Telefóny, ktoré vydržia aj menšie pády


26.09.18
Publikoval Matej Zavacký

Výrobcovia mobilných telefónov sa v dnešnej dobe prebiehajú v tom, kto prinesie na trh najtenší a najkvalitnejší telefón s najväčším možným displejom. Vo väčšine prípadov je to však na úkor odolnosti telefónu a po páde na zem často ostávajú používateľom iba oči pre plač. Ak ste fanúšikom outdoor aktivít alebo si vaša práca vyžaduje poriadny a odolný telefón, tak zbystrite pozornosť. Prinášame vám prehľad telefónov z našej ponuky, ktoré prežijú pád, odolajú vode či iným nástrahám externého prostredia.


Land Rover Explore: The Outdoor Phone

Britská značka automobilov Land Rover sa rozhodla vstúpiť na trh s mobilnými telefónmi a konkurovať tak v ponuke outdoor telefónov. Už na prvý pohľad je vidieť, že v tomto segmente budú rozhodne na popredných miestach. Aj napriek tomu, že pri Land Rover Explore telefóne nebol dizajn na prvom mieste, rozhodne nevyzerá zle. Základom je 5-palcový displej s full HD rozlíšením a chránený Gorilla Glass sklom. Telefón možno ovládať aj mokrými prstami či v rukaviciach. Podstatná je však funkčnosť, odolnosť a výdrž batérie. Telefón pri svojej hmotnosti 188 g v rukách rozhodne pocítite rovnako, ako aj jeho hrúbku – 8,4 mm.

Vďaka certifikácii IP68 dokáže vydržať pod vodou v hĺbke 1,5 m  takmer pol hodiny. Problém mu nerobia ani klimatické podmienky. Zimu a chlad zvláda bez najmenších problémov. Ak by vám náhodou spadol, môžete byť pokojní. Odolá pádu z výšky 1,8 metra. Vnútro telefónu tvorí desaťjadrový procesor Helio X27 s taktom 2,6 Hz a 4 GB operačnou pamäťou. Poteší 64-GB úložisko, ktoré v prípade potreby ľahko rozšírite SD kartami. Nezabudli ani na fotoaparát a vaše snímky budú zachytené 16 megapixlovým fotoaparátom s automatickým zaostrovaním, bleskom a clonou f/2.0. Ak by ste sa rozhodli pre selfie fotky, k dispozícii máte 8-Mpix predný fotoaparát.

Asi najväčšou prednosťou telefónu je batéria s kapacitou 4 000 mAh. Pri bežnom používaní vydrží zhruba 2 dni. Obrovskou výhodou je Adventure Pack, ktorý sa nachádza v balení a obsahuje ďalšiu 3 200 mAh batériu. Land Rover Explore je veľmi zaujímavý model a rozhodne nič jeho kúpou nepokazíte.

CAT S61 – robustný, ale odolný

Vlajková loď CAT S61 je nástupcom úspešného modelu S60, ktorý sa okrem zvýšenej odolnosti mohol pochváliť aj termokamerou. CAT S61 je rozmermi 150 x 76 x 13mm a hmotnosťou zhruba 250 g skutočne veľké a robustné zariadenie. Odolá pádu z 1,8-metrovej výšky a ponúka certifikáciu IP68 – avšak s garanciou výdrže v hĺbke až 3 metre počas jednej hodiny, čomu sa vyrovná máloktorý outdoor telefón.

Predná strana obsahuje 5,2-palcový IPS LCD panel vo Full HD rozlíšení, ktorý ponúka výborné pozorovacie uhly. Jeho ochrancom je už tradične Gorilla Glass sklo. Výkon zabezpečuje Snapdragon 60 a 4 GB RAM, vďaka ktorým si na telefóne viete zahrať aj nejakú z hier. K dispozícii je 64-GB úložisko, ktoré sa dá rozšíriť použitím micro SD kariet až do 256 GB. Medzi zaujímavými funkcami nájdete vylepšenú termokameru FLIR,  merač kvality ovzdušia a laser na meranie vzdialenosti. CAT S61 potvrdil, že aj outdoor telefón môže mať dobrý fotoaparát. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 16 Megapixelov a na prednej strane vás poteší 8 Mpx. Oproti predchádzajúcim modelom  má vylepšené video na 4K Ultra HD (3 840 x 2 160).  Fotky a videá môže dokonca snímať aj pod vodou.

CAT S61 ponúka množstvo užitočných funkcií a pri batérii 4 500 mAh sa nemusíte o výdrž telefónu obávať. Výdrž je doslova nadpriemerná – 2 dni zvládne bez najmenších problémov. Ak by ste telefón využívali minimálne, tak nabíjačku môžete ešte na pár dní odložiť. Celkové nabitie telefónu trvá zhruba 2 a pol hodiny. Ak hľadáte odolný telefón a funkcie, ktoré na bežných telefónoch nenájdete, CAT S61 bude rozhodne vynikajúca voľba.

CAT B30 – skvelý pomer cena a výkon

V našom prehľade odolných telefónov som myslel aj na používateľov, ktorí potrebujú odolný telefón a nezaťaží to ich rozpočet. CAT B30 spĺňa v tomto smere všetky požiadavky. Ide o úplne základný telefón v odolnom tele. 2-palcový displej nie je dotykový, a preto je k dispozícii klávesnica. Vďaka certifikácii IP67 je vodoodolný do hĺbky jedného metra, prachuodolný a odolá pádu z výšky 1,8 metra.

Telefón nepatrí do kategórie smart, ale obsahuje základné funkcie ako hudobný prehrávač, rádio či 2-Mpx fotoaparát. K dispozícii je 1 000 mAH batéria s výdržou zhruba 240 hodín. CAT B30 je síce na našom trhu už dlhší čas a neponúka žiadne prevratné funkcie, no pri nižšej cene a odolnej konštrukcii ide o jedno z najpopulárnejších zariadení v skladoch, továrňach či výrobných halách. 

 

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: