Úvod do sveta cloudu


03.08.17
Publikoval Miroslav Pikus

Cloud computing predstavuje významný posun vo vytváraní a dodávaní informačných technológií a s nimi súvisiacich služieb. Je to všestranný a pohodlný spôsob poskytovania služieb v oblasti výpočtovej techniky (servery, disky, siete, aplikácie) po sieti. Tieto služby si môžu zákazníci vytvárať a spravovať cez samoobslužný portál, obvykle bez pomoci poskytovateľa.


Prečo cloud?

Stačilo poučiek ako z veľkej knihy. Čo skutočne prináša cloud pre zákazníka? Predovšetkým  odpadnú starosti s kúpou a prevádzkou vlastnej výpočtovej techniky či softvéru. Prináša výraznú flexibilitu – nemusíte špekulovať, aký veľký server potrebujete, lebo cloud môžete mať dnes taký, zajtra dvojnásobný a pozajtra žiadny.

Predstavuje zvýšenú bezpečnosť. Málokto má toľko znalostí, skúseností či zdrojov v oblasti počítačovej bezpečnosti ako poskytovateľ cloudového riešenia. Predovšetkým je však cloud prístupný hneď, nie je s ním teda spojené žiadne čakanie. Cloud umožňuje skutočne dynamické podnikanie bez zbytočných komplikácií.

Ako to funguje

Za svoj rozvoj vďačí cloud relatívne nedávnemu spojeniu dvoch technologických fenoménov:

  • počítačovej virtualizácii,

  • rýchlym a dostupným sieťam.

Počítačová virtualizácia umožňuje súbežne spúšťať viac inštancií operačného systému na jednom fyzickom serveri a akýmsi virtuálnym nožom krájať diskový priestor či sieťové pripojenie medzi viacerých používateľov. Virtualizované počítače je navyše možné „nepozorovane“ presúvať z jedného stroja na druhý a v prípade zlyhania jedného fyzického komponentu vedia automaticky preskočiť inde. Pridelené výpočtové zdroje sa tak dajú „nafukovať“ alebo „sfukovať“.

Virtualizácia je stará a overená technológia. Pre nárast cloudu bol však nevyhnutný aj nedávny rozmach sieťových technológií a zrýchlenie internetu. Konektivita je pre cloud kľúčová, a preto niet divu, že ak túto službu ponúka telekomunikačný operátor, má navrch.

Typy cloudu

Stále najbežnejší typ cloudovej služby je virtuálny server. Zákazník pri ňom nepozná rozdiel od klasického firemného servera. Na obrazovke ho víta známy operačný systém Windows či Linux, iba mu pod stolom nehučí vlastný kus železa. Poskytovatelia dodávajú nielen holý operačný systém, ale aj spravované databázy, podhubie na prevádzku webov a celé aplikácie. Obľúbenou službou sú aj zákaznícke informačné systémy, fakturačné aplikácie a kancelársky balík Microsoft Office 365, ktorý môže celý bežať v cloude.

Éra cloudu

Poskytovateľ cloudových služieb sa stará o všetko za obrazovkou, prevádzkuje fyzickú sieť, serverové a diskové infraštruktúry aj súvisiacu správu či zabezpečenie. Vy sa tak môžete naplno starať o svoj biznis.

Už dávno sa nachádzame v ére cloudu. Jeho lákadlá sa stávajú neodolateľnými. Preto by mal byť cloud súčasťou IT stratégie každého podnikateľa, firmy či organizácie.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: