Krok za krokom: Migrácia do cloudu


12.12.17
Publikoval Miroslav Pikus

Pri plánovaní migrácie do cloudu je dôležité myslieť na to, ktoré aplikácie má zmysel presúvať, ako má vyzerať cieľový stav a aký bude samotný spôsob migrácie. Nezabúdajte ani na rozhodnutie, ktorou IT službou začať. To má vplyv napríklad aj na to, ako bude cloud neskôr vnímať celá firma.


Cloud – prínosy a riziká

Aká je hlavná motivácia vstupu do cloudu? Vedenie firmy väčšinou počúva na nákladovú flexibilitu a IT pracovníci zase uvítajú odbúranie starostí s hardvérom. Obe tieto očakávania sú opodstatnené. Odporúčam ich však presnejšie definovať aplikáciu po aplikácii, aby bolo jasné, aký hmatateľný benefit migrácia do cloudu prinesie vašej organizácii. Až keď sú presne známe prínosy, je možné klásť závažia do protiľahlej misky váh.

Tá predstavuje možné migračné riziká, vychádzajúce z toho, že prechod do cloudu znamená pomerne zásadnú zmenu. Architektúra v cloude je odlišná ako v domácom prostredí, cloud je fyzicky vzdialený a riziko predstavuje aj samotný presun. Tieto riziká je potrebné dopredu analyzovať alebo v ideálnom  prípade otestovať.

V zásade platí, že v cloude funguje drvivá väčšina windowsových a linuxových aplikácií bez problémov, ale niektoré z nich môžu byť citlivé napríklad na sieťové latencie či špecifické výkonnostné správanie virtualizovaného prostredia.

Na poradí záleží

Rozhodli ste sa premigrovať svoju IT infraštruktúru do cloudu. Čo teraz? Dôležité je zvoliť si tú správnu službu, ktorá prejde do virtuálneho prostredia ako prvá. Práve vďaka nej dokážete odhaliť skutočnú krásu cloudu, ktorá sa skrýva v jeho agilite a bezpečnosti. Do tejto kategórie patria napríklad marketingové projekty alebo akcie. Vedia využiť bleskové zriadenie, dynamiku škálovania zdrojov v cloude a flexibilné náklady. Manažment ocení aj možnosť transparentne spárovať náklady za cloud s výnosmi z marketingovej akcie.

Naopak, ak začnete s migráciou kritickej aplikácie, nemusí to byť úplne najlepší nápad. Cloud je síce zrelá a stabilná platforma vhodná na ich prevádzku, ale prostredie so zdieľanými výpočtovými prostriedkami sa môže správať mierne odlišne. Premigrovanie aplikácie bez úpravy jej nastavenia môže viesť k nepriaznivým scenárom.

Vhodný spôsob, ako začať s migráciou do cloudu, môže byť oblasť testovania alebo vývoja. Tu sa jednoznačne prejaví výhoda cloudu spočívajúca v schopnosti flexibilne sa prispôsobiť meniacej sa záťaži. Keďže sú testovanie a vývoj nekritické, prípadné pomigračné problémy nebudú mať hlboký dosah a pomôžu vyvarovať sa problémom neskôr.

Ďalším vhodným štartom v cloude môže byť zálohovanie dát. Cloud spĺňa všetky štandardné požiadavky na záložné médium a dátové centrum cloudového poskytovateľa predstavuje vhodné priestory na ich uloženie.

Spôsob migrácie do cloudu

Úspech prvých krokov v cloude závisí aj od spôsobu migrácie. Jednoduché preklopenie virtuálneho servera jedna k jednej nevyžaduje veľké úsilie, ale nemusí priniesť všetky benefity cloudu. Zvážte možnosti platformových služieb, ako je napríklad databáza ako služba alebo objektový storage, a skúste zmeniť monolitické aplikácie závislé na jednom serveri na také, ktoré svoju záťaž vedia rozložiť na skupinu serverov. Potom sa odhalí skutočná sila cloudu.

Niekedy môže byť efektívnejšie pri migrovaní do cloudu kompletne nahradiť existujúcu IT službu úplne novou SaaS aplikáciou. V takom prípade sa premigrujú len používateľské dáta. Ak napríklad premýšľate o rehostingu exchange serverov na IaaS platformu, mali by ste radšej zvážiť migráciu poštových schránok do služby Office 365.

To platí pre všetky backendové podporné IT služby, ktoré by mali čo najviac využívať štandardizované aplikácie dodávané z cloudu ako služby. Vyvíjať si vlastné aplikácie na mieru sa odporúča len pre frontendové zákaznícke služby, ako sú portály či online obchody, kde je unikátna pridaná hodnota reálne potrebná.

Čo je ešte potrebné vedieť o úspešnej migrácii do cloudu? Už len pár drobností ako podpora vedenia, silné interné know-how okolo cloudu a chuť skúšať nové veci. Ale skúsený cloudový poskytovateľ vám s tým všetkým dokáže pomôcť.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: