Výkonné telefóny na každodenné používanie


03.04.19
Publikoval Matej Zavacký

Doba výrazne pokročila a mobilné telefóny sa stali našou každodennou súčasťou . Výrobcovia sa neustále predbiehajú, kto prinesie na trh najlepší a najmodernejší kúsok. Nie každý však potrebuje najmodernejšie funkcie a radšej uprednostní praktickosť či výrazne nižšiu cenu. Tentokrát vám prinášame prehľad telefónov, ktoré vás potešia pomerom cena – výkon a splnia všetky základné spotrebiteľské požiadavky.


Legendárny telefón Nokia 3310

Návrat legendy. Aj takto by sa dala opísať nová Nokia 3310. Svojím ľahko rozpoznateľným vzhľadom so zahnutými hranami pripomína svojho predchodcu. Rozmery novej Nokie 3310 sú 115,6 x 51 x 12,8 mm a novinkou je 3,5 mm výstup na Jack a mikroUSB port, ktorý si rozumie aj so súčasnými nabíjačkami. Telefón sa ovláda pomocou joysticku so štyrmi smerovými tlačidlami a stredovým potvrdzovacím tlačidlom. Hovor prijmete alebo odmietnete bočnými výberovými tlačidlami.

Numerická klávesnica je podsvietená a ovláda sa rovnako dobre, ako sme zvyknutí zo staršieho modelu. 2,4- palcový displej je, samozrejme, už farebný a ponúka 5 úrovní podsvietenia. Čitateľnosť na slnku neohromí, takisto ani 2MP fotoaparát. Kvalita fotografií je slabšia napriek prisvetľovacej LED dióde, ktorá môže poslúžiť aj ako baterka.

Interná pamäť telefónu je 16 MB, a preto je priam nutnosť dokúpiť si mikroSDHC kartu až do veľkosti 32 GB. V menu telefónu nájdeme audio- a videoprehrávač, hry, rádio, počasie, kalendár, budík, diktafón, prehliadač súborov, stopky či Opera store s aplikáciami. Nokia 3310 podporuje iba siete druhej generácie, a preto je načítanie stránok pomalšie.

Najväčšou prednosťou telefónu je výdrž batérie. Výrobca udáva 22 hodín pri telefonátoch a až takmer 24 dní v pohotovostnom režime. Kapacita batérie je 1200 mAh a pri bežnom používaní vydrží bez nabitia niekoľko dní. Nokia 3310 je ideálnym telefónom pre nenáročných používateľov, pre ktorých je výdrž batérie a odolnosť viac ako kvalitný fotoaparát či vysoký výkon.

Alcatel 1X s batériou, ktorá niečo vydrží

Alcatel 1X už na prvý pohľad zaujme svojou cenou a slušnou výbavou. Obsahuje 5,3-palcový displej s rozlíšením 480 x 960 bodov, štvorjadrový procesor MediaTek MT6739 a 1 GB operačnú pamäť. Samozrejmosťou je LTE, Bluetooth 4.2, rádio a 3,5 mm Jack. Na snímanie fotografií je Alcatel 1X vybavený 8 Mpx fotoaparátom, ktorý dokáže nahrávať videá vo Full HD rozlíšení.

Selfie fotky si spravíte pomocou prednej 5 Mpx kamery, ktorá zvládne natočiť HD video. Oba fotoaparáty obsahujú LED blesk. Interné úložisko ponúka 16 GB a je možné rozšírenie pomocou mikroSD karty až do 128 GB. Batéria má veľmi dobrú kapacitu – 2460 mAh. Operačný systém je Android 8 Oreo (Go edition), ktorý je optimalizovaný tak, aby telefón fungoval plynulo a efektívne. Alcatel 1X je 151-gramový telefón s príjemným telom, ktoré na sebe nezanecháva odtlačky a ponúka výbornú výdrž batérie, všetky základné funkcie a 8Mpx fotoaparát.

Rodinný Alcatel 2008G

Alcatel 2008G je telefón určený pre nenáročných používateľov, pre ktorých je praktické a nenáročné ovládanie základnou podmienkou. Obsahuje displej s uhlopriečkou 2,4 palca a rozlíšenie 320 x 240 pixelov. Klávesnica na ovládanie je kvalitne spracovaná a s veľkými tlačidlami, ktoré sú vhodné aj pre seniorov. Alcatel 2008G váži 90 gramov a obsahuje napríklad FM rádio, Bluetooth či 2,4 Mpx fotoaparát.

Praktickou pomôckou je SOS tlačidlo na zadnej strane, ktoré po stlačení privolá pomoc na lokalizované miesto a môže prispieť k záchrane života. K dispozícii je 1400 mAh batéria, vďaka ktorej vydrží telefón viac než týždeň. Alcatel 2008G nie je telefón pre masy, ale to nie je ani jeho primárny účel. Je to ideálny telefón pre seniorov, pre ktorých obsahuje všetko potrebné v základnej kvalite za vynikajúcu cenu.

Odolný telefón CAT B30

CAT B30 patrí medzi telefóny so základnými funkciami, no s bezkonkurenčne odolným telom. Dvojpalcový dispej nie je dotykový, a preto je k dispozícii klávesnica. Vďaka certifikácii IP67 je vodeodolný do hĺbky jedného metra, prachuodolný a odolá pádu z výšky 1,8 metra. Telefón nepatrí do kategórie smart, pretože sa v ňom nenachádza žiadny z populárnych operačných systémov.

Obsahuje základné funkcie ako hudobný prehrávač, rádio či fotoaparát, ktorý má 2 Mpx. K dispozícii je 1000 mAh batéria, ktorá vydrží zhruba 240 hodín. CAT B30 je síce na našom trhu už dlhší čas a neponúka žiadne prevratné funkcie, no pri jeho cene a odolnej konštrukcii ide o jedno z najpopulárnejších zariadení v skladoch, továrňach či vo výrobných halách.

Na našom trhu je k dispozícii viacero telefónov s výbornou cenou a funkciami, ktoré pokryjú požiadavky na každodenné používanie. Je len na vás, pre ktorý sa rozhodnete, no v prípade, že si vyberiete jeden z týchto telefónov, rozhodne tým nič nepokazíte.


ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: