Ako na ukladanie a zálohovanie dát v cloude


23.11.17
Publikoval Miroslav Pikus

Najjednoduchšia forma existencie v cloude je ukladanie dát. Zamestnanci firmy, ktorá využíva cloudové služby, môžu zdieľať akékoľvek súbory a dokumenty umiestnené v tomto prostredí medzi sebou či tretími stranami. Prístupové práva pre jednotlivých používateľov je možné nastaviť a údaje zároveň šifrovať.


Samozrejmosťou je priamy prístup k údajom z koncových zariadení, ako sú prenosné počítače, smartfóny a tablety, alebo cez webové rozhranie. Práve v tom sa skrýva hlavné čaro ukladania údajov do cloudu. Ak svoje dáta a dokumenty ukladáte na firemný server, prístup k nim získate len z prostredia firmy.

Viete, akú hodnotu predstavuje pre vašu firmu táto novonadobudnutá schopnosť pristupovať a pracovať s firemnými dokumentmi kdekoľvek a kedykoľvek? Správna odpoveď v sebe obsahuje nielen výpočet ušetrených nákladov spojených s klasickým chodením po dáta, ale aj výpočet príležitostí, ktoré vám ujdú, ak sa vaša infraštruktúra neprispôsobí nepretržitej práci s dátami z rôznych miest.

Zálohovanie v cloude

Prísť o firemné dáta je také jednoduché! Okrem „klasických“ rizík, ako je zlyhanie hardvéru, krádež, povodeň či útok hackerov, sa dnes vynárajú nové riziká. Patrí medzi ne aj nedávna vlna ransomvéru. Ide o typ vírusu, ktorý zašifruje váš disk a za odšifrovanie vyžaduje výkupné.

V malých podnikoch sa zálohy dát obvykle vykonávajú manuálne a iba sporadicky. Navyše sú často ukladané príliš blízko k svojmu primárnemu zdroju. To znamená, že v prípade určitých katastrof, napríklad pri požiari, je zničené všetko. Veľké organizácie vykonávajú zálohy podľa pravidla nazvaného 3-2-1:

  1. majú tri kópie údajov,
  2. zálohy sú uložené na dvoch rôznych typoch médií,
  3. aspoň jedna kópia je uložená na vzdialenom mieste.

 

Aby ste mohli vykonávať takúto zálohu aj vo svojej firme, potrebujete vysokokapacitné úložné zariadenia, napríklad páskové knižnice, ktoré vyžadujú zložitú prevádzku a logistiku presunu médií so zálohami dát do bezpečných vzdialených miest.

Výhody zálohovania do cloudu

Medzi hlavné výhody cloudovej zálohy patria nízke náklady a jednoduchosť. Ale aj to stačí na malý prevrat v oblasti zálohovania dát. Dnes môže každá spoločnosť zálohovať rovnako ako veľké korporácie. Cloud sa považuje za odlišný typ média (pravidlo 2) a dáta sú uložené vo vzdialených lokalitách (pravidlo 3).

Tieto lokality sú bezpečnejšie v porovnaní s tými, ktoré si môže väčšina firiem vôbec dovoliť, alebo aké by so svojimi znalosťami dokázala vybudovať. Preto cloud spĺňa všetky tri desaťročiami overené princípy zálohovania a zároveň ponúka väčšiu spoľahlivosť a lepšiu bezpečnosť. A ešte niečo navyše – automatizáciu.

Zálohovanie musí byť plne automatizované. Túto funkciu dokáže splniť cloud vďaka potrebnému softvéru, ktorý už obsahuje. Umožňuje ukladanie starších verzií záloh, takže sa ľahko vrátite aj o niekoľko rokov dozadu. Zálohovanie do cloudu nevyžaduje prvotnú investíciu a mesačné náklady sa upravujú podľa spotrebovaného miesta.

Na prenos veľkého množstva údajov do cloudu potrebujete dobrú konektivitu. Pri výpočte potrebnej priepustnosti musíte brať do úvahy nielen veľkosť denných záloh, ale aj potrebný čas na stiahnutie kompletnej zálohy naspäť do firmy v prípade havárie. Ak sú vaše dáta zálohované v cloude, potom naozaj neexistuje rozdiel medzi dátami pred a po ich strate.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: