Zapisujte si svoje nápady vždy a všade


30.11.17
Publikoval Daniel Werner

Tie najlepšie nápady môžu prísť v akejkoľvek chvíli. Je jedno, či ste na prechádzke so psom, práve obedujete alebo sedíte v kancelárii. Niektorí z nás majú na takéto prípady so sebou zápisník. My ostatní si musíme vystačiť s mobilom, prípadne notebookom. V takých chvíľach vám perfektne poslúži jednoduchý poznámkový blok s názvom OneNote.


Prístup kedykoľvek a odkiaľkoľvek

Najväčšia sila služby OneNote sa ukrýva v jej dostupnosti. Vďaka cloudu máte prístup k tomuto poznámkovému bloku z mobilu, tabletu alebo notebooku pomocou aplikácie, ale aj webového rozhrania. Svoje súkromné alebo pracovné myšlienky si tak môžete zapísať doma na počítači a v autobuse si ich na mobile alebo tablete upraviť. Editácie ako kurzíva, bold, zmena písma alebo podfarbenie textu sú samozrejmosťou.

Svoje nápady môžete cez OneNote zdieľať aj s inými používateľmi. Určite sa vám stalo, že ste si niekedy nestihli zapísať nákupný zoznam, a potom ste v obchode bezhlavo blúdili medzi regálmi. Vaša drahá polovička by vám mohla tento zoznam cez OneNote vytvoriť a jednoducho nazdieľať.

Takýmto spôsobom si môžete ušetriť aj prepisovanie receptov a jednoducho sa o ne podeliť s kamarátmi. Poznám ľudí, ktorí používajú OneNote ako virtuálnu kuchársku knihu alebo si v ňom robia cestovateľské plány, ktoré majú k dispozícii na každom kroku.

OneNote zefektívni prácu aj vo firmách

Aplikáciu OneNote nájdete aj v balíku Office365, pričom prinesie výhody aj do podnikania. Tím pracujúci na spoločnom projekte si prehľadne na jednom mieste sleduje aktuálny stav vypracovaných úloh, ale aj celkový stav zadania. Rovnako si cez OneNote môžete viesť firemný denník pri implementácii nového produktu alebo pri vývoji nového zariadenia. V jednom dokumente uvidíte všetky zmeny, zlepšenia, ale aj chyby, a tak bude následné vytváranie dokumentácie k projektu oveľa jednoduchšie.

Osobne som sa stretol so situáciou, keď sme OneNote denne používali na podávanie spätnej väzby, ale aj pri vytváraní biznis stratégií, keď sme spolu s viacerými kolegami museli v reálnom čase nahadzovať rôzne čísla a komentáre. Pri klasickej mailovej komunikácii by celý proces trval oveľa dlhšie a vyskytlo by sa v ňom aj viac chýb.

OneNote sa mi osvedčil aj ako komunikačný nástroj s biznis partnermi. Jednoducho som im všetky dokumenty alebo podklady nazdieľal a nastavil práva buď iba na čítanie, alebo aj zapisovanie. Celkovo je dôležitá možnosť kontroly nad dokumentmi. A vďaka kontrole nad OneNote sa sami rozhodnete, kto si má dokument iba zobraziť, a naopak, kto ho môže aj upraviť.

Online zošit pre študentov

Možno sa vám to bude zdať neuveriteľné, ale OneNote môže slúžiť aj ako pracovný zošit, ktorý danému používateľovi – žiakovi skopírujete a pripravíte mu v ňom zadanie alebo študijný materiál. Tento systém zaviedli v USA, kde sa im tak podarilo odbúrať nosenie ťažkých kníh a zvýšiť aktivitu študentov na hodine. Namiesto toho, aby si písali poznámky, počúvajú a zapájajú sa do výučby.

Rovnaký postup môžete využiť aj pri školení nových kolegov alebo vzdelávaní tých súčasných. Možnosť vkladania rôznych príloh sa už stala samozrejmosťou.

Vyskúšajte si efektívnu prácu s OneNote ako súčasť balíka Office 365.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: