HTC U11: Stlač ma a uvidíš


19.12.17
Publikoval Matej Zavacký

HTC je späť! Dnešnú recenziu modelu taiwanského výrobcu, ktorý v ostatných rokoch stratil svoje postavenie na trhu so smartfónmi, by sme mohli začať aj takto. Pri oslavách svojich 20. narodenín prišiel na trh v plnej sile s modelom HTC U11.


Balenie

HTC U11 je budúcemu majiteľovi naservírovaný v elegantnom bielom boxe. Po jeho otvorení vás v prvom momente ohúri samotný telefón a v druhom príslušenstvo. V balení sa nachádzajú nabíjačka s podporou QuickCharge 3.0, kvalitné USB C slúchadlá, redukcia na 3.5 mm Jack a ochranný kryt či handrička. Pýtate sa na čo? Odpoveď nájdete v ďalšom texte.

Konštrukcia

HTC U11 je rozhodne jedným z najkrajších a najlepšie vybavených telefónov na našom trhu.  Pozornosť púta hlavne zadná strana. HTC tentokrát stavilo na lesklý zrkadlový povrch, ktorý je skutočne nádherný. Avšak len do momentu, kým ho nechytíte do ruky. A práve preto HTC do balenia pridalo handričku – zadná strana je priam magnet na odtlačky prstov.

Jeho najväčšou zbraňou je 12 Mpx fotoaparát s dvojtónovým LED bleskom. Prednej strane dominuje 5,5-palcový Super LCD displej s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov, snímač odtlačkov prstov, notifikačná dióda, 16 Mpx fotoaparát a slúchadlo, ktoré slúži aj ako reproduktor. Na spodnej strane sa nachádza USB C konektor, mikrofón a ďalší reproduktor.

Ovládanie hlasitosti či tlačidlo na zapnutie zariadenia nájdete na pravej strane. SIM karta sa vkladá z hornej strany. Hmotnosť telefónu je 169 g. Telefón sa v ruke dosť šmýka, no pri páde na zem ho chráni sklo Gorilla Glass 5.

Zbohom Jack

HTC sa rovnako ako ich kolegovia z Californie rozlúčili s Jackom. Do balenia ako satisfakciu pridali mimoriadne kvalitné slúchadlá, ktoré disponujú senzorom snímania štruktúry ucha a následným prispôsobením zvukovej reprodukcie. V HTC kládli veľký dôraz aj na zvuk z BoomSound HiFi reproduktorov. Novinkou je, že predná a zadná strana pôsobia ako ozvučné dosky, vďaka čomu sa zvuk šíri všetkými smermi.

Výkon

HTC U11 je jedným z najlepšie vybavených telefónov súčasnosti. Špičkový procesor Qualcomm Snapdragon 835 spolu s 4GB RAM zabezpečujú bleskurýchle spúšťanie aplikácií. Bez problémov si poradí aj s najnáročnejšími aplikáciami či hrami. Použitým operačným systémom je Android 7.1 Nougat s nadstavbou HTC Sense. K dispozícii je 64 GB úložisko.

Že vám to v dnešnej dobe nestačí? Rozšíriť si ho môžete pomocou microSDXC karty až na neuveriteľné 2TB. Telefón je vodoodolný a môže sa pochváliť certifikáciou IP67.  Rovnako ako aj u ostatných vodoodolných telefónov – kúpanie s telefónom neodporúčame.

Edge Sense

HTC prišli na trh s absolútnou novinkou. Zariadenie možno ovládať stlačením v ruke. Tlak je snímaný senzormi nachádzajúcimi sa v dolnej časti telefónu. Krátkym stlačením si teda možno zapnúť fotoaparát a dlhým zasa aktivovať WIFI. Záleží len a len na vás. Možností na nastavenia je neúrekom. A to aj pri vypnutom displeji. To, či sa táto novinka uchytí, ukáže až čas, no je to mimoriadne návykové. Túto funkciu sme si veľmi obľúbili a vypli len pri používaní v aute, keď sme telefón dali do držiaka.

Fotoaparát

Taiwanský výrobca si dal na fotoaparáte skutočne záležať. 12 Mpx snímač s optickou stabilizáciou obrazu a f /1.7 clonou vytvára kvalitné fotografie s nízkym obsahom šumu, dobrým farebným podaním a ostrým vykreslením detailov.

K dispozícii je automatický aj Pro režim, v ktorom možno fotografie ukladať aj vo formáte RAW. V teste DxOmark získal HTC U11 hodnotenie 90 bodov, čo je doteraz najlepší výsledok zo všetkých smartfónov. Rovnako dobre sú na tom aj videá, ktoré možno natáčať aj v 4K s maximálnou frekvenciou 30 snímok za sekundu. Výrobca však do budúcna počíta aj s 60 fps. Horšie je to už večer, keď nastupuje šum.  

Batéria

Nabíjate svoj telefón každý večer? Žiaľ, aj tento budete. HTC U11 má k dispozícii 3000 mAh batériu. Pri našom testovaní sme telefón vybili za zhruba pol dňa. Za bežných podmienok nabíjačku vytiahnete až večer, prípadne v prípade šetrenia až na druhý deň. Výhodou je, že nabíjanie je skutočne rýchle – zhruba 90 minút.

Záverečné zhodnotenie

HTC U11 je jedným z najlepších telefónov na našom trhu. Nie sú to len prázdne slová. Je dobre vybavený, rýchly, štýlový a zvládnete s ním všetko, čo chcete. Či už idete fotiť, natáčať 4K videá, počúvať hudbu alebo hrať najnovšie hry. Medzi jeho plusy patrí výborný fotoaparát, kvalitné reproduktory, rýchle nabíjanie, funkcia Edge Sense, vodoodolnosť a kvalitný displej. Medzi mínusy patrí šmykľavý chrbát s množstvom odtlačkov a slabšia batéria. V našej ponuke je k dispozícii za 749 eur a za zvýhodnenú cenu k jednotlivým Happy paušálom. 

Do e-shopu

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: