Chránime deti na internete


01.10.2020
Publikoval Pavel Ďurík

Tak ako učíme deti, ako bezpečne prejsť cez cestu, musíme ich naučiť bezpečne pohybovať aj v online svete. Pre naše deti je dnes smartfón či tablet samozrejmosťou. Častokrát ešte ani poriadne nevedia hovoriť, no už si dokážu sami spustiť hru na mobile či vyhľadať obľúbenú rozprávku na internete. Je však dôležité, naučiť ich, ako predísť rizikám, ktoré virtuálny svet prináša. Ako im môžete pomôcť? Tu je zopár rád ako na to. 


  • Rozprávajte sa s nimi o tom, čo môžu pre svoju bezpečnosť vo virtuálnom svete urobiť.
  • Spoznávajte internetový svet vášho dieťaťa, dajte dieťaťu príležitosť, aby vám porozprávalo o svojich obľúbených stránkach a aktivitách. Zároveň im môžete vysvetliť, ako sa môžu chrániť pred online rizikami bez toho, aby to vyznievalo ako poúčanie.
  • Nezakazujte, ale snažte sa vysvetliť, čo je vhodné a čo nie na internete.
  • Spoločne si dohodnite a dodržiavajte pravidlá používania internetu.
  • Umiestnite počítač tak, aby ste videli, čo na ňom vaše dieťa robí. Majte prehľad o hrách, ktoré sú v počítači nainštalované. Zaujímajte sa o to, aké hry vaše dieťa hrá a prečo. Zahrajte si ich spoločne. Aj toto môže prispieť k upevňovaniu vzťahu medzi vami. Dieťa potrebuje cítiť, že sa zaujímate o veci, ktoré sú preň dôležité a že s ním radi trávite čas pri spoločnej činnosti
  • Používajte internet spoločne so svojimi deťmi, nájdite spolu stránky, ktoré sú pre ne vhodné alebo vyhľadajte informácie o školskej úlohe či plánovanom výlete.
  • Naučte sa sami viac o používaní počítača, internetu a mobilov, bude pre vás jednoduchšie určiť, čo je dobré aj pre vaše deti. Budete vedieť, ako nájsť na internete užitočné informácie a materiály.
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK: