Cloud je eko!


20.07.17
Publikoval Miroslav Pikus

Presťahovať svoje servery do cloudu šetrí firme peniaze a prináša dnes tak potrebnú flexibilitu. Zároveň ide o ekologický počin. Dátové centrá s cloudovými službami spotrebujú výrazne menej energie oproti serverom v klasických serverovniach. Prečo? Dôvodov je viac.


Efektívne počítače v obláčiku

Počítače sa stále zlepšujú a ich požiadavky na energiu pri rovnakom výkone časom klesajú. Veličina, ktorou sa meria spotreba a ktorú rad výrobcov k svojim serverom uvádza, sa nazýva SPECpower_ssj2008. Konečne dobré správy, ale ako si taký server vybrať?

Je to menší chyták. V skutočnosti si nemusíte kupovať žiadny server. Jeho vlastníctvo je v dnešnej dobe neefektívne. Väčšinou totiž server využíva len zlomok svojho výkonu a zbytočne žerie energiu. Pokiaľ napríklad ide na polovičný výkon, berie energiu na úrovni 75 % maximálneho odberu a pokiaľ úplne spí, aj tak berie 25 % maximálneho odberu.

Cloudový provider problém s lenivými servermi nemá. Agregácia niekoľkých zákazníkov prináša cloudovému providerovi efektívne využitie výpočtových aj energetických zdrojov. Takýmto spôsobom potrebuje cloudový provider v prepočte na jeden server výrazne menej sieťovej a bezpečnostnej infraštruktúry, ale aj výrazne menej spotrebovanej elektrickej energie.

Ekologické dátové centrá

Ďalším dôvodom, prečo cloud šetrí energiu, je fakt, že moderné dátové centrá sú v porovnaní s klasickou serverovňou energeticky oveľa efektívnejšie. Platí to aj pre veľké organizácie. Bežná serverovňa spotrebuje na svoj vlastný chod aspoň polovicu alebo viac energie (PUE> = 1,5), moderné dátové centrá vedia réžiu stiahnuť na nižšie hodnoty.

Preto v porovnaní s virtuálnym serverom v cloude spáli server vo vlastnej serverovni približne dvakrát toľko elektrickej energie. Pokiaľ zoberieme do úvahy veľkosť našej cloudovej infraštruktúry, ročne ušetríme toľko energie, koľko by sa vyrobilo zo 600 ton uhlia. To je asi 7 plne naložených vagónov a pri ich spálení sa dostane do ovzdušia:

  • 140 ton popola,
  • 3,7 tony popolčeka,
  • 15,7 ton SO2,
  • 1,2 tony NOX,
  • 860 g arzénu,
  • 451 ton CO2.

Pôsobivé čísla, ktoré však celkovú spotrebu uhlia príliš neznížia. Používanie a adopcia cloudu narastajú exponenciálne, takže raz na tom bude záležať. Preto, ak chcete myslieť nielen ekonomicky, ale aj ekologicky – popremýšľajte o migrácii. Matka Zem vás chce v cloude.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: