Verejný, či hybridný. Čo potrebujete vedieť pred migráciou do cloudu?


10.10.17
Publikoval Miroslav Pikus

Pripravujete sa na prechod do cloudu? Nie ste sami. Firmy a organizácie, ktoré modernizujú svoje aplikácie, často zisťujú, že najlepší spôsob je presunúť ich do cloudu. Odpadnú tak investície do vlastnej infraštruktúry, starosti s jej prevádzkou, zvýši sa bezpečnosť a schopnosť podniku okamžite meniť staré a promptne vytvárať nové IT služby.


Hybridné scenáre

Pred tým, ako sa pustíte do migrácie, musíte odpovedať na niekoľko otázok. Ako má vyzerať cieľový stav? Dáte do cloudu celú aplikáciu alebo len jej časť? Aké cloudové služby si vybrať? Na začiatok vám predstavíme niekoľko scenárov, z ktorých máte na výber:

  1. Hybridný cloud len pre zálohy a disaster recovery (DR). Jednoduchá a bezpečná alternatíva hybridného pobytu v cloude, vhodná aj na zoznámenie sa s celým konceptom, je ponechať si primárny hardvér u seba a využiť cloud na zálohy a DR. Moderné riešenia vedia zálohovať nielen súbory, ale aj celé virtuálne servery a v prípade výpadku ich bleskovo obnoviť z cloudu.
  2. Časť IT služieb v cloude a časť doma. Máloktorá firma je pripravená na kompletný prechod do cloudu. Preto je tu hybridný scenár – časť aplikácií je v cloude a časť vo firme. Aplikácie, ktoré majú dynamickú záťaž, sú do menšej miery závislé od vnútrofiremných aplikácií či úplne nových IT služieb, pri ktorých odpadá migrácia, je vhodné umiestniť do cloudu. Doma sa oplatí nechať aplikácie, ktoré majú špecifické nároky na výkon, hlavne diskov, alebo ich presun do cloudu sťažuje licenčný model.

     
  3. Hybridný model pre jednu službu. Ak je reč o klasickej trojvrstvovej architektúre, je lepšie mať jednu vrstvu v cloude a inú na vlastnom hardvéri. V cloude majú zmysel prezentačné a aplikačné vrstvy, ktoré majú meniace sa nároky na zdroje. Databázová vrstva môže byť stále vhodná do privátneho prostredia. Musíte ale myslieť na to, že jednotlivé vrstvy nesmú mať medzi sebou veľké latencie. Preto majú v tomto hybridnom riešení jednoznačnú výhodu lokálne cloudy, ktoré ponúkajú aj housing či prenájom privátneho hardvéru.
  4. Hybridný model pre jednu vrstvu. Hybridné škálovanie je dostupné aj pre jednu vrstvu. Vtedy je časť serverov jednej skupiny v cloude a časť doma. Táto možnosť sa oplatí pri horizontálne škálovaných aplikáciách, ktoré majú dynamické požiadavky na zdroje. Cloud potom slúži na vykrytie týchto náporov.
  5. Všetko vo verejnom cloude. Prečo nie? Je to priamočiary model, ktorý prináša zjednodušenie správy a odstraňuje starosti s udržiavaním hybridu. Virtuálny server je plnohodnotná náhrada za klasický firemný server a hodí sa aj pre aplikácie vyžadujúce nepretržitú prevádzku. Preto táto voľba oslovuje čoraz viac organizácií.

 

Platformové služby

Väčšina zákazníkov migruje do cloudu priamym presunom virtuálneho servera v takom stave, v akom sa aktuálne nachádza. Za úvahu stojí aj využitie čoraz populárnejších platformových služieb poskytovateľov cloudu. Napríklad služba objektové úložisko výrazne zjednodušuje ukladanie statických informácií, ako sú napríklad obrázky.

Databáza ako služba dáva zmysel všade tam, kde chýbajú správcovia databáz alebo je potrebné ich odbremeniť. Často dáva zmysel úplne opustiť pôvodnú on-premise aplikáciu a premigrovať na novú SaaS službu. Prečo napríklad migrovať do cloudu svoje MS exchange servery, ak tu máme službu Office365?

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: