Čo majú spoločné Telekom, cloud a atómový výskum?


13.03.18
Publikoval Štefan Rak

Trochu vám poradím – neplánujeme výstavbu vlastného urýchľovača častíc. Práve naopak. Našimi technológiami ideme pomáhať najväčšiemu laboratóriu časticovej fyziky na svete. Jedným z najnovších používateľov cloudovej infraštruktúry Deutsche Telekom je totiž Európska organizácia pre jadrový výskum CERN.


Tento článok nepíšem preto, aby som vám predstavil výhody cloudu, ani to, ako funguje a ako dokáže pomôcť vašej firme. Na túto tému si môžete prečítať niektorý z článkov od experta na cloud Miroslava Pikusa. Ja sa radšej zameriam na toto skvelé víťazstvo, ktoré sa podarilo nemeckému T-Systems.

Dáta dostupné v cloude

Pri vedeckých výskumoch vzniká obrovské množstvo dát, ktoré je potrebné zaznamenať, spravovať a spracovávať. Dopyt po úložných a výpočtových kapacitách stále rastie a inštitúcie už nedokážu poskytovať potrebné zdroje prostredníctvom vlastných dátových centier.

Toto zistenie viedlo v roku 2016 Európsku organizáciu pre jadrový výskum k vyhláseniu tendra na hybridnú cloudovú platformu, ktorá by vedela vedcom v rôznych krajinách poskytovať výpočtový výkon a IT služby rýchlo a ľahko. Pomenovali ju Helix Nebula – Science Cloud (skrátene HNSciCloud) a jej cieľom je poskytnúť desiatim popredným európskym výskumným organizáciám platformu, ktorá spája existujúce fyzické zdroje s kapacitami komerčného cloudu.

Kombinované a výkonné cloudové riešenie

Ako už titulok naznačuje, víťazom tendra sa stalo konzorcium, ktorého súčasťou je aj T-Systems. Pilotný systém prinesie jedno vysokovýkonné riešenie a jedno multicloudové riešenie, obe postavené na platforme Open Telekom Cloud.

Open Telekom Cloud je riešenie prevádzkované biznis divíziou T-Systems, postavené na OpenStack architektúre, ktorá je veľmi rozšírená vo výskumnom sektore. Výsledkom je hybridný model, ktorý umožňuje rýchle a jednoduché kombinovanie IT zdrojov výskumných pracovníkov s výpočtovými kapacitami poskytovanými spoločnosťou Deutsche Telekom. Výpočtový výkon, úložisko, ale aj zabezpečenie a správa sú k dispozícii okamžite a je možné ich pridávať a odstraňovať podľa potreby v priebehu niekoľkých minút.

Deutsche Telekom navyše zaručuje najmenej 99,95 % dostupnosť, ako aj dodržiavanie všetkých predpisov v Nemecku. Služby verejného cloudu spĺňajú najvyššie požiadavky na bezpečnosť údajov a súkromie. Open Telekom Cloud je certifikovaný v súlade s Trusted Cloud Data Protection Profile 1.0. Vďaka tomu zaručuje, že cloud spĺňa technické normy potrebné na splnenie budúcich požiadaviek európskeho nariadenia GDPR.

Výpočtový výkon pre fyziku častíc

Jadrové výskumné centrum CERN používalo už od roku 2016 výpočtové služby Open Telekom Cloud ako prípravu na riešenie Helix Nebula. Vďaka tomu malo kedykoľvek k dispozícii zdroje potrebné na akékoľvek komplexné výpočty. V typických záťažových situáciách používa CERN okolo 1 000 virtuálnych strojov, 500 terabajtov úložného priestoru a bandwidth 10 gigabajtov za sekundu, ktoré boli používané napríklad aj na ukladanie a spracovanie obrovského množstva experimentálnych dát generovaných detektormi LHC (Large Hadron Collider) v Ženeve.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: