Trnava, mesto, kde si aj ZŤP nájdu svoje miesto


07.12.17
Publikoval Alexander Sejna

Patrím síce k amatérskym športovcom, to však neznamená, že mi je pohyb cudzí. V mojom prípade padne vždy voľba na atletiku, konkrétne beh. Je to šport, ktorý sa dá robiť kdekoľvek, kedykoľvek, relatívne za málo peňazí a hlavne skoro v každom veku.


Minule som si bol zabehať a videl som, ako predo mnou beží osoba, ktorej zvláštne vial ľavý rukáv. Nevenoval som tomu nejakú extra pozornosť až do okamihu, keď som ju predbehol. Zistil som, že dotyčný bežec mal hendikep. Áno, hádate správne. Predpokladám, že pre vrodenú chybu alebo zranenie prišiel o časť ruky. Celou cestou mi táto skutočnosť vŕtala v hlave.

Po príchode domov som schmatol mobil a začal browsovať. Na Instagrame som našiel kopu športovcov, olympionikov, ktorí aj napriek svojim chýbajúcim končatinám dokážu plnohodnotne žiť svoj život, športovať, cestovať či šoférovať auto. A práve štvorkolesový nástroj je to, čo niektorým môže dávať tú voľnosť a pocit slobody, ktoré dokáže zažiť len zdravý človek.

Ak ste sa dočítali až sem, určite premýšľate, ako to súvisí s nadpisom. Nuž, relatívne viac než dosť. Okrem toho, že Trnava je mesto športu, je to aj mesto, ktoré vďaka svojej bohatej histórii a kultúre vie ponúknuť návštevníkom nezameniteľný zážitok, a to dokonca aj z parkovania. Mesto Trnava v spolupráci so spoločnosťou PosAm spustilo pre všetkých ZŤP obyvateľov a návštevníkov do prevádzky nové parkovacie riešenie zvané ParkDots.

Inteligentné parkovanie

Nové parkovanie je dostupné pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, aby im čo najviac uľahčilo pohyb v meste, nakupovanie alebo vybavovanie každodenných situácií ako návšteva pošty, lekára či nákup v niektorom zo supermarketov.

ParkDots je cloudový systém, ktorý monitoruje dostupnosť 31 parkovacích miest v centrálnej časti Trnavy. Tieto miesta sú vyhradené pre držiteľov ZŤP preukazov sú vybavené špeciálnymi bezdrôtovými senzormi umiestnenými pod povrchom parkovacích miest, čím nenarúšajú estetický vzhľad mesta. Senzory v reálnom čase sledujú obsadenosť a dostupnosť parkovacích miest, ktoré sa automaticky odosielajú do centrálneho systému. Používatelia mobilnej aplikácie ParkDots tak vidia aktuálny stavobsadenosť všetkých parkovacích miest.

Aplikácia ponúka možnosť voľby cieľového miesta, zároveň navrhuje najoptimálnejšiu trasu k parkovaciemu boxu, vďaka čomu odbúrava stres s hľadaním voľného miesta a prispieva k zníženiu škodlivých emisií. V prípade, že by motorista po vystúpení z auta zabudol, kde zaparkoval, aplikácia mu ponúkne možnosť navigovania k odstavenému autu alebo informáciu o nečakanom opustení parkovacieho miesta.

Táto funkcia poskytuje dôležitú informáciu: ak motorista v aplikácii označí miesto, na ktorom zaparkoval, a jeho auto bude ukradnuté alebo odtiahnuté, teda nečakane opustí parkovacie miesto, funkcia na túto situáciu vodiča automaticky upozorní.

Smart projekt pre Smart City

Pilotný projekt funguje zatiaľ len na vyhradené miesta pre ZŤP, ale dúfam, že v krátkom čase sa mesto rozhodne túto možnosť rozšíriť aj na klasické parkovacie miesta. Rozšírená aplikácia tak ponúkne okrem sledovania obsadenosti, navigovania či informácie o náhlom opustení parkovacieho miesta aj možnosť platby za parkovanie, čím čiastočne nahradí parkomatové služby. Tým sa pre mesto zlepší platobná disciplína vodičov a lepšie vyťaženie parkovacích miest.

Aplikácia ParkDots je bezplatne dostupná pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android. V blízkej dobe pribudne aj verzia pre zariadenia s iOS. Pre tých, ktorí dávajú prednosť webovým prehliadačom, je k dispozícii aj webová aplikácia.

Som rád, že nás nové technológie posúvajú vpred. Možno to na Slovensku nie je až také markantné ako v okolitých štátoch, ale s každým takýmto projektom, ktorý môže uľahčiť každodenný život našich občanov, sa približujeme k zodpovednejšej spoločnosti a k budúcnosti, ktorá hýbe svetom – k smart city, teda inteligentným mestám.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: