Ninebot ES1: Elektrická kolobežka, ktorá vás nesklame


24.04.18
Publikoval Matej Zavacký

Kto z nás ako dieťa nevlastnil kolobežku? Vďaka moderným technológiám sa v poslednom čase na trh dostali elektrické kolobežky, vďaka ktorým je jazda po meste mimoriadne rýchla, zábavná a jednoduchá. Tento dopravný prostriedok, konkrétne kolobežku Ninebot ES1, ktorú nájdete aj v našej ponuke, som si na pár dní vyskúšal aj ja. A poviem vám, nechcel som ju pustiť z ruky.


Balenie: všetko, čo potrebujete

Ninebot by Segway KickScooter ES1 je dodávaná v krabici, kde základ tvorí samotná elektrická kolobežka (riadidlá a rám), návod, záručný list, skrutky na zmontovanie riadidiel, nabíjačka, nabíjací kábel a maticový kľúč. Montáž kolobežky je vďaka dodanému príslušenstvu rýchla a jednoduchá. Stačí iba vyjsť do ulíc a začať sa voziť.

Odolná konštrukcia

Spracovanie Ninebot ES1 je mimoriadne kvalitné. Konštrukcia rámu je kovová a nič na nej nevŕzga. Pneumatiky sú bezdušové, a tak sa nemusíte báť, že cestou do práce dostanete defekt. V rozloženom stave má kolobežka rozmery 1020 x 430 x 1130 cm. V zloženom stave dosahuje rozmery 1130 x 430 x 400 cm. Váha samotnej kolobežky je 11,3 kg, čo pri jej rozmeroch nie je práve najmenej. Nosnosť kolobežky je 100 kg. Samozrejmosťou je stojan, odolnosť voči vode a IPS4.

Jazdné vlastnosti

Ideálnym terénom pre Ninebot ES1 je asfalt a rovný povrch s prekážkami menšími ako 1 cm a dierami menšími ako 3 cm. Kolobežku som začal testovať na našom parkovisku, kde je terén ideálny. Už po chvíľke som si na riadenie a jazdné vlastnosti ľahko zvykol, a tak som sa rozhodol prevetrať ju priamo v meste. Kolobežka sa ovláda pomocou dvojice páčok. Plyn sa nachádza vpravo a brzda vľavo.

Kolobežku je pred spustením potrebné rozbehnúť zhruba na 4 km/h. Výkon je 450 W a maximálna rýchlosť je 20 km/h. Na ceste sa správa svižne a neraz som maximálnu rýchlosť presiahol na 23 km/h. Problém nerobil ani nerovný povrch a dokonca ani menšie jamy. Pri jazde v zhoršených svetelných podmienkach oceníte výkonné predné svetlo. Elektrická kolobežka Ninebot ES1 si poradí aj s miernym stúpaním. Podľa výrobcu hravo zvládne 10 % stúpanie. Všetko samozrejme závisí najmä od váhy. Oficiálne udávaný maximálny dojazd je zhruba 25 km. LED displej na riadidlách ukazuje aktuálnu rýchlosť a taktiež stav batérie.

S kolobežkou som sa v meste dostal všade, kde som potreboval. Veľmi ma potešil tempomat – v prípade, že podržíte na 5 sekúnd páčku rýchlosti v určitej polohe, kolobežka si rýchlosť zapamätá a udržuje ju, dokým nestlačíte páčku brzdy. Brzdenie je elektrické, no nie príliš prudké. Nemusíte sa báť preletenia v prípade prudšieho zabrzdenia. Brzdenie je možné aj tak, ako to poznáme zo starých čias – zatlačením na zadný blatník.

Segway App poskytne štatistiku aj diagnostiku

Kolobežku je možné spárovať s mobilným telefónom a mať k dispozícii rôzne nastavenia a údaje, ako napríklad nastavenie obmedzovača rýchlosti a tempomatu, tutoriál pre začiatočníkov, diagnostiku stavu kolobežky, štatistiky jazdy a porovnávanie s ostatnými používateľmi či veľmi užitočné zaistenie proti krádeži. Aplikácia je, samozrejme, k dispozícii zadarmo.

Elektrická kolobežka nemôže fungovať bez batérie

Asi najdôležitejšou informáciou pre väčšinu používateľov je výdrž batérie. Ninebot ES1 má k dispozícii 187 Wh batériu. V rámci jedného nabitia je možné prejsť v závislosti od povrchu a váhy človeka zhruba 25 km. Ak by vám to náhodou bolo málo, môžete si dokúpiť externú batériu. K dispozícii sú 3 režimy – Eco, Normal a Sport. V Eco režime je kolobežka – s cieľom zvýšiť výdrž batérie – lenivejšia. V režime Sport už nemá žiadne limity a využijete ju naplno. Batéria sa nabíja zhruba 3,5 hodiny. V prípade, že sa vám kolobežka úplne vybije, môžete sa odrážať nohou ako na bežnej kolobežke.

Elektrická kolobežka je vynikajúcim dopravným prostriedkom hlavne v meste. So svojím dojazdom zhruba 25 km je ideálnym parťákom na voľnočasové aktivity. Či už sa na nej budete voziť do práce, alebo len tak po meste, zažijete s ňou množstvo zábavy. Ovláda sa jednoducho a vďaka svojim rozmerom je aj mimoriadne skladná. Kolobežku je možné spárovať s telefónom a sledovať si rôzne štatistiky jazdy, či dokonca ochrániť ju pred krádežou. Jej kúpu rozhodne odporúčam. No treba si dať pozor – ide o mimoriadne návykové zariadenie.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: