Seriály a filmy, ktoré ukazujú, ako veľmi sme podľahli technológiám


19.06.19
Publikoval Monika Floreková

Pred spaním si nastavíme budík na smartfóne a pozrieme posledné notifikácie. Prebúdzame sa s mobilom v ruke, stroj nám pripraví kávu presne tak, ako ju máme radi, a po príchode domov zapíname streamovaciu službu. Ak sa potrebujeme niekam dostať, zavoláme si cez aplikáciu taxík, lístky na vlak kupujeme online. Je logické, že doba sa posúva vpred a my žijeme v období, keď sú technológie na vzostupe. Nevieme si predstaviť deň bez internetu a stávame sa závislými od zariadení, ktoré – nebudeme si klamať, lebo by som išla aj sama proti sebe – nám uľahčujú život.


Skúšali ste sa však zamyslieť nad tým, ako by mohla vyzerať naša budúcnosť? Téma umelej inteligencie sa rozoberá zopár rokov a už teraz vieme, čo všetko dokáže. V niektorých firmách nahrádza AI zamestnancov, roboti dokážu rozvíjať vlastné myšlienky – a potom je tu Norman.

Norman dostal svoje meno podľa hlavnej postavy kultového filmu Psycho Normana Batesa. Ide o algoritmus od MIT, ktorý je vytvorený na základe dát, prevažne fotiek získaných zo skupiny na Reddite. Fotky boli plné násilia a negatívnych situácií. Následne porovnávali Normana a klasický algoritmus pri Rorschachovom teste, kde mali napísať, čo vidia v atramentových škvrnách. Výsledok? Tam, kde „dobrá“ AI videla priblížený záber na svadobnú tortu, Norman videl vraždu.

Nechcem vás strašiť a trošku som aj odbočila od svojho pôvodného zámeru. Tým bolo predstaviť vám filmy a seriály, v ktorých technológie – či už v dobrom, alebo zlom – hrajú ústrednú rolu. Technológie nám v našom každodennom živote pomáhajú, ale niekedy nám nezaškodí si od nich oddýchnuť.

Black Mirror

Asi najznámejší seriál, kde sa súčasnosť prelína s technologickými vychytávkami. Či už je to mobil, ktorý meria sociálny status a na základe neho je posudzovaná vaša životná úroveň, alebo je to čip, ktorý sa vloží do hlavy vášho dieťaťa a máte ho stále pod drobnohľadom. Každý diel sa venuje inému spôsobu využitia technológií a aj keď sa vám niekedy bude zdať, že ide o vzdialenú budúcnosť, po chvíli googlenia zistíte, že niektoré časti odzrkadľujú realitu.

Upgrade

Kyberpunkový John Wick. Takto nejako by som mohla opísať tento film tromi slovami. Grey a Asha žijú svoj idylický život. Kým Asha používa autonómne autá, jedlo jej pripravujú robotické ruky a technológie konzumuje pravidelne, Grey je na tom presne opačne. Nepoškvrnený technológiami si užíva svoj domáci život. Keď však pri dopravnej nehode príde Asha o život a on zostane ochrnutý, súhlasí s experimentálnou liečbou, počas ktorej mu do tela implementujú čip, pomocou ktorého chce pomstiť smrť svojej ženy.

Westworld

Seriál, ktorý ukazuje, čo sa môže stať, keď sa nám umelá inteligencia vymkne z rúk. Westworld je svet vytvorený pre ľudí. Svet, v ktorom im je všetko dovolené, svet, kde vládne zábava. Tento futuristický zábavný park obývajú roboti, ktorí si do určitej miery neuvedomujú svoju plnohodnotnú existenciu. Ako to však býva, jedného dňa nastane zlom a zábavný park získa nový rozmer.

Blade Runner

Vedeli ste, že knižná predloha nesie názov Sníva sa androidom o elektrických ovečkách? Až po úspechu filmu s Harrisonom Fordom bol ku knihe pridaný názov Blade Runner. V pretechnizovanom svete má agent Rick Deckard na prvý pohľad jednoduchú úlohu. Musí likvidovať dokonalé reprodukcie ľudí, ktoré sa dostanú do nášho sveta z iných kolonizovaných planét. Hlavným kritériom, podľa ktorého ich vie odlíšiť, je možnosť empatie a lásky; práve to androidom chýba. Ak sa vám páčili filmy, odporúčam prečítať si aj knihu.

Do môjho zoznamu sa nevošlo množstvo kvalitnej produkcie, ako napríklad Dark Net, dokument, ktorý poukazuje na to, čo sa deje v najtemnejších zákutiach internetu, alebo poviedkový umelecký seriál Love, Death & Robots. Keď sa spätne pozriem na riadky, ktoré som napísala vyššie, môže sa vám svet technológií zdať negatívny. Myslím si, že technológie majú v našich životoch to pravé miesto a používať by sme ich mali s mierou. Niekedy nezaškodí vypnúť dáta a ísť sa poprechádzať do lesa alebo parku.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: