To najlepšie z konferencie Web Summit 2017


28.11.17
Publikoval Slavomír Oslej

Web Summit vznikol v roku 2010 ako jednoduchý nápad s cieľom spojiť technologickú komunitu so všetkými tradičnými aj novými priemyselnými odvetviami. Z roka na rok sa ukázalo, že tento koncept funguje, a dokonca skvele! Web Summit za 7 rokov narástol až tak, že je označovaný za najväčšiu technologickú konferenciu na svete. Žiadna iná konferencia nie je taká veľká ani tak rýchlo rastúca. Presvedčiť sa o tom môžete aj sami. Je to Glastonbury pre geekov.


Web Summit – každý si tam nájde to svoje

Kamaráti sa ma pýtali, ako je možné dať priestor 1 200 spíkrom za 4 dni. Tak, že urobíte 25 mini konferencií vo veľkých priestoroch výstaviska, kde sa konala svetová výstava EXPO 98. No problem. Predstavte si Festival Pohoda, len dvakrát väčší počtom ľudí aj stageov. Komplex tvoria 4 obrovské haly, v ktorých sa nachádzajú menšie pódiá, expozície firiem a stánky pre spolu 2 000 startupov. Hlavnou dominantou komplexu je však Altice Arena s kapacitou 20 tisíc ľudí, v ktorej sa nachádzal hlavný stage.

Web Summit je v Lisabone cítiť na každom kroku. Preň navštívi toto hlavné mesto v prvý novembrový týždeň takmer 80 tisíc ľudí. Už na letisku nás vítalo veľké 3D logo, ktoré sme potom našli na rôznych známych miestach Lisabonu.

Pokiaľ ide o organizáciu, tak treba dať pomyselný klobúk dole. Registrácia prebiehala už priamo na letisku, čím sa celý proces urýchlil. Počas Web Summitu mi pomáhala mobilná aplikácia, výborne zvládnutá navigácia v metre a k dispozícii bolo aj množstvo ochotných dobrovoľníkov.

O program bolo celý deň postarané

Web Summit ponúkal program vo viacerých formátoch – prednášky, diskusie a debaty najmä v čase od 10.00 do 17.00. Moderátori boli väčšinou novinári z médií ako Guardian, Politico, Economist či New York Times.

Môj deň vyzeral nejako takto: ráno rýchle raňajky, metrom na zastávku Oriente a pred vstupom do areálu povinná bezpečnostná kontrola. Počas cesty som si pozrel vo svojom mobile rozvrh, ktorý som si pripravil deň vopred. Jediná prestávka v programe bola tá obedová. V areáli sa nachádzalo množstvo food truckov, výber bol fakt veľký. Po skončení prednášok sa konal vždy od 17.00 v neďalekom vonkajšom priestore Sunset Summit, ktorý prinášal dobré jedlo, pitie a, samozrejme, priestor na networking. Bodkou za každým dňom Web Summitu bol Night Summit, ktorý sa každú noc konal v inej lokalite mesta a väčšinou trval až do rána.

Najhorúcejšie témy tohto roku boli AI, AIAI. Väčšina diskusií sa teda zaoberala umelou inteligenciu, jej aplikáciou na konkrétnu tému, jej výhody a možné riziká. Ďalšími aktuálnymi témami bola mobilita, AR, VR a Blockchain. Web Summit toho z pohľadu ponúka veľa tém, vstupným predpokladom je záujem o inovácie, technológie.

Mňa najviac zaujalo

V nasledujúcej pasáži vám predstavím zaujímavé prednášky a diskusie, na ktorých som bol.

Opening Night

Paddy Cosgrave (CEO Web Summitu) oficiálne otvoril podujatie s predsedom vlády Portugalska, primátorom Lisabonu a európskou komisárkou pre hospodársku súťaž v Európskej komisii. Všetci poskytli vzrušujúce a povzbudzujúce otváracie príhovory. Veľmi zaujímavý bol príspevok európskej komisárky Margrethe Vestager, ktorá sa pozitívne vyjadrila o vzťahu k technológiám a inováciám, na druhej strane však očakáva zvýšenie zodpovednosti oligarchov ako Apple, Facebook, Google a Amazon. Povedala, že Apple dlhuje ľuďom v Írsku späť dane v celkovej hodnote 13 miliárd eur.

“Society is about people, not technology. Let’s take democracy back!” — Vestager
“We have to send those algorithms to school, teach them our laws and values first.” — Vestager

Will AI save us or destroy us?

Druhý deň som bol svedkom debaty dvoch robotov, ktorí na hlavnom pódiu diskutovali o vplyve AI na ľudstvo. Celá Altice Arena sedela a ticho pozerala, ako EinsteinSophia od firmy Hanson Robotics normálne konverzujú a medzi rečou sem-tam prehodia nejakú narážku či vtip. OK, bola to pravdepodobne preddefinovaná konverzácia, ale výrazy tváre robotov a ich reč zanechali vo mne pocit ľudskej prítomnosti.

Zničí nás teda AI? Sophia so strašidelným úsmevom odpovedala: „Roboti prirodzene nemajú túžbu zničiť veci, zoberieme vám síce prácu, ale bude to na dobro veci.“ Spoločnosť Hanson Robotics v rámci tejto diskusie predstavila aj koncept SingularityNet, ktorý spája AI s Blockchainom. V podstate ide o decentralizovaný otvorený trh pre AI v cloude.

Intel: AI How data is evolving the future of technology

Dáta sú dnes najdôležitejším hnacím motorom spoločnosti a záplava údajov vytvorených inteligentnými a pripojenými zariadeniami je životnou silou pre budúcnosť technologických inovácií. Brian Krzanich, CEO Intelu, hovoril o 4 využitiach AI a machine learning, na ktorých práve pracujú.

Prvým príkladom sily umelej inteligencie, ktorý predstavil Intel, je dron The Little Ripper Lifesaver, ktorý je určený na sledovanie austrálskeho pobrežia. Je schopný detegovať žralokov v pobrežných vodách a informovať pobrežnú hliadku o blížiacom sa nebezpečenstve. Dron tiež dokáže pomôcť topiacemu sa človeku tým, že ho lokalizuje, zalarmuje hliadku a medzičasom poskytne plavcovi záchranné koleso.

Intel v spolupráci s MobilEye predviedol aj vozidlo určené na zber dát o cestnej infraštruktúre. Získané dáta a poznatky z celej skúšobnej flotily pomôžu výrobcom umiestniť na cesty bezpečnejšie autonómne vozidlá 4. generácie.

Intel transformuje aj spôsob, akým budeme môcť sledovať šport. Technológia True VR ponúka špičkovú zábavu tým, že sprostredkúva športový zápas cez technológiu VR tak, že sa divák doma cíti, ako keby bol súčasťou zápasu. True VR prinesie aj možnosť sledovať viacero zápasov súčasne, AI vás popri pozeraní jedného zápasu upozorní, keď sa chystá niečo kľúčové, takže vám nič neujde.

Posledným príkladom bola ukážka projektu ChildFinder. Ten ukazuje, že umelá inteligencia môže urobiť svet lepším miestom prostredníctvom aplikácie, ktorá urýchľuje hľadanie nezvestných detí. ChildFinder používa AI na vyhľadávanie a identifikáciu tváre nezvestných detí spomedzi databázy fotografií. AI je schopné rozpoznať to isté dieťa na fotkách bez ohľadu na jeho vek v čase, keď bola každá fotografia vyhotovená. Pomocou AI môžu skenovať tisíce obrázkov a identifikovať najpravdepodobnejšie zhody, čím sa takmer nemožná úloha stáva oveľa jednoduchšou.

Trump effect, one year on

Hneď na začiatok chcem povedať, že nie som Trumpov fanušík. Lákalo ma však vidieť a vypočuť si človeka, ktorý zohral dôležitú úlohu v tom, že sa Donald Trump stal prezidentom. Začiatok podľa jeho slov nebol vôbec ľahký. Prvou veľkou úlohou bolo získanie financií na kampaň od fanúšikov, aby vôbec mohli súperiť s kampaňou Hillary Clinton. Trumpovmu tímu sa podarilo vyzbierať až 280 miliónov dolárov od podporovateľov, ktoré sa z veľkej časti naliali späť do sociálnych médií.

Parscale priznal, že pri kampani im pomáhali aj zamestnanci Facebooku. Žiadna bomba, tí v podstate mali na starosti „efektívne míňanie“ peňazí z vyššie spomenutého balíka. Počas piatich mesiacov vraj bolo denne nasadených cca 50 – 60 K rôznych kampaní. Jednou z hlavných tém kampaní na Facebooku bol podľa jeho slov rozvoj národnej infraštruktúry. Na záver Brad Parscale vtipne odpovedal na otázku moderátora, čo by mal Trump robiť, aby to mal budúce volebné obdobie Parscale ľahšie: „Keep tweeting.“

Uber’s flying cars

Jeff Holden, CPO Uberu, oznámil spustenie lietajúcich automobilov v LA v roku 2020. Pôjde o pilotované bezemisné lietadlá jazdiace rýchlosťou 240 – 320km/h. Spočiatku len medzi špeciálne vytvorenými skyports. Jedno lietadlo bude môcť odviezť štyroch pasažierov a doletí okolo 700 míľ. Cenou by sa výhľadovo mohol let dostať na hodnotu Uberu X. Uber v tejto iniciatíve nie je sám, pomáha mu NASA, konkrétne pri vývoji riadenia letovej prevádzky pre svoje lietajúce taxi.

Jednoznačne držím Uberu palce. Verím, že sa k LA a oznámeným mestám Dallas a Dubaj pridá čoskoro aj nejaké európske mesto.

The innovation community's role in solving the climate crisis

Vrcholom celého Web Summitu bola reč Al Gora, bývalého viceprezidenta USA a veľkého bojovníka proti klimatickým zmenám. Už pri úvodnom videu spustila celá Altice Arena standing ovation. Al Gore hovoril vo svojom príspevku najmä o úlohe technológií pri riešení klimatickej krízy. Technika už teraz robí svet lepším miestom. Pomáha utečencom integrovať sa do spoločnosti, posilňuje postavenie ľudí so zdravotným postihnutím a spája komunity. Al Gore verí, že technológie môžu pomôcť odvrátiť aj zmenu klímy.

„Mojou úlohou je regrutovať vás ako súčasť riešenia klimatických kríz, môžete mať väčší vplyv než prakticky ktorákoľvek iná skupina na celom svete.“ – Al Gore

Umelá inteligencia, machine learning a internet vecí sú trendy, ktoré podľa Gora pomôžu budúcim generáciám zachovať našu planétu.

Jeho prejav bol neuveriteľný. Bol som naozaj ohromený jeho silou zaujať a inšpirovať dav. Aréna bola úplne plná, počas prejavu dostal niekoľkokrát silný potlesk.

Web Summit priniesol množstvo tém a inšpiratívnych myšlienok o našej kolektívnej budúcnosti a mojej vlastnej ceste vpred, nad ktorými stále premýšľam. Očakával som, že Web Summit bude zaujímavý, inšpirujúci a motivujúci, čo sa aj naplnilo. Ak budete mať v budúcom roku príležitosť ísť, určite neváhajte!  

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: