Smart City: aký je prínos inteligentných technológií?


25.10.17
Publikoval Alexander Sejna

Keď zadáte do Googlu slovo Smart City, dostanete viac než šesť miliónov odkazov s definíciou tohto výrazu. Dá sa povedať, že neexistuje úplne presný význam, ktorý by ho mal učebnicovo zadefinovať.


Áno, viete sa odraziť od rôznych relevantných zdrojov, ktoré zbežne definujú uvedené spojenie dvoch slov, ale po pár riadkoch čítania zistíte, že spojenie Smart City sa nedá zovšeobecniť pre každé mesto či kontinent. A tak sa opäť dostávate na začiatok svojho hľadania a poviete si, že si radšej vytvoríte vlastnú definíciu vyskladanú z významu slov „smart“ a „city“.

Čím sa definuje Smart City?

Jedna z mnohých definícií môže znieť napríklad takto: vyžívanie moderných technológií na zefektívnenie fungovania mesta. Pod modernými technológiami sa skrývajú rozličné mobilné aplikácie, ktoré pomáhajú pohybu po inteligentnom meste (využitie inteligentného parkovania, hromadnej dopravy...), inteligentnej organizácie dopravnej infraštruktúry, verejného osvetlenia, vykurovania, monitorovanie kvality ovzdušia, inteligentného odpadového hospodárstva alebo jednoducho všetkého, do čoho môžete implementovať moderné technológie.

Na skok do histórie

Názov Smart City v historických dokumentoch asi nenájdete, ale ak vezmete do úvahy, čo všetko sa pod daným spojením skrýva, môžete ho pokojne zasadiť už do prelomu 18. a 19. storočia, keď nastala priemyselná a neskôr parná revolúcia. Moderné technológie vdýchli vtedajším mestám nový spôsob života. A nie len to, implementácia moderných technológií na seba nedala dlho čakať a spôsobila postupnú migráciu ľudí z vidieka do mestských aglomerácií.

Noví obyvatelia dali prednosť technológiám, ktoré im začali uľahčovať denný spôsobom života. Kým v roku 1800 žili v mestách iba 3 % svetovej populácie, v roku 1900 sa tento počet zvýšil na 14 %. Za tento nárast vďačíme vplyvu nových technológií, ktoré postupne začali prenikať do miest a priniesli nadšenie či skôr uľahčenie života ľuďom.

Túžba po inteligentných mestách rastie

Porovnávať situáciu z konca 19. storočia s tým, čo je dnes úplne samozrejmé, je nelogické. Ale ak si odmyslíte základné vymoženosti dnešnej doby (teplá voda, kúrenie, chladenie, plyn, elektrina, kanalizácia, splachovací záchod,...), naša túžba žiť v meste, ktoré nám dokáže poskytnúť viac než len bežné naplnenie základných potrieb, je omnoho väčšia.

Akékoľvek mesto, v ktorom žijete, môže byť miestom, kde pracujete, nakupujete, pohybujete sa a trávite voľné chvíle. Prijali ste tento stav a stali ste sa súčasťou živého systému. No i mesto, ktoré sa hrdí nálepkou moderného mesta 21. storočia, potrebuje určitý systém, ktorý dokáže zlepšiť podmienky jeho obyvateľov. A práve tie sa skrývajú pod označením Smart City. Moderné technológie, ktoré dokážu zbierať údaje z rôznych senzorov, udržujú systém mesta na najvyššej úrovni, čím garantujú ešte vyššiu kvalitu života.

Technológie, ktoré menia kvalitu života v meste

Dnešný život si bez technológií už ani nevieme predstaviť. Zvykli sme si na určitý štandard, ktorý nechceme opustiť. Práve preto očakávame, že všetko okolo nás by malo bezchybne fungovať.

Technológie s označením SMART nám jednoducho prirástli k srdcu. Všetko, na čo sa pozrieme, pomaly, ale isto nesie inteligentnú nálepku. Prešli sme od mobilných telefónov, ktoré kedysi neboli chytré, ale slúžili na vykonávanie základných ľudských komunikačných potrieb, cez domáce televízory, ktoré už neprijímajú iba terestriálny signál, ale dokážu sa pripojiť na internet, či hodinky, v ktorých ukazovateľ dňa a noci hrá druhé husle, pretože viac než ten sú dôležité spálené kalórie, notifikácie z messengera a pod.

Hoci všetky tieto technologické výdobytky doby spolu možno na prvý pohľad nesúvisia, niečo majú spoločné – dokážu zbierať, spracúvať, vyhodnocovať aj zdieľať údaje a navzájom interagovať cez virtuálnu sieť alebo internet.

Práve internet je hlavná zložka, ktoré dokáže spájať rôzne zariadenia a vymieňať medzi nimi na pravidelnej báze dôležité dáta. 

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: