Nový iPhone 8: V tieni brata


31.10.17
Publikoval Matej Zavacký

Je to už pár dní, čo z každej strany počúvame: „Aha, mám nový iPhone.“ V Apple sa rozhodli, že tento rok preskočia označenie S, a preto ich novinka nesie názov iPhone 8. A keďže v Apple je tento rok prevratný, predstavili aj jeho veľkého brata iPhone X, ktorý sa na náš trh dostane už čoskoro. Kým celý svet upriamuje svoju pozornosť práve naň, my sme si zatiaľ posvietili na aktuálnu novinku iPhone 8 64 GB Space Gray.


Balenie

V Apple to jednoducho vedia – iPhone 8 je dodávaný v rovnakej škatuľke ako jeho starší bratia, no pri rozbaľovaní každého modelu má zákazník dojem, že otvára niečo výnimočné. Ten pocit, keď prvýkrát zazriete svoj nový iPhone, je neopísateľný. V Apple sú minimalisti, a preto v balení nájdete len to, čo skutočne potrebujete – 5 W adaptér, lightning kábel, redukciu na jack, lightning slúchadlá, manuál a samozrejmosťou sú aj nálepky nahryznutého jabĺčka.

Konštrukcia

Na prvý pohľad sa iPhone 8 od svojho predchodcu vôbec nezmenil. Základom je 4,7 palcový displej kompatibilný s HDR obsahom a rozlíšením 1 334 x 750 pixelov. Najpodstatnejšia zmena nastala na zadnej strane – v Apple sa po rokoch opäť vrátili ku sklu. Nový iPhone 8 tak vyzerá skutočne elegantne a štýlovo. Vzhľadom na to, že ide o Gorilla Glass, nie je potrebné báť sa škrabancov a ani so zanechávaním odtlačkov to nie je také zlé ako u rôznych konkurenčných modelov.

Horšie už je, že telefón sa v ruke šmýka a jeho pád môže narobiť veľké škody, preto odporúčame zakúpiť kryt. Ovládacie prvky ostali na nezmenených miestach a plnia rovnaké funkcie ako u svojho predchodcu. Rovnako sme sa už zmierili aj s chýbajúcim jackom, teda aj iPhone 8 je vodoodolný s krytím IP67, čo znamená, že by mal odolať polmetrovej hĺbke na zhruba polhodinku. Nespoliehajte sa však na to a zbytočne nepokúšajte osud – záruka sa na túto vlastnosť totiž nevzťahuje. Rozmery telefónu sú 138,4 x 67,3 x 7,3 mm a váži 148 gramov.

Výkon

Zariadenia iPhone sa pravidelne umiestňujú na popredných miestach rebríčka benchmarkov. Aj najnovší model má výkonu na rozdávanie vďaka šesťjadrovému procesoru Apple A11 Bionic so 64-bitovou architektúrou. K dispozícii je 2 GB RAM, teda aj tie najnáročnejšie hry či aplikácie bežia svižne a bez najmenších problémov. Srdcom iPhone 8 je iOS 11, ktorý ponúka niekoľko noviniek. Poradí si s QR kódmi či navigovaním vnútri budov, letísk a nákupných centier.

Vynovenia sa okrem iného dočkali aplikácie Music, Podcast (jednoduché prehrávanie nových epizód a pokračovanie v prehrávaní od posledného prerušenia pomocou funkcie vypočuť) a asistentka Siri s prirodzenejším hlasom už dokáže aj tlmočiť. Žiaľ, ešte nie do slovenčiny.

Vylepšením prešlo aj ovládacie centrum, ktoré je prepracovanejšie a so všetkými ovládacími prvkami na jednej strane, vrátane prístupnosti, asistovaného prístupu, zväčšovania, veľkosti textu či nahrávania obrazovky. Zaujímavá je aj funkcia SOS, ktorá na základe vašej polohy zavolá záchranné služby, automaticky upozorní tiesňové kontakty či zdieľa vašu polohu a nastaví zdravotné ID. Vnútorné úložisko štartuje na rozdiel od minuloročného modelu od 64 GB.

Fotoaparát

Ak chcete smartfón, ktorý fotí naozaj dobre, potom je iPhone 8 správna voľba. K dispozícii má 12 Mpx snímač so svetelnosťou f/1,8 a blesk so štyrmi LED diódami. Aj vďaka optickej stabilizácii sú výsledné zábery realistické a mimoriadne kvalitné. K dispozícii je celý rad režimov fotenia a možnosť nakrúcania 4K videí v 60 fps, spomalených videí s rozlíšením 1 080 p pri 120 alebo 240 snímkach za sekundu či časozberné nahrávky. Predná kamera má rozlíšenie 7 Mpx, svetelnosť f/2,2 a dokáže nahrávať 1 080 p HD video. 

Batéria

Jednou z najväčších noviniek je rýchlonabíjanie a bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi. Model má k dispozícii 1 821 mAh batériu a počas testovania, keď sme ho vôbec nešetrili, vydržal takmer do večera. Na zakúpenie sú dostupné adaptéry v troch variantoch: 29 W, 61 W a 87 W, teda telefón je možné nabiť aj za hodinu a štvrť. Pri bezdrôtovom nabíjaní je to okolo 2 hodín a s iPhone 8 spolupracuje takmer každá bezdrôtová nabíjačka. Ak ho budete šetriť, batéria vášho krásavca sa v pohode dožije aj 2 dní. 

Záverečné zhodnotenie

Apple si na svojich produktoch dáva skutočne záležať. Model iPhone 8 síce neočarí prevratným dizajnom ako jeho braček iPhone X, ktorý sa dostane na trh už o pár dní, no ponúka všetko, čo používateľ potrebuje: kompaktné rozmery, vynikajúci výkon, stabilné používateľské prostredie, kvalitný fotoaparát a mnoho ďalšieho. Je prakticky nemožné nájsť niečo negatívne, snáď len chýbajúci jack, ktorý neustále rozdeľuje používateľov na dva tábory, a drahšie príslušenstvo. Novinka iPhone 8 64 GB Space Gray je v našej ponuke za 799 eur, prípadne za zvýhodnené ceny k jednotlivým Happy paušálom.

Do e-shopu

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: