosti CAT. Už na prvý pohľad je jasné, že ide o telefón primárne určený pre robotníkov, keďže na prednej strane je fotografia stavebného stroja zhotovená pomocou termokamery. Samozrejme, v balení sa nachádza adaptér, kábel a stručná používateľská príručka. Aj napriek tomu, že telefón odolá pádom, odporúčame dokúpenie ochrannej fólie, ktorá sa v balení nenachádza.

Konštrukcia, ktorá vydrží pády aj vodu

CAT S61 je zariadenie určené pre tých, ktorí pri svojej práci alebo voľnočasových aktivitách potrebujú telefón s odolnou konštrukciou. So svojimi rozmermi 150 x 76 x 13 mm a váhou zhruba 250 g pôsobí už na prvý pohľad robustne. CAT S61 si bez problémov poradí s pádmi z výšky až 1,8 m a ponúka aj certifikáciu IP68, ktorá garantuje vodeodolnosť do hĺbky troch metrov, v ktorej výrobca zaručuje výdrž približne jednu hodinu.

Predná strana telefónu obsahuje 5,2-palcový displej, tri tlačidlá na ovládanie, reproduktor a predný fotoaparát. Na hornej strane sa nachádza 3,5 mm audiokonektor a termokamera, ktorá je neprehliadnuteľná. Pravá strana obsahuje tlačidlá na ovládanie hlasitosti a tiež jasne rozoznateľné tlačidlo na zapnutie či vypnutie displeja. Priestor na SIM a pamäťovú kartu dostala ľavá strana.

K dispozícii je 64 GB úložisko, ktoré je možné rozšíriť pomocou mikro SD kariet až do 256 GB. Na spodnej strane sa nachádza reproduktor a USB – C konektor. Zadná strana ponúka objektív fotoaparátu (a už spomínanú termokameru), LED blesk a laserový merač vzdialenosti. Ak ste zvyknutí odomykať telefón pomocou skenera odtlačkov prstov, tu by ste ho hľadali márne.

Výkon v robustnom tele

Výkon telefónu zabezpečuje Qualcomm Snapdragon 630, 8-jadrový procesor na frekvencii 2,2 GHz a grafický čip Adreno 508. Aj vďaka 4 GB operačnej pamäti je chod telefónu svižný a zahráte sa na ňom aj hry. Operačný systém je Android 8.0 Oreo. Na prehrávanie audia sú k dispozícii stereoreproduktory, ktoré hrajú pomerne slušne. CAT S61 podporuje 2G, 3G aj 4G siete, obsahuje Bluetooth 5.0, NFC čip a samozrejmosťou je wi-fi.

Vylepšený displej

Ako som spomenul už v úvode, CAT S61 sa dočkal vylepšenia displeja, ktorý je vo Full HD rozlíšení s uhlopriečkou 5,2 palca. Ide o displej typu IPS LCD, ponúkajúci výborné pozorovacie uhly a dobrú čitateľnosť aj na priamom slnku. Displej je chránený sklom Gorilla Glass 5 a odolá škrabancom či pádom. V správe displeja nájdete tradičné nastavenie jasu, ale aj užitočný nočný režim.

Fotoaparát s termokamerou

Odolné smartfóny sa kvalitnými fotoaparátmi nikdy nevyznačovali. CAT S61 zhotovuje fotografie tak, ako ich vidíte v realite. Hlavný fotoaparát má k dispozícii 16 Mpx so svetelnosť f/2.0 a predná kamera má 8 Mpx. Veľkým plusom je videosnímanie až na 4K Ultra HD (3840 x 2160). Najzaujímavejšou súčasťou telefónu je termokamera, ktorej rozlíšenie sa zvýšilo z VGA na HD. Termokameru sme otestovali a funguje úplne bezchybne. Zapnutie trvá pár sekúnd a je možné pozorovať chladné a teplé objekty – kamera obsahuje teploty až do 400 stupňov Celzia.

Batéria, ktorá niečo vydrží

CAT S61 rozhodne nie je telefón, ktorý by bolo nutné nabíjať každý večer. Batéria má kapacitu 4500 mAh, čo zabezpečuje, že telefón vydrží aj napriek používaniu takmer 2 dni. Počas nášho testovania, keď sme telefónu dali poriadne zabrať (testovanie fotoaparátu, termokamery, lasera), sme sa dostali zhruba na deň a pol. Bez problémov však vydrží na jedno nabitie aj dva a pol dňa. V prípade, že sa batéria vybije, určite oceníte nabíjanie Qualcomm Quick Charge, vďaka ktorému telefón nabijete z 0 na 40 % približne za 15 minút. Následne sa už nabíjanie spomalí. Plné nabitie trvá zhruba dve a pol hodiny.

Záverečné zhodnotenie

Dnešná ponuka smartfónov je skutočne široká. Výrobcovia sa predbiehajú v tom, kto vyrobí lepší, kvalitnejší a dizajnovejší kúsok. CAT ostal verný svojej oblasti, a preto na trh priniesol smartfón, ktorý je priam stvorený pre každého pracovníka na stavbe alebo pre ľudí, ktorí sa pri svojej práci často pohybujú v teréne.

CAT S61 ponúka množstvo zaujímavých a užitočných funkcií ako termokameru, laser či merač ovzdušia. Výkon je bezproblémový a veľkým plusom je nadštandardná batéria. Telefónu ťažko niečo vytknúť, no niekomu môže prekážať jeho veľkosť a váha. Ale v prípade, že hľadáte mimoriadne odolný telefón, CAT S61 je určite správna voľba. 


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: