Internet of Things (IoT) pomáha predvídať prírodné katastrofy


12.09.18
Publikoval Alexander Sejna

Každé ročné obdobie so sebou prináša určité výhody a nevýhody. Asi by sme sa ťažko zhodli na tom, ktoré je to „pravé orechové“. Myslím si však, že väčšina z nás by si vybrala leto. Obdobie s krásnym slnečným počasím, niekedy priam subtropickým, ktoré by sme v našom podnebnom pásme možno ani neočakávali.


Podľa najnovších prieskumov za ostatných 100 rokov stúpla globálna teplota takmer o 1 °C. Niekomu sa to môže zdať málo, no vedcom pomaly, ale isto začínajú pribúdať vrásky na čele. Globálne otepľovanie totiž prináša rôzne úskalia, a to od roztápania ľadovcov, väčšieho počtu tropických búrok, zvyšovania hladiny morí či oceánov až po nárast teploty v oblastiach, kde si aj v lete radšej do kufra pribalíte páperovú vetrovku než najnovší model plaviek podľa časopisu Vogue.

Tento rok slnko doprialo nadmieru svojich lúčov aj severnej časti Európy, kde spôsobilo nemalé škody. Nórsko, Fínsko a Švédsko počas letných mesiacov bojovali s lesnými požiarmi spôsobenými extrémnym teplom. Miesta, ktoré poznáme z dokumentárnych seriálov ako vždy zelené pláne s krásnou nedotknutou prírodou, sa v tomto roku premenili na nehostinné oblasti so suchou trávou, ktorá následkom extrémneho tepla rozpútala priam peklo.

Vo švédskom meste Jokkmokk, ktoré sa nachádza v severnej časti krajiny, sa teplota vyšplhala až na 30 °C. Dva mesiace trvajúce vysoké teploty spôsobili nespočetné množstvo požiarov a zmobilizovali hasičské zložky z viacerých kútov krajiny. Tým sa podarilo lesné požiare postupne uhasiť, ale v dôsledku neprístupného lesnatého povrchu sa značná časť premenila na popol.

IoT ako pomoc pri identifikovaní požiarov

Podobná situácia postihla aj juh Európy, kde sa s letnými požiarmi stretávame takmer pravidelne, avšak tento rok sa v Španielsku pripravili už vopred. Vďaka špeciálnym senzorom IoT, ktoré zaznamenávajú teplotu a vlhkosť, rozmiestnenými v najkritickejších oblastiach, sú hasičské zložky neustále informované o aktuálnych hodnotách teploty a okamžite upozornené na jej zvýšenie nad stanovenú hranicu.

Údaje zo senzorov sú zobrazené a vyhodnocované v aplikácii, ktorá pri náhlych zmenách posiela požiarnikom výstražné signály aj z ťažko dostupných oblastí, kde včasné varovanie môže odvrátiť katastrofu. Senzory sú umiestnené v dolnej časti stromov a na miestach so suchou trávou, kde vďaka dostupnosti NB-IoT siete môžu komunikovať so vzdialenou centrálou. Každé zariadenie je vybavené GPS snímačom, ktoré vie hasičom napomôcť lokalizovať aj malé požiare. Včasná detekcia začínajúceho požiaru tak môže pomôcť zachrániť ľudské životy či eliminovať škody na majetku.

Moderné IoT technológie nielen uľahčujú život v mestách, ale ich správne použitie dokáže pomôcť predvídať prírodne katastrofy, akými sú požiare, záplavy, lavíny alebo nečakané zosuvy pôdy, ktoré nás pred pár desiatkami rokov do takej miery ako dnes neohrozovali. Práve preto budovanie NB-IoT sietí a vývoj IoT zariadení napreduje míľovými krokmi vpred, aby nielen pomáhali, šetrili, ale aj chránili všetko na čom nám záleží.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: